Al-Qaida afirmă că a doborât un avion american F-16, al cărui pilot a fost ucis

Publicat: 15 02. 2012, 10:26
Actualizat: 18 07. 2012, 21:05
O alianță de mișcări sunnite, afiliată grupării Al-Qaida din Irak, afirmă, într-o înregistrare video difuzată joi, că ar fi doborât, la nord-vest de Bagdad, un avion F-16 american, al cărui pilot a fost ucis, fără a preciza, însă, data exactă a operațiunii.

O alianță de mișcări sunnite, afiliată grupării Al-Qaida din Irak, afirmă, într-o înregistrare video difuzată joi, că ar fi doborât, la nord-vest de Bagdad, un avion F-16 american, al cărui pilot a fost ucis, fără a preciza, însă, data exactă a operațiunii, relatează AFP.

Înregistrarea, care are mai mult de 11 minute, înfățișează rămășițele unui avion, prezentat ca fiind un F-16, și un cadavru despre care susține că ar fi al pilotului, identificat de un act de identitate cu fotografia și numele militarului ca fiind Troy L. Gilbert.

Conform înregistrării video, a cărei autenticitate nu poate fi stabilită cu certitudine, aparatul a fost doborât de apărarea antiaeriană a autoproclamatului "Stat islamic din Irak".

Nu s-a putut obține o confirmare imediată din partea unei surse americane oficiale.

Conform unui centru american de supraveghere a site-urilor de internet islamiste, IntelCenter, pilotul ar fi Troy L. Gilbert, al cărui F-16 s-a prăbușit la data de 27 noiembrie 2006, la 30 de kilometri nord-vest de Bagdad. Acesta a fost declarat mort în data de 3 noiembrie 2006, în urma testelor ADN efectuate pe rămășițele aparatului de zbor.

Înregistrarea, cu titlul "Missing in Action" (Dispărut în acțiune), este prezentată ca fiind un "mesaj pentru poporul american" și susține că responsabilitatea morții pilotului american o are președintele George W. Bush, calificat drept"stupid".