Agenția pentru Resurse Minerale va scoate la concesionare încă 30 de perimetre petroliere

Publicat: 15 07. 2015, 10:42
Actualizat: 15 07. 2015, 19:08

„Suntem în curs de finalizare a Rundei XI de explorare, pentru acorduri petroliere în perimetre atât on-shore (pe uscat, n.r.), cât și off-shore (în largul mării, n.r.). Așteptăm totodată să finalizăm legea fiscală legată de activitățile petroliere. Runda va fi lansată imediat după aprobarea noului nivel al redevențelor. Vom scoate la concesionare 30 de perimetre, fiecare având o suprafață de circa 1.000 km pătrați. Acestea sunt puse la dispoziția operatorilor pentru faza de explorare”, a declarat pentru MEDIAFAX președintele ANRM, Gheorghe Duțu.

Pentru aceste perimetre și-au manifestat deja interesul companii mari petroliere din SUA, Canada și Marea Britanie.

În ceea ce privește Runda X, organizată de Agenția Națională pentru Resurse Minerale în 2010, au fost atribuite 20 de perimetre, dintre care cinci se află în platoul continental din Marea Neagră. Unul dintre aceste 20 de acorduri, încheiat cu MOL, nu a fost ratificat nici până în prezent.

„Ei respectă programul lucrărilor, marea majoritate și-a făcut studiile pregătitoare, testele geologice, de seismică, forajele. Noi verificăm în permanență încadrarea în programe de lucrări, iar ei sunt obligați să raporteze în mod constant orice lucrare o efectuează în cadrul acordului”, afirmă președintele ANRM.

Noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) lucrează împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, va fi definitivată în luna august și va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă.

Valoarea totală a redevențelor petroliere și miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevențe este plătită de Romgaz și OMV Petrom.

De asemenea, ANRM a aplicat amenzi de 300.000 de lei în primul semestru al acestui an companiilor care exploatează resurse minerale și au încălcat prevederile contractuale.