Prima pagină » Știri » AEP: 5.328 de alegători s-au înscris pentru vot în străinătate la prezidențiale

AEP: 5.328 de alegători s-au înscris pentru vot în străinătate la prezidențiale

AEP: 5.328 de alegători s-au înscris pentru vot în străinătate la prezidențiale
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că 5.328 de alegători români s-au înregistrat pentru votul în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie. Autoritatea mai transmite că sunt mai mari costurile pentru votul la secțiile amenajate în diaspora decât votul prin corespondență.

„Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la acest moment, numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro este de 5.328 de alegători români”, transmite Autoritatea Electorală Permanentă, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

AEP prezintă avantajele înregistrării cu opțiunea pentru votul prin corespondență:

– posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă și sigură;
– evitarea aglomerației de la secțiile de votare;
– evitarea costurilor deplasării la secția de votare.

Autoritatea prezintă costurile pentru cele două metode de a vota: în secția de votare sau prin corespondență și mai cere cetățenilor să fie corecți în exprimarea înregistrării.

„Din analiza financiară a costurilor estimative a celor două variante de vot, realizată de AEP pe baza comunicărilor din partea comunităților de români din străinătate și a reprezentanțelor diplomatice, reiese că pentru a înființa o secție de votare costul aproximativ se poate ridica până la 100.000 euro. Suma include chiria pe cele opt zile necesare funcționării secției de votare (trei zile destinate votării efective și o zi pentru activitățile administrative ulterioare votării, pentru fiecare tur de scrutin în parte), precum și remunerația personalului acesteia. Prin urmare, din analiza acestor date, precum și a celor comunicate de Poșta Română cu privire la costurile pe care le implică votul prin corespondență, reiese că pentru votul prin corespondență costul estimativ este de 25 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin, în timp ce pentru votul la o secție de votare costul estimativ este de 50 euro/vot pentru ambele tururi de scrutin. Date fiind aceste estimări, atragem atenția cetățenilor cu drept de vot care se înregistrează online să acționeze cu onestitate și corectitudine, astfel încât solicitarea acestora să reflecte situația reală”, potrivit sursei citate.

Autoritatea Electorală informează că înregistrarea alegătorilor care nu locuiesc în străinătate dar care s-au înscris, poate duce la înființarea de secții de votare fără rost, ceea ce duce la creșterea costurilor.

„Din informațiile AEP există alegători care s-au înregistrat cu opțiunea de a vota la o secție de votare, deși nu locuiesc în străinătate și nici nu intenționează să călătorească în afara țării în zilele destinate alegerilor, și anume 8/9/10 noiembrie și 22/23/24 noiembrie 2019. Aceste fapte pot atrage înființarea artificială de secții de votare, în detrimentul alegătorilor care intenționează cu adevărat să voteze la o secție de votare din străinătate și ridică, implicit, costurile în mod nejustificat”, arată AEP.

AEP recomandă „cetățenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondență, a cărui procedură este simplă, sigură și eficientă și care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanță. Accesați portalul www.votstrainatate.ro pentru a vă preînregistra și a vă asigura exercitarea dreptului de vot în cele mai bune condiții. Întrebări și sesizări legate de procedura de preînregistrare și înscriere pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected]„, se mai arată în comunicat.

Românii din străinătate se pot înregistra pentru votul prin corespondență sau pentru votul în secții mai aproape de domiciliul sau reședința lor, la alegerile prezidențiale. Înscrierile vor dura până pe 11 septembrie. Portalul de înscrieri cuprinde două secțiuni: Alegător în străinătate la o secție de votare și Alegător în străinătate prin corespondență.

Potrivit AEP, alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. O secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

Românii din străinătate vor putea vota la prezidențiale pe parcursul a trei zile: primul tur între 8 și 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 și 24 noiembrie.

Citește și