Aida Popa: Justiția a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass-media

Aida Popa: Justiția a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass-media
Publicat: 02/07/2012, 10:29
Actualizat: 22/08/2013, 22:51

Vicepreședinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Aida Popa, a afirmat că Justiția, în general, a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass-media, mărturie stând comentariile privind prestațiile profesionale ale magistraților.

„De obicei, în toate activitățile sociale, ca aceasta, cineva este desemnat să țină un discurs. Acest cineva caută întotdeaua tema cea mai potrivită și o expune în fața celor prezenți. Eu n-am venit să țin un discurs. Analizați-vă fiecare propriile sentimente, cercetați unul câte unul motivele pentru care simțiți o preferință nedesmințită pentru ființa căreia i-ați mărturuit toate intimitățile voastre și atunci veți putea desluși rațiuna acestei festivități, dar, repet, n-am venit să țin un discurs. Vreau numai să vă numesc judecători de conștiință. Aceste cuvinte nu-mi aparțin, ele reprezintă un citat din textul «Academia datoriei» al unei dintre personalitățile marcante ale literaturii universale, Gabriel García Márquez, care așa își incepea ultima sa carte apărută și intitulată: «N-am venit să țin un discurs»”, a declarat, duminică seara, judecătoarea Aida Popa, în cadrul festivității privind Ziua Justiției, de la Cercul Militar Național.

Vicepreședinta instanței supreme a arătat că „dacă nu a venit să țină un discurs”, cu siguranță participanții se întreabă ce urmează să le adreseze. „Am să vă dau un răspuns simplu: Doar ceea ce ne unește astăzi aici. În pimul rând dorința de a comunica între noi, de a ne spune împlinirile, poate și neîmplinirile, fie ele instituționale, fie personale”, a continuat judecătoarea Popa.

„Fără a avea o ordine prestabilită”, Aida Popa a remarcat faptul că anul judeătoresc ce se încheie a fost marcat de câteva repere importante: intrarea în vigoare a Codului civil, care a avut o dublă semnificație: finalizarea unei epoci doctrinare și jurisprudențiale sculare și deschiderea uneia noi care va marca viitoarele generații de magistrați.

„Nou Cod de procedură civilă ce a fost adoptat de Parlament și urmează să intre în vigoare (la 1 septembrie-n.r.) constituie o a doua provocare semnificativă ce va reprezenta o nouă viziune asupra actului de justiție, dar și a celei manageriale, sistemul judicar confruntându-se cu dificultăți logistice și umane, cărora existența studiilor de impact nu reprezintă decât o mică parte, provocarea rămânând la Executiv care va trebui să aloce resursele financiare”, a susținut vicepreședinta ICCJ.

În continuare, Aida Popa a indicat Legea Micii reformei, ale cărei dispoziții au fost efectiv evaluate statistic și jurisprudențiale – de semnalat fiind faptul că și unele prevederi ale acestei legi care au modificat Codul de procedură penală au fost declarate neconstituționale în limitele arătate de deciziile instanței de contencios constituțional.

Potrivit sursei citate, Legea răspunderii magistraților a reprezentat o cotitură semnificativă în abordarea conceptului de răspundere materializat prin noi abateri, dar și viziunea asupra rolului Inspecției judiciare. „Aici aș dori să subliniez calitatea rapoartelor de inspecție nu pentru că instanța supremă a beneficiat pentru prima dată de un control de fond asupra activității manageriale și a cauzelor de corupție finalizat pozitiv, ci pentru că inspectorii cu adevărat își desfășoară activitatea sub semnul responsabilității atribuțiior ce le incumbă”, a afirmat Popa

„Nu aș vrea să uit să menționez o altă dimensiune a activității noastre și anume multidiciplinaritatea dialogului concretizat în numeroase conferințe regionale, întâlniri profesionale organizate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu implicarea nemijlocită a procurorului general al României, Consiliul Superior al Magistraturii, de asociațiile profesionale ale magistraților la care au participat procurori, judecători, experți, reprezentanți ai altor instituții. Succesul acestor întâlniri, cred eu că a fost pe lângă schimbul de cunoștințe practice relația interumană materializată în libertatea de a spune ce ce gândim, simțim, sinceritatea recunoașterii unde greșim, dar și cum putem îndrepta”, a continuat vicpreședinta ICCJ.

De asemenea, a spus Aida Popa, tot în acest an judecătoresc a avut loc o accelerare a soluționării cauzelor de mare corupție la nivelul secției penale a instanței supreme, a elaborării a două studii privind individualizarea judiciară a pedepselor, a unui set de recomandări cu caracter orientativ un ghid de circumstanțe judiciare ce reprezintă modalități alternative în cadrul mecanismului complex de unificare a jurisprudenței.

„Doresc să remarc că în cadrul procesului de unificare a practicii au contribuit semnificativ toate instanțele din sistemul judiciar care au creat jurisprudență și, la rândul lor, au pus în aplicare cauzele deduse judecății deciziile în interesul legii. Justiția în general a fost în acest an mai vie ca oricând în interesul opiniei publice și mass media. Cu siguranță că așa este pentru că stau mărturie emisiunile de televiziune de la numeroase canale, știrile de pe agențiile de presă, comentariile, editorialele unor jurnaliști care în tonuri graduale de la moderat la incisiv au analizat prestațiile profesionale ale magistraților cărora corpul profesional le-a răspuns prin comunicate, apărări ale reputației sau deloc”, a declarat Aida Popa.

„Nu în ultimul rând, cred că suntem aici pentru că ne unește prietenia, dragostea de adevăr, dorința de a discuta și de a iniția noi proiecte. Mă grăbesc să închei pentru a nu da mărturisirilor mele tenta unui discurs reafirmând în credința mea că magistrații români pe lângă faptul că își îndeplinesc atribuțiile conferite de lege sunt ceea ce spunea și scriitorul judecătorii de conștiință”, a încheiat judecătoarea Aida Popa, vicepreședinta instanței supreme.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Cutremur în cazul Elodia. Dan Diaconescu a aflat adevărul după 17 ani: Se sperie și...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Maghiarii vin să muncească în România, care nu mai este o ţară ieftină