AFP: Corupția macină în continuare în România și Bulgaria, noi membre UE

Publicat: 15 02. 2012, 11:42
Actualizat: 05 06. 2012, 12:34

De la polițistul bulgar implicat în trafic de droguri la ministrul român care primește caltaboși pentru a truca o licitație, corupția este omniprezentă în România și Bulgaria, țări care au devenit membre ale Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, comentează AFP.

Conform Transparency International România, dacă 20 la sută dintre români declarau în 2006 că au dat mită pentru a avea acces la servicii care, la nivel oficial, sunt gratuite, acum 30 la sută dintre ei recunosc acest lucru. Un procent care transformă România în țara cea mai coruptă din UE, după cum indică ultimul raport Transparency International.

În Bulgaria, 70 la sută dintre cei intervievați apreciază că lupta împotriva corupției este ineficientă, în timp ce 80 la sută consideră drept "extrem de corupte" partidele și sistemul judiciar, conform Transparency.

Nici un domeniu nu este la adăpost de acest fenomen, care afectează sănătatea, educația, administrația, poliția sau chiar justiția, apreciază AFP.

Începând din ianuarie, Casa de sănătate bulgară va cere fiecărui pacient să declare în scris, la ieșirea din spital, că nu a fost obligat să plătească pentru serviciile al căror cost este suportat de autorități.

Deja aflate sub supravegherea strictă a autorităților de la Bruxelles, care poate activa o clauză de salvgardare în cazul în care progresele în lupta anticorupție vor fi considerate insuficiente, cele două țări au fost în 2007 teatrul unor cazuri răsunătoare, care au implicat miniștri, comentează agenția France Presse.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro