Prima pagină » Știri » Afișe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, marți, în sediul CNA. Ședința Consiliului, blocată

Afișe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, marți, în sediul CNA. Ședința Consiliului, blocată

Afișe prin care se cere demisia Laurei Georgescu, marți, în sediul CNA. Ședința Consiliului, blocată
Mai multe afișe prin care se cere demisia președintelui Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, sunt expuse, marți, în sala de ședință a CNA și pe holul instituției, membrul Valentin Jucan blocând desfășurarea ședinței Consiliului, în semn de protest față de Georgescu.

Doi membri ai CNA, Valentin Jucan și Florin Gabrea, au expuse pe birourile lor din sala de ședință a Cosiliului și pe peretele din spatele lor coli cu mesaje prin care cer demisia Laurei Georgescu.

De asemenea, pe holul din fața sălii de Consiliu și pe ușa sălii sunt lipite coli cu mesaje precum „Demisia, Laura Georgescu”, „CNA nu mai vrea la DNA” și „Părinți: Dați șansa de a putea fi mândri de voi!”. Pe o masă se strâng și semnături ale angajaților Consiliului, care cer demisia Laurei Georgescu. Până în momentul difuzării acestei știri, 22 de angajați, dintre cei peste 130 ai CNA, și patru membri ai Consiliului (Florin Gabrea, Răsvan Popescu, Valentin Jucan și Dorina Rusu), din cei 11 actuali, au semnat pentru demisia Laurei Georgescu.

Totodată, Florin Gabrea a spus la începutul ședinței de marți că vrea să afle părerea fiecărui membru al Consiliului care participă la ședința de marți (la care nu este prezentă Laura Georgescu) privind o eventuală solicitare comună a membrilor CNA de demisie a actualului președinte al instituției.

Gabrea a spus că nu vreau să urgenteze demisia Laurei Georgescu, ci vrea să afle părerea colegilor săi despre o eventuală cerere în grup de demisie a Laurei Georgescu. „Nu umblu cu toporul după doamna Georgescu prin oraș”, a spus Gabrea.

Pe de altă parte, membrii CNA Monica Gubernat și Dorina Rusu au spus că trebuie ca majoritatea Consiliului să facă niște demersuri concrete în acest sens.

„Nu putem doar să protestăm. Trebuie să avem o formă de document cu cereri concrete către cei care pot să facă ceva (Parlamentul, n.r.)”, a spus Dorina Rusu. „Mi se pare normal să și facem ceva concret, ce să ne tot ascundem după piersic?”, a spus Rusu.

Membrul CNA Lorand Turos a spus că demisia este un act unilateral. „S-a modificat Legea audiovizualului, există posibilitatea sau instituția demiterii președintelui. De aici încolo, Parlamentul, la propunerea comisiilor (de cultură ale Parlamentului, n.r.), atunci când analizează raportul de activitate (al instituției, n.r.), poate să ia această măsură. Această provocare de a da un vot simbolic, să spun așa, dacă suntem de acord sau nu cu demisia președintelui, care nu are nicio valoare juridică… Cu asemenea provocări cred că ultima dată s-au întâlnit oamenii în anii ’50. Bunicii, străbunicii mei au povestit cum au venit agitatori, tovarăși care au cerut fel de fel de lucruri”, a spus Lorand Turos.

„Crezi că cei care care umblă cu afișe sunt agitatori?”, l-a întrebat Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA, pe Lorand Turos.

La rândul său, Florin Gabrea i-a atras atenția lui Lorand Turos să nu îl compare cu „activiștii de pe vremea lui Gheoghiu Dej”. „Nu am cum să fiu eu comparat cu activiștii de pe vremea lui Gheoghiu Dej. Eu cer ceva limpede. Eu n-am spus că influențez demisia doamnei Laura, că îi strâng degetele în ușă”, a mai spus Gabrea.

Pe de altă parte, Monica Gubernat a spus că ea a făcut ceva concret în sensul ridicării sprijinului Laurei Georgescu ca președinte al CNA, însă Parlamentul nu a luat nicio măsură în acest sens.

Ulterior, Valentin Jucan a declarat că va boicota ședințele CNA până când Laura Georgescu își va da demisia. Ulterior, acesta a dat drumul unei înregistrări cu solicitările protestatarilor care au manifestat în ultima săptămână în București, prin care se strigau lozinci precum „Hoții”, „Jos Parlamentul!”, „Toate partidele, aceeași mizerie” și „România trezește-te”. Jucan a mai spus că este dispus să își dea demisia din funcția de membru al CNA, pentru ca Laura Georgescu să nu mai fie președinte al Consiliului. „Ori plecăm toți acasă, ori Laura Georgescu”, a afirmat Jucan.

Monica Gubernat, cea care conduce ședința de marți a CNA, a suspendat ședința Consiliului pentru 30 de minute, precizând că nu se poate ca Valentin Jucan să ia decizii în nume personal care să afecteze buna desfășurare a ședințelor instituției.

„Nicio instituție din România nu a fost boicotată de capii ei. Este abuz, tu, ca lider, boicotezi propria instituție”, a spus Gubernat.

„Nu e CNA-ul tău”, i-a spus și Radu Călin Cristea lui Valentin Jucan, în timp ce ieșea din sala de ședințe a CNA.

Citește și