Cătălin Hideg a înființat în 2019 o firmă de băuturi alcoolice și mâncare, iar la scurt timp societatea sa a ieșit câștigătoarea unei licitații publice prin care s-a vândut statului român 1,7 milioane măști de protecție. Din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite, acolo unde multă lume bănuiește că se ascunde de ancheta autorităților, Cătălin Hideg face dezvăluiri bombă și spune tot despre licitația pentru măștile comandate de IGSU.
Într-un interviu acordat jurnalistului Victor Ciutacu, la România Tv, Hideg – mason doctorand al Academiei SRI – neagă faptul că ar fi fugit din țară și insistă să lămurească lucrurile: „Nu am plecat din ţară pentru ca am vândut măști, ci pentru că am fost contractat de o companie foarte importantă din zona Emiratelor Arabe. Este vorba de OAE, unde am fost rugat să contruim fabrica de la zero pentru producerea mediilor de transport viral pentru colectarea Covid”.
Milionarul se consideră vânat de presă și spune că nu a făcut absolut nicio ilegalitate. Mai mult, măștile importate din Turcia și vândute IGSU sunt de o calitate superioară celor comercializate de UNIFARM, mai spune Hideg.
„Nu am crezut vreodată că, dacă firma mea participă la licitații firești, în condiţiile în care am avut și concurență la licitatie, eu aveam vreun motiv să fug din țară, cum se speculează. Până în acest moment nu am niciun fel de mandat, nu am fost chemat nicaieri să dau declaraţie legat de acest contract, care este legal, care s-a derulat legal, am respectat termenele de livrare și am livrat marfă de calitate din Turcia.
Nu e vorba de măștile pentru zugravi, le confundați cu cele de la UNIFARM. Sunt măştile ffp 2 și ffp 3 pe care ONAC le-a licitat de mai multe ori în perioada complicată, nu erau materiale în toata lumea. Toți erau la porțile Chinei și îi rugau să le livreze tot ce era nevoie (…) Nu le mai confundați cu cele cu trei pliuri, nu e mască de 2 lei!”, s-a revoltat omul de afaceri.
Acuzat că a vândut măștile la un preț foarte mare, Cătălin Hideg se apără: nu firma lui a stabilit valoarea unei măști de protecție, ci ONAC!
„De ce este imoral? Este neadevărat! Am tot spus și am explicat că am participat la o licitație unde prețurile au fost stabilite de un organism al statului roman, în speță ONAC – Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate. Ei au făcut o estimare și au constatat că măștile acestea sunt greu de procurat și nu găseau absolut niciun furnizor… (…) La primele două achiziții de pe SEAP a fost licitație internațională, la doua licitație nu a venit nimeni, la a treia am participat noi cu o firmă concurentă, care a venit cu prețuri mai mari”.
ONAC a stabilit prețul de achiziție, dar banii au ajuns la firma masonului Hideg de la beneficiar. „Nu plătește ONAC, ci IGSU, pentru că beneficiarul este Inspectoratul General al Situaţiilor de Urgență. Marfa a fost dusă cu mașinile de la avioanele Armatei direct la depozitul de la Mizil, iar de acolo s-au distribuit rapid în toate colțurile țării.
Arafat (n.r. – Raed Arafat, șeful DSU) a recunoscut că marfa a ajuns în termen, calitatea a fost verificată când s-a făcut recepția, niciun medic nu a semnalat că măștile noastre de la cea mai bună firmă din Europa au avut problemă de calitate. Nu sunt acele măști arătate de Ungureanu (n.r. – Emanuel Ungureanu, deputat USR), sunt niște măști speciale”, susține Hideg.
La întrebarea lui Victor Ciutacu, dacă premierul Ludovic Orban a intervenit pe lângă autoritățile din Turcia în favoarea firmei lui Cătălin Hideg, omul de afaceri a negat categoric că ar fi cerut ajutor decidenților politici de la București.
Hideg afirmă că nu are cunoștințăde așa ceva: „Nu a intervenit nimeni la rugămintea noastră, au făcut-o de sine statator, nu i-am rugat noi. Probabil că, dacă au auzit că au fost probleme, este posibil, am auzit că Iohannis sau Orban ar fi intervenit în Turcia. Eu nu știu, nu i-am rugat să sune să ajute pentru acest import. Noi ne-am plâns la Arafat pentru niște mici neplăceri făcute de autorităţile de acolo și el probabil a spus mai departe, dar noi nu am făcut nicio solicitare la Guvern”.
„Majoritatea statelor au făcut intervenţii directe, președinte la președinte, premeir la premier, au rugat autorităţile turce să-i ajute”, a ținut să sublinieze Hideg.
Cătălin Hideg mai spune că partenera sa, reținută de autorități în dosarul licitațiilor IGSU, are probleme de sănătate: „Am vorbit cu 10 avocați și toți se crucesc pentru ce a fost arestată femeia, care acum șase luni a făcut dublu transplant renal. Femeia era bine și acum este leșinată acasă, nu a mâncat de două zile. Dacă pățește ceva, ce o sa facă acești polițiști, procurori, judecători care au luat decizia asta?!”.
Persoana în cauză, „doamna Mihai”, este o afaceristă onestă, dă asigurări Cătălin Hideg: „Are câteva firme personale, vinde niște materiale de reactivi și teste, dar nu de azi, vinde de peste 10 ani. Nu știu unde e senzaționalul, că a vândut teste la primăria nu știu care”.
Hideg mai spune că nu poate reveni în țară din cauza restricțiilor aflate în vigoare în EAU: „Veniți dvs. aici să spuneți care a fost ultimul avion care a plecat spre România. Nu există, unde suntem noi, în Abu Dhabi, nu au zburat deloc către Romania… De când am venit aici, această țară este în carantină, oricine intră trebuie să stea în carantina două săptămâni, oricine pleacă, stă două săptămâni în izolare în România (…) Nu sunt fugit. Am venit la muncă, contractul este public, am contract de 8 milioane de euro cu firma care a plătit fabrica. Nu pot să plec!”.
Cătălin Hideg, mason doctorand al Academiei SRI, vinde statului român, printr-o firmă de distribuție de alcool și mâncare, înființată anul trecut, 1,7 milioane de măști de protecție! Societatea Romwine & Cofee SRL, din Giurgiu, a câștigat o licitație organizată pe 11 martie de ONAC.
Firma face parte din grupul Sanimed International Impex, abonat la contracte cu statul – nu mai puțin de 16.290 de contracte de achiziții publice, în valoare totală de 85 de milioane de lei, potrivit portalului Confidas, a câștigat compania lui Cătălin Hideg!