În cursul dimineții reprezentanții spitalului au anunțat că unul dintre copiii internați la Terapie Intensivă este intubat, starea sa de sănătate fiind foarte gravă. Alți trei copii se află încă la terapie intensivă, iar șase sunt la secția de nefrologie.
Autoritățile încă nu au răspunsul pentru sursa îmbolnăvirii. Alexandru Rafila, microbiolog: „Nu reușim întotdeauna să identificăm sursa infecției, încercăm în continuare”.
Medicul Mihaela Bălgrădean a reamintit că în cazul afecțiunilor acestor copii se vorbește despre gravități diferite și că evoluția acestei boli poate fi alta în cazul fiecărui bebeluș. De asemenea, medicul a explicat că nu toți copiii cu sindrom hemolitic uremic ajung să aibă nevoie de dializă, la fel cum nu toți au nevoie de metode de resuscitare.
Copiii care vor fi externați astăzi nu au avut nevoie de dializă. Despre starea celorlaltor bebeluși care primesc în continuare îngrijiri la Marie Curie, Mihaela Bălgrădean a afirmat că aceasta se ameliorează în fiecare zi și că dializa conduce la o evoluție foarte bună, iar copiii „își reiau funcționalitatea renală”.
De asemenea, copiii au început să mănânce, ceea ce este un semn bun pentru medici, deoarece aceștia susțin că este foarte important ca și tubul lor digestiv să fie folosit în această perioadă.
„Sigur că și starea lor generală este mult mai bună și ce ne interesează pe noi foarte mult este că îi vedem pe părinți că sunt optimiști. În boala asta trebuie foartă multă răbdare”, susține Mihaela Bălgrădean.
Medicul amintește totodată că în cazurile în care se ajunge la dializă peritoneală, copiii pot rămâne în spital până la câteva săptămâni și că această procedură poate lăsa sechele. Unii dintre copiii care fac dializă pot rămâne dependenți de ea pe tot parcursul vieții. Acest lucru depinde foarte mult de cum răspunde organismul fiecărui bebeluș în parte.
Despre starea bebelușilor de la Marie Curie a vorbit și Denis Stănescu, purtătorul de cuvânt al spitalului. Potrivit declarațiilor acesteia, un singur copil mai este intubat, iar starea lui este destul de gravă. Unul dintre ei a fost extubat în această dimineață și suportă foarte bine situația.
De asemenea, copiii externați astăzi vor fi în continuare testați de medici în următoarele zile.
În ceea ce privește sursa infecției, profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că aceasta nu a putut fi încă identificată: „Nu reușim întotdeauna să identificăm sursa infecției, încercăm în continuare”.