Prima pagină » Știri » AEP anunță: Numărul alegătorilor înregistrați pentru votul în străinătate este dezamăgitor de mic

AEP anunță: Numărul alegătorilor înregistrați pentru votul în străinătate este dezamăgitor de mic

AEP anunță: Numărul alegătorilor înregistrați pentru votul în străinătate este dezamăgitor de mic
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) constată că, după 33 de zile de funcționalitate a portalului www.votstrainatate.ro, numărul cetățenilor români care s-au înregistrat ca alegători în străinătate este „dezamăgitor de mic", în condițiile în care mai sunt doar 13 zile pentru înscriere.

„Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, face un apel către toți cetățenii care se află în străinătate cu documente legale de ședere (conform Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 1627 din 26.08.2019, care abrogă Ordinul nr. 500/2016) să se înregistreze, pentru ca autoritățile române să înființeze secții de votare conform numărului de înregistrări, și nu pe baza unor informații vehiculate în spațiul public referitoare la numărul de cetățeni care s-ar afla într-o localitate sau stat”, arată un comunicat al AEP remis, vineri, Mediafax. 

Ministerul de Externe estimează că este nevoie de cel puțin 900 de secții de votare în străinătate, însă acest număr nu este susținut de intenția clară a alegătorilor pentru a participa la prezidențiale.

„Dacă la scrutinul din 26 mai au fost organizate în străinătate 441 de secții de votare și au votat aproape 400.000 de cetățeni, acum estimările MAE arată că trebuie înființate nu mai puțin de 900 de secții de votare, estimări care nu au în spate o evidență clară a intenției de vot la alegerile prezidențiale din anul 2019, respectiv în datele de 8, 9, 10 noiembrie și 22, 23, 24 noiembrie 2019″, a precizat președintele AEP.

Potrivit legii, dacă se înregistrează cu opțiunea pentru vot la secțiile de votare cel puțin 100 de cetățeni din aceeași localitate sau grup de localități, pentru aceștia va fi înființată o secție de votare.

„Mă aștept ca măcar cei aproape 400.000 de cetățeni români care au votat la europarlamentare, unii așteptând multe ore la coadă, să se înregistreze, astfel încât să nu avem secții de votare care să funcționeze nejustificat”, a mai spus Constantin-Florin Mitulețu-Buică.

Președintele AEP precizează că a luat act de solicitările unor cetățeni români către misiunile diplomatice pentru înființarea câtorva sute de secții de votare în străinătate, dar că, pe baza înregistrărilor de până acum, nu ar putea fi înființate legal nici măcar zece secții de votare.

Astfel, până joi, ora 16.00, erau înregistrați pe portalul www.votstrainatate.ro doar 13.800 de alegători români pentru vot la secția de votare și doar 14.401 de alegători pentru votul prin corespondență. În topul înregistrărilor sunt Marea Britanie, Germania și Spania, dar cu un număr foarte mic în comparație cu numărul de cetățeni români care au votat în aceste țări la scrutinul din 26 mai 2019, potrivit AEP.

 

Citește și