Prima pagină » Știri » Aflați printre străini, românii din diaspora vor mânca întocmai ca acasă: Masă de Crăciun cu caltaboș și carne la garniță

Aflați printre străini, românii din diaspora vor mânca întocmai ca acasă: Masă de Crăciun cu caltaboș și carne la garniță

Aflați printre străini, românii din diaspora vor mânca întocmai ca acasă: Masă de Crăciun cu caltaboș și carne la garniță
Românii din străinătate vor avea pe masa de Crăciun caltaboș și carne la garniță de acasă. O firmă din Vâlcea livrează produse tradiționale pentru conaționalii din șapte țări din Europa.

25 de tone de cârnați, caltaboș, mușchi perpelit, carne la garniță și șuncă usturoiată au fost deja expediate către Franța, Italia, Germania, Spania, Marea Britanie, Portugalia și Luxemburg. De Crăciun, produsele vor ajunge pe mesele românilor care trăiesc în aceste țări și care vor petrece sărbătorile departe de casă.

Toate produsele sunt preparate într-o făbricuță din apropierea orașului Râmnicu Vâlcea după rețete vechi de acum o sută de ani. 13 dintre produsele preparate aici au fost atestate de Ministerul Agriculturii ca „produse tradiționale” și conțin doar ingrediente naturale.

„25 de tone livrez, dar eu livrez doar produse fără E-uri, produse tradiționale românești. Și aici aș aminti, că suntem în perioada Crăciunului, de tobă, caltaboș oltenesc și, foarte căutați, cârnații din topor, jumările, carnea la garniță e foarte căutată, cu untură sau fără untură. Avem mușchi perpelit, copt cum îl făceam odată și îl țineam la garniță. Eu am 13 produse atestate și pe toate le export în această perioadă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Aurel Simion, proprietarul fabricii.

Cei mai căutați sunt „cârnații din topor”. Mihaela Antonie, una dintre angajatele fabricii, a povestit, pentru MEDIAFAX, cum se prepară aceștia.

„Se numesc pentru că tăiem carnea cu cuțitul, manual, în bucăți de 2-3 centimetri, așa cum făceau bunicii și străbunicii noștri. Condimentele pe care le folosim sunt naturale: sare, piper și cimbru. Este o rețetă foarte veche, de aproape o sută de ani”, a spus Mihaela Antonie.

Anul acesta, pentru prima dată, în fabrica din Vâlcea au fost preparate și sarmale, tot după rețete tradiționale. Două tone de sarmale au fost expediate către românii din străinătate care vor, de Crăciun, să simtă gustul „de acasă” . Toate sunt ambalate în oale de lut, realizate de un meșter popular.

32 de oameni se ocupă de prepararea și vânzarea produselor tradiționale. Proprietarul fabricii spune că produsele sale sunt sănătoase, dar recunoaște că sunt și mai scumpe.

„Produsele sunt făcute din carne românească sută la sută, după rețete de acum 80-100 de ani. Nu conțin E-uri, nu conțin alți potențiatori de gust, se afumă natural cu lemn de fag, au înglobată foarte multă manoperă, frăgezirea și maturarea cărnii se face natural, nu conțin nimic chimic. (…) Produsul tradițional se face mult mai greu, de aceea este și mai scump. Și automat, avem o categorie de consumatori destul de restrânsă”, a mai spus proprietarul fabricii.

Zilnic, în fabrica din Vâlcea se prelucrează aproximativ patru tone de carne. O parte din produsele tradiționale fabricate aici ajung și în câteva hypermarketuri din țară.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Cu cât s-au scumpit sărbătorile românilor? Fiscaliști: Masa tradițională de Crăciun, bradul și cadourile „modeste” costă 500 de euro în 2025
Digi24
Ordin de arestare pentru Gari Kasparov. Fostul campion de șah este un critic al lui Vladimir Putin
Cancan.ro
BREAKING | Tavanul unui hotel din Sibiu s-a prăbușit peste turiștii din locație. Primele imagini cu dezastrul din locație
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Nicușor Dan a gustat colăcei în timp ce colindătorii cântau la Cotroceni. Mirabela Grădinaru nu a cedat poftelor
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
VIDEO. Accident pe noul tronson al Autostrăzii Moldovei, în prima oră de la deschiderea circulației
Cancan.ro
Ce boli avea Mălina Guler? Diagnosticele care i-au mâncat viața
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Cele mai periculoase modificări de soft și simptomele grave pe care le provoacă motorului
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești