Agenţia Europeană pentru Medicamente analizează rapoartele legate de tulburările nervoase rare apărute în urma vaccinării cu AstraZeneca
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis vineri că examinează rapoartele despre o tulburare rară de degenerare a nervilor la persoanele care au primit vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca. De asemenea, EMA a solicitat companiei date mai detaliate despre aceste cazuri, scrie Reuters.
Ca un demers care face parte dintr-o serie de revizuiri periodice a rapoartelor de siguranță pentru vaccin, comitetul de siguranță al EMA analizează datele furnizate cu privire la cazurile de sindrom Guillain-Barre, a spus autoritatea de reglementare.
Ce este sindromul Guillain-Barré
Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imunitar al corpului atacă stratul protector al fibrelor nervoase. Majoritatea cazurilor urmează o infecție bacteriană sau virală și se dezvoltă în decursul unor zile sau săptămâni.
Riscul este foarte rar, cunoscut, asociat cu infecții respiratorii și intestinale, dar și cu unele vaccinări din trecut.
Ministrul francez al Sănătății s-a vaccinat cu Moderna, după ce la prima doză primise AstraZeneca
Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății, și-a făcut luni, 3 mai, doza de rapel, din procesul de imunizare, cu vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de Moderna, după ce, la prima doză, la începutul lunii februarie, fusese vaccinat cu serul dezvoltat de AstraZeneca.
Demnitarul francez s-a vaccinat în orașul Melun, prefectura departamentului Seine-et-Marne, în regiunea Île-de-France. Oficialul în vârstă de 41 de ani a primit un vaccin ARN mesager „potrivit recomandările făcute de Înalta Autoritate de Sănătate”, potrivit informațiilor citate de Le Figaro.
Franța a ales să imunizeze persoanele vaccinate la prima doză cu AstraZeneca, cu un alt vaccin la doza de rapel. Despre acest tip de imunizare a vorbit recent și Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 din România, care a punctat faptul că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă amestarea vaccinurilor bazate pe tehnologii diferite întrucât AstraZeneca este bazat pe adenovirus iar Moderna și Pfizer sunt bazate pe tehnologia ARN mesager.
„Nu există date adecvate pentru a spune dacă se poate acest lucru. Schimbarea vaccinurilor nu este un lucru pe care specialiștii îl pot recomanda în acest stadiu”, a anunțat, Margaret Harris, o purtătoare de cuvânt a OMS, într-o conferință de presă susținută la Geneva.