Aglomerație în centrele pentru persoane fără adăpost, din cauza gerului

Aglomerație în centrele pentru persoane fără adăpost, din cauza gerului
Publicat: 08/01/2015, 16:41

La Buzău, centrul de zi și de noapte pentru persoane fără adăpost este supraaglomerat, numărul asistaților depășind cu mult numărul locurilor de cazare din adăposturi.

Potrivit directorului unității, Daniel Lambru, în centrul de zi și de noapte pentru persoane fără adăpost sunt disponibile 25 de locuri pentru persoanele care nu au o locuință, centrul fiind supraaglomerat acum, din cauza gerului. În acest moment, sunt adăpostiți în centru aproximativ 40 de oameni ai străzii, mulți dintre ei fiind aduși aici de pompieri, jandarmi, Poliție Locală sau Ambulanță, care i-au ridicat din diverse locuri din municipiul Buzău.

„Majoritatea asistaților au fost aduși de autorități, Salvare, Poliție, Jandarmerie. Puțini au venit din proprie inițiativă. Celor din municipiul Buzău care sunt eligibili pentru a sta în centru li se face dosar și pot sta la noi până la trei luni. Cei care nu se califică pentru a rămâne sunt ținuți doar până când trece situația cu vremea extrem de rece, după care vor trebui să se descurce”, a declarat, joi, Daniel Lambru, directorul centrului de zi și de noapte pentru persoane fără adăpost din Buzău.

Pentru ca o persoană să fie primită în centrul pentru persoane fără adăpost, trebuie să nu sufere de o boală transmisibilă, iar pentru a depista acest lucru asistații sunt supuși unui control amănunțit înaintea cazării în centru. Ulterior, ei sunt deparazitați.

„Persoanele fără adăpost sunt controlate în primă instanță la Unitatea de Primiri Urgențe pentru a vedea dacă nu suferă de o boală cronică transmisibilă, iar apoi sunt duse la centru, unde întâi sunt deparazitate, li se spală toate hainele. În centru au acces doar în pijama și halat, în niciun caz cu hainele cu care merg pe stradă. Ceea ce li se oferă este masa de la cantina socială și un loc de dormit”, a explicat Daniel Lambru.

Costul întreținerii unui asistat în centru este de 16,6 lei pe zi. Asistații care au venituri peste limita salariului minim trebuie să plătească 30% din acestea la casieria centrului, iar persoanele care nu au nicio sursă de venit vor trebui să muncească în folosul comunității cinci ore pe zi.

În noaptea de miercuri spre joi, autoritățile buzoiene au ridicat de pe străzi cinci persoane fără locuință. Trei au fost duse la un centru pentru persoane fără adăpost din Râmnicu Sărat, iar două au fost transportate inițial la spital, după care, întrucât starea acestora de sănătate era bună, au fost duse în centrul din Buzău.

În municipiul Buzău, joi dimineață, s-au înregistrat minus 14,6 grade Celsius, iar la Râmnicu-Sărat, minus 17,3 grade Celsius.

Și la Ploiești, adăpostul de noapte aflat în subordinea Asociației Serviciilor Social Comunitare (ASSC) din cadrul Primăriei este foarte aglomerat în această perioadă, numărul celor fără adăpost care merg să își petreacă noaptea în acest așezământ fiind cu aproximativ 50 la sută mai mare decât numărul de locuri.

Directorul ASSC Ploiești, Dan Dinu, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că dacă în mod normal aproximativ 40 de oameni ai străzii merg să își petreacă noaptea în adăpostul Primăriei, în perioadele geroase din această iarnă numărul celor care au mers în centru este, în medie, de 65 – 70 de persoane, iar în unele nopți acesta a depășit 70 de persoane, în condițiile în care centrul are o capacitate de 50 de paturi. Pentru a-i putea caza pe toți cei fără apăpost, autoritățile au adus saltele în centru.

„Avem 30 de saltele pe care le întindem în uscătorie, în sala de mese, pentru că nu putem să-i lăsăm afară pe acești oameni” a spus Dan Dinu.

În aceste zile, mai multe persoane fără adăpost au fost ridicate de pe străzile din Ploiești de către chipajele medicale ale Serviciului de Ambulanță Prahova.

Și la Râmnicu Vâlcea zeci de oameni fără adăpost s-au refugiat în centrul social al Primăriei.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Râmnicu Vâlcea, Daniel Ionescu, 23 de oameni ai străzii se află joi în Centrul Social de Urgență „Ioana”. Unii au venit singuri la centrul social, pentru că nu au putut îndura frigul, în timp ce alții au fost ridicați de pe străzi fie de către echipajele de la Ambulanță, fie de către polițiștii locali. Pe lângă cazare, oamenii străzii care merg la centrul social al Primăriei Râmnicu Vâlcea primesc și o masă la cantina de ajutor social.

La Târgoviște, în ultimele zile polițiștii Inspectoratului Județean Dâmbovița au ridicat de pe străzi mai multe persoane fără adăpost pe care le-au dus într-un centru social special amenajat. În cazul celor bolnavi, polițiștii au cerut sprijinul Serviciului de Ambulanță. Polițiștii dâmbovițeni fac apel la cetățeni ca dacă observă persoane care stau pe străzi în frig să sune la 112 și să anunțe prezența acestora, pentru a preveni astfel decesul lor.

La Brașov, peste 50 de persoane au ajuns, în noaptea de miercuri spre joi, la centrul pentru persoane fără adăpost de pe strada Zizinului, după ce au fost ridicate de polițiști și jandarmi de pe străzi sau din gări, în condițiile în care au fost minus 30 de grade Celsius.

Centrul de pe stada Zizinului, care se află în subordinea Direcției de Servicii Sociale a Primăriei Brașov, găzduiește în mod constant 80 de persoane fără adăpost, iar din cauza temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile au mai fost aduse 42 de persoane, în noaptea de marți spre miercuri, și 53 de persoane în noapte de miercuri spre joi.

„Din cauza temperaturilor foarte scăzute, am dechis centrul de urgență, unde primim pe oricine – persoane aduse cu ambulanța sau de polițiști și jandarmi, din gări sau de pe stradă. Facem acest lucru pentru a nu se ajunge în situația ca cineva să moară de frig, deși acest lucru nu s-a întâmplat de mulți ani la Brașov. În acest moment, avem 53 de persoane în plus primite în regim de urgență, față de cele 80 rezidente”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Adriana Bălean, directorul centrului pentru persoane fără adăpost.

Cei aduși în centru sunt, de regulă, persoane adulte care nu au unde locui și care dovedesc că doresc să se integreze în societate și să își caute un loc de muncă. Centrul de zi oferă asistență socială, medicală și psihologică, precum și o masă pe zi. Persoanele rezidente au drept de ședere șase luni, cu posibilitatea prelungirii pentru încă trei luni.

Cea mai scăzută temperatură, de minus 35 de grade Celsius, s-a înregistrat, joi dimineață, la Întorsura Buzăului, în județul Covasna.

La Miercurea Ciuc, unde au fost minus 29 de grade Celsius, un bărbat în vârstă de 51 de ani a fost găsit mort, joi dimineață, în apropierea unei clădiri dezafectate de la periferia orașului, primele informații arătând că decesul ar fi fost provocat de frig.

Tot joi dimineață, un bărbat fără adăpost, în vârstă de 43 de ani, a fost găsit mort într-un canal dintr-un parc din Ploiești, cel mai probabil din cauza frigului, în condițiile în care au fost minus 18 grade Celsius.

Administrația Națională de Meteorologie a anunțat, luni, că începând de marți și până vineri vremea va fi geroasă în toată țara, cu temperaturi minime sub minus 15 grade și, în unele zone, sub minus 25 de grade, în timpul zilei temperaturile maxime fiind între minus zece și zero grade.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Prigoană lasă o surpriză în moștenire! Vila din SUA și misterul proprietarilor care schimbă complet...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
O nouă taxă de la 1 ianuarie. Șoferii fără loc de parcare vor plăti în...
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Gigantul Google, somat să vândă browserul Chrome