Prima pagină » Știri » AEP anunță varianta „fără hârtie” pentru votul în diaspora: Totul se scanează automat

AEP anunță varianta „fără hârtie” pentru votul în diaspora: Totul se scanează automat

AEP anunță varianta „fără hârtie
Reprezentanții AEP promit că la alegerile prezidențiale vor fi prevenite cozile din secțiile din diaspora întrucât au fost introduse tablete speciale pentru a fluidiza procesul, dispozitivele urmând să scaneze „într-o secundă" buletinul. La fiecare secție pot fi până la 9 operatori disponibili.

„Tableta este puțin diferită de tableta care va funcționa în țară, în sensul că AEP, în afară de faptul că vrea să fluidizeze procesul de vot, a ales și varianta paperless, fără hârtie. În acest moment, listele vor fi generate doar pe tabletă. Pentru prima dată se va folosi semnătură digitală pe ecranul tabletei”, anunță Ovidiu Oproaica, director în cadrul AEP.

Potrivit acestuia, în secțiile de votare din diaspora vor fi prezenți mai mulți operatori de tabletă, astfel încât să nu se formeze cozi. Alegătorul prezintă buletinul operatorului care va scana documentul, iar într-o „fracțiune de secundă” votul se validează, iar cetățeanul figurează în baza de date că și-a exercitat deja dreptul la vot, a explicat Oproaica.

Ulterior, alegătorul va semna tot pe tabletă, cu un stilou special.

„Minimul de tablete este de 2. Vor fi între 2 și 9 tablete (în secții, n.r.), în funcție de volumul și istoricul pe care-l avem și estimăm la secția de votare respectivă, astfel încât până la nouă persoane pot să vină la tablete simultan să-și verifice buletinul în vederea votării. (…) La finalul zilei se vor genera fișiere PDF cu prezența la vot, cu semnătura aferentă și eliminăm acel pas care a blocat într-o măsură mai mare sau mai mică procesul electoral în care persoana venea, i se scriau datele de mână. Acum se scanează totul automat, se salvează automat și face semnătura tot electronic”, a subliniat directorul din cadrul AEP.

Reprezentantul AEP a prezentat și procedura care vizează votul prin corespondență, care implică tot tabletele.

„Prin sistem și faptul că vor fi 9 tablete la secție, va fi traficul mult redus mai ales că am avut și votul prin corespondență. Cu tableta se scanează inclusiv scanarea plicurilor venite prin poștă. Plicurile conțin cod de bare, se scanează cu tableta cu până la 2 zile înainte de începerea votului în străinătate. Miercuri și joi se vor scana, astfel încât persoana care a trimis un plic cu votul exprimat va mai putea merge la secția de vot, dar nu va mai putea vota în condițiile în care sistemul va alerta faptul că persoana și-a exercitat deja dreptul la vot prin trimiterea plicului. (…) Scanarea elimină votul multiplu”, a mai explicat Ovidiu Oproaica.

Autor

Citește și