Agenții economici și proprietarii de locuințe din Mamaia vor plăti taxă pentru promovarea stațiunii

Publicat: 08 04. 2013, 16:41
Actualizat: 28 09. 2018, 01:15

Agenții economici din Mamaia – proprietari de hoteluri, moteluri, pensiuni, cazinouri, magazine, farmacii, ateliere foto sau spălătorii auto -, dar și cei care au apartamente în stațiune vor plăti o taxă pentru promovarea stațiunii, valoarea acesteia fiind cuprinsă între 100 și 4.000 de lei pe an.

Primarul Constanței, Radu Mazăre, a afirmat, luni, că taxa pentru promovarea stațiunii urmează să fie aprobată în următoarea ședință a Consiliului Local, precizând că este vorba despre o taxă discutată cu Asociația Patronală Mamaia, iar din valoarea acesteia 30 la sută va reveni Primăriei, pentru activități de promovare, în timp ce restul va merge la Asociația Patronală.

„O să punem, în ședința viitoare de Consiliul Local, o taxă de promovare pentru toți agenții economici care lucrează în stațiunea Mamaia, inclusiv deținătorilor de apartamente. Este o taxă discutată cu Asociația Patronală din Mamaia. Împreună cu ei s-a făcut pe zone, pe genuri de activități care se desfășoară acolo. Din taxa asta de promovare 30 la sută o să revină Primăriei, bani pe care noi o să-i cheltuim la promovare și 70 la sută o să rămână la Asociația Patronală, unde s-a făcut un comitet și urmează să-i cheltuiască în târgurile de turism specifice lor și unde se duc ei și vor să fie prezenți”, a declarat Radu Mazăre.

El a precizat că această taxă va fi plătită atât de către cei 1.000 de agenți economici care își desfășoară activitatea în Mamaia, cât și de către cei care dețin apartamente în stațiune.

„Taxa este inclusiv pentru cei care dețin apartamente în Mamaia. Dacă piața imobiliară în România scade, în Mamaia crește, iar asta nu este întâmplător, este rodul unui efort de promovare la care trebuie să participe și domnii”, a explicat primarul Constanței.

Conform proiectului de hotărâre aflat pe site-ul Primăriei Constanța, proprietarii de hoteluri și cazinouri ar urma să plătească 4.000 de lei pe an, în timp ce pentru unitățile de alimentație publică taxa ar fi de 3.500 de lei pe an, pentru moteluri, vile turistice, cabane, bungalouri, sate de vacanță, campinguri, pensiuni – 3000 de lei pe an, pentru farmacii, ateliere foto, săli de jocuri, spălătorii auto – 2000 de lei pe an. Cei care fac comerț ambulant ar urma să plătească o taxă anuală cuprinsă între 400 și 1.000 de lei, iar pentru o locuință taxa este de 100 de lei pe an.