Afaceristul Ioan Neculaie, condamnat la doi ani și trei luni cu suspendare pentru tulburare de posesie
După o anchetă penală și un proces întinse pe mai bine de nouă ani de zile, afaceristul Ioan Neculaie, patronul clubului de fotbal FC Brașov, a fost condamnat de Judecătoria Brașov la doi ani și trei luni de pușcărie pentru infracțiunea de tulburare de posesie în forma participației improprii, instanța dispunând însă suspendarea executării pentru o perioadă de încercare de patru ani și trei luni. Totodată, Neculaie a fost obligat și la plata a 1000 de lei cheltuieli judiciare către stat, plus 6075 lei cheltuieli de judecată către partea vătămată SC Oligopol SRL, a omului de afaceri brașovean Ioan Olaru.
Ancheta penală împotriva lui Neculaie a început în 2004, după ce, cu un an înainte, acesta „lipise” de hotelul „Piatra Mare” din Poiana Brașov – pe care îl dobândise în 2002 – o piscină având deasupra o sală de conferințe cu 1000 de locuri, botezată „Sala NATO”, întrucât găzduise în 2003 reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre NATO. Aceasta deși clădirea fusese construită ilegal, fără nici un fel de autorizație – terenul pe care este amplasată aparținând, în proporție de aproape 80%, firmei Oligopol SRL, „amănunt” știut foarte bine de premierul de la acea vreme, Adrian Năstase, împreună cu toți miniștrii săi.
Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor după un „stagiu” de peste cinci ani la Parchetul Judecătoriei Brașov, procesul înregistrând apoi un adevărat record: nu mai puțin de trei rejudecări la instanța de fond, Judecătoria Brașov. Primele două rejudecări, dispuse de Tribunalul Brașov, au vizat sentințele de achitare pronunțate de Judecătorie, fie pe motiv că fapta nu există, fie sub pretext că plângerea penală împotriva lui Neculaie fusese formulată tardiv.
Apoi, în aprilie 2011, aceeași instanță l-a condamnat pe Neculaie la patru ani de închisoare și interzicerea unor drepturi civile pentru tulburare de posesie în forma participației improprii, judecătorul Ciprian Gavrilă hotărând însă suspendarea executării pedepsei pe un termen de încercare de șapte ani, și această sentință fiind casată cu trimitere spre rejudecare, de Curtea de Apel Brașov, din cauza unui viciu de procedură. „Un nebun”, a spus atunci Neculaie despre magistratul care îl condamnase.
Pedeapsă înjumătățită
Spre deosebire de colegul ei, Ciprian Gavrilă, judecătoarea Cristina Moisa, care a judecat cauza la a treia rejudecare, s-a dovedit mult mai milostivă, înjumătățind pedeapsa lui Neculaie: doar doi ani și trei luni cu suspendarea executării pe o perioadă de încercare de patru ani și trei luni.
În plus, afaceristului nu i-a mai fost interzisă exercitarea drepturilor civile, acesta scăpând și de obligația de a readuce terenul la starea inițială – adică de a demola clădirea construită ilegal – pe motiv că „nu sunt îndeplinite condițiile pentru a se dispune restabilirea situației anterioare comiterii infracțiunii”.
Pe lângă acestea, instanța a respins toate cererile de despăgubire ale părții vătămate, considerându-le neîntemeiate. Nemulțumiți de această sentință, atât Ioan Neculaie, cât și patronul firmei Oligopol SRL, Ioan Olaru, au declarat recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Brașov. De menționat că, în februarie 2012, aceeași judecătoare l-a condamnat pe Ioan Neculaie la un an și jumătate de închisoare, tot cu suspendare, pentru ucidere din culpă, găsindu-l vinovat de moartea unuia dintre angajații firmei sale, Prescon SA, victima unui accident de muncă în timp ce tăia niște instalații de pe platforma fostei uzine Roman Brașov, pentru a fi vândute la fier vechi.