„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie”, a anunțat joi Ministerul Sănătății.
Bărbatul a revenit în România în data de 21 iulie iar o zi mai târziu s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Probele prelevate au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.
Sursa citată anunță că pacientul este în afara oricărui pericol și reamintește că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.
Ministerul Sănătății informează din nou că persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.
„Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepătură de țânțar. (…) Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni”, transmite ministerul într-un comunicat de presă.