AEP a găsit 118.000 de voturi multiple la referendum, dar Monica Macovei rămâne cu gândul la cele 1,5 milioane despre care vorbea în PE: „Metodele de fraudare nu se reduc doar la votul multiplu”

AEP a găsit 118.000 de voturi multiple la referendum, dar Monica Macovei rămâne cu gândul la cele 1,5 milioane despre care vorbea în PE: Metodele de fraudare nu se reduc doar la votul multiplu
Publicat: 26/09/2012, 21:48
Actualizat: 03/05/2015, 17:37

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat pentru gândul, cu referire la analiza Autorității Electorale Permanente, care a descoperit peste 118.000 de voturi multiple, că fraudele electorale nu se reduc doar la votul multiplu. Macovei, care a afirmat în Parlamentul European că „sunt alegații de 1,5 milioane de voturi fraudate”, a precizat că DNA și Parchetul General au transmis public că a descoperit și alte modalități de fraudare a refrendumului. „Pentru opinia publica din România este important ca procurorii care lucrează la aceste dosare să nu mai fie atacați politic și să fie lăsați să finalizeze anchetele”, a precizat Monica Macovei.

AEP a prezentat miercuri, 26 septembrie, un raport în care susține că au fost depistate peste 118.000 de voturi multiple. Europarlamentarul PDL Monica Macovei a fost unul din politicienii români care a vorbit despre amploarea fraudelor comise la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu. La solicitarea gândul, Monica Macovei a precizat care este explicația dintre cifra prezentată de AEP și informațiile vehiculate atât de presă, dar și de către membri PDL precum Adriean Videanu, informații care vorbeau de o fraudă de peste 1,5 milioane de voturi. În acest context, Macovei a declarat că AEP a constatat doar voturile multiple care reprezintă o singură metodă de viciere a votului. Citește mai jos precizările făcute de Macovei pentru gândul:

„Metodele de fraudare nu se reduc doar la votul multiplu. În comunicatele DNA și ale Parchetului General, care se ocupă de investigarea posibilelor fraude în timpul referendumului, sunt enumerate mai multe modalități de fraudare a votului, pe lângă votul multiplu: falsificarea de semnături ale alegătorilor, introducerea în urne a unor buletine de vot suplimentare, folosirea ilegală a urnelor mobile, falsificarea CNP-ului, votul persoanelor decedate, al persoanelor care nu erau în țară în ziua referendumului sau votul minorilor.

Să ne amintim, de asemenea, de declarațiile publice ale procurorului-șef al DNA, care spunea că, în zeci de secții de votare, s-au descoperit indicii sau probe că votul a fost fraudat în proporție de 5%-10%-15%. Așadar, cel mai important pentru opinia publică din România este ca procurorii care lucrează la aceste dosare să nu mai fie atacați politic și să fie lăsați să finalizeze anchetele”, a declarat Macovei pentru gândul.

Pe 12 septembrie, Macovei a afirmat în plenul Parlamentul European că, din informațiile prezentate de presă, dar și din declarațiile asumate de procurorul-șef al DNA, ar reieși că au fost fraudate 1,5 milioane de voturi și că, în unele secții, procentul de fraudare ajunge și la 15%.

„Procurorii cercetează fraude la referendum, sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegații de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% și 15% (…) Trebuie menținute aceste dosare și apărați procurorii pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupție cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului”, a declarat Macovei în plenul PE, afirmații care i-au adus ulterior multe critici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Gazpacho, un fel de mâncare versatil. Rețeta este extrem de simplă
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Mii de reactii controversate după ce Cristina Șișcanu a arătat cum folosește un lubrifiant: “Așa...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Ministrul de externe al Italiei spune că țara are nevoie de studenți africani