A fost aglomerație mare pe Aeroportul Henri Coandă, vineri, la terminalul Sosiri. Sute de pasageri care au aterizat cu mai multe curse sosite la intervale scurte de timp s-au înghesuit pe culoarul de ieșire.
Într-un interval de o oră, au aterizat șapte curse pe Aeroportul Henri Coandă, vineri după-amiază, conform orarului afișat pe site-ul aeroportului.
Motivul aglomerației ar fi numărul mic de angajați ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), doar doi, care procesează declarațiile călătorilor, susțin reprezentanții aeroportului. Ei spun că, deși traficul aerian este la 10% din normal, aglomerația din aeroport este comparabilă cu cea din perioada de trafic maxim al avioanelor.
„Așa arată intrarea în România de la Aeroportul International Henri Coandă. Sunt 2 angajați DSP care procesează declarațiile celor din poze. Înțeleg că au aterizat simultan 7 avioane. Felicitări pentru organizare…”, a scris unul dintre pasageri, Horia Lupu, pe Facebook, unde a postat poze cu aglomerația formată pe culoarul de ieșire.
Purtătorul de cuvânt al Aeroportului Henri Coandă, Valentin Iordache, a declarat pentru Digi 24 că DSP are doar doi angajați care verifică fiecare pasager în parte (completare/verificare declarație, plus câteva întrebări, semnătură, ștampilă etc.), ceea ce face ca traficul pasagerilor în terminal să fie blocat.
„Personalul DSP este insuficient și nu poate controla pasagerii. Asta în condițiile în care suntem la 10% din traficul aerian normal și crește. DSP cunoaște situația. Situația este dificilă acum, dar va deveni critică”, a afirmat Valentin Iordache.
Valentin Iordache a comparat aglomerația de azi cu perioadele din anii trecuți, când traficul aerian se desfășura la valori maxime, în condițiile în care traficul aerian este la 10% din valorile sale normale.
El consideră că DSP ar trebui să aibă măcar patru lucrători pe tură, pentru a procesa declarațiile pasagerilor, dar avertizează că și acest număr va deveni insuficient dacă traficul aerian pe Aeroportul Henri Coandă va crește.
Fostul președinte al Tineretului Social Democrat PSD, Mihai Sturzu, devenit între timp pilot, a postat în dimineața zilei de luni, 30 martie, pe pagina sa de Facebook, o fotografie din Aeroportul Henri Coandă, în care sute de persoane stau la cozi interminabile pentru a efectua formalitățile necesare la sosirea în țară.
„Distanțare socială la controlul vamal. Otopeni, sosiri. Acum! 30 martie 2020. 03:30. Suntem bine”, scrie Mihai Sturzu pe rețeaua socială.
Astfel, 433 de pasageri, unii dintre ei fără măști de protecție, au stat unul lângă altul, fără să păstreze distanţa recomandată de specialişti.
„Oamenii trebuie să treacă să prezinte formularul completat în avion sau în aeroport. Trebuie să fie şi o responsabilitate civică, consider eu. Noi am montat şi stickere pe pardoseală pentru a vedea distanţa care trebuie respectată de pasageri. Am avut agenţi care recomandă păstrarea distanţei. Zona din imagini este una generoasă, oamenii ar fi putut păstra o distanţă”, a declarat Florin Dimitrescu, director general Compania Națională de Aeroporturi București, la Antena 3.
Autoritățile elene au luat decizia să testeze toți pasagerii unei curse aeriene care a aterizat din România pe Aeroportul Heraklion, din Creta!
Chiar dacă premierul Greciei a dat asigurări că românii nu sunt incluși pe vreo „listă neagră”, realitatea de la fața locului este cu totul alta.
Experiență neplăcută pentru cei aproape 200 de turiști veniți în Creta de la București și Cluj. La sosirea în Creta, toți pasagerii cursei aeriene au fost testați pentru Covid-19, verificarea lor durând mai bine de trei ore!
În tot acest interval de timp, arată Digi 24, românii au stat închiși într-o cameră de doar câțiva metri pătrați, înghesuiți unii în alții.
FOTO: Facebook.com