AJUTOR. Ministrul Boloș, soluție pentru turiștii rămași fără banii plătiți pe vacanțe! Ce propunere are Guvernul Orban
Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, anunță că se caută soluții pentru salvarea turismului românesc. În acest sens, Guvernul Orban are în vedere două variante de sprijin și va decide asupra uneia singure.
Concret, fie se vor acorda granturi în sumă fixă pentru societățile de turism afectate de pandemia de Covid-19, fie clienții „păgubiți” în această perioadă vor primi vouchere de turism.
„Sunt două variante de lucru: este varianta de lucru a grantului în sumă fixă, unde vor intra şi societăţile din turism, şi mai există în discuţie varianta voucherelor de turism pentru cei care sunt consumatori de servicii de turism. Una dintre aceste variante ar urma să fie adoptată de către Guvernul României, astfel încât şi turismului să i se acorde partea de sprijin”, a precizat Marcel Boloş într-o intervenție la Digi 24.
Ministrul Fondurilor Europene recunoaște că turismul este „un domeniu destul de afectat în această perioadă şi care are nevoie de solidaritatea noastră pentru ca să îşi poată porni activităţile”.
În altă ordine de idei, Boloș a menţionat că bugetul de sprijin şi intervenţie din fonduri europene destinat IMM-urilor este de circa un miliard de euro, sumă obținută după o serie de negocieri derulate cu Comisia Europeană.
Fond de un miliard de euro
„Este foarte aşteptat de întreprinderile mici şi mijlocii pentru a le sprijini în restartarea activităţii, ele fiind afectate în această perioadă de criza Covid-19. Vestea bună este definitivarea valorii acestui fond, de un miliard de euro, şi eu cred că, în următoarea perioadă de timp, se va aproba la nivel de Guvern modalitatea prin care aceşti bani vor ajunge la IMM-uri”, a explicat Boloş.
Iată ce variante de lucru are în vedere Guvernul Orban: „O primă variantă este un grant în sumă fixă, proporţional cu cifra de afaceri, care se acordă întreprinderilor mici şi mijlocii pentru restartarea activităţii – de exemplu, 10.000 de euro la cifra de afaceri de 100.000 euro sau 20.000 euro la cifra de afaceri de 200.000 euro. A doua variantă de lucru este cea a granturilor pentru investiţii care pot să meargă până la 200.000 euro, în funcţie de valoarea investiţiei pe care ar urma să o implementeze beneficiarul. Este şi o a treia variantă, aceea a voucherelor de consum sau a voucherelor pentru IMM-uri, care ar presupune sprijin în sumă fixă pentru integrarea în muncă a celor care în această perioadă au fost în şomaj tehnic şi au contractele individuale de muncă suspendate”.