Prima pagină » Știri » ALARMĂ DE GRADUL ZERO. SUA, în pragul DEZASTRULUI/ Prețul petrolului a scăzut sub zero, la minus 37 dolari/ Producătorii disperați plătesc investitorii să le preia stocurile

ALARMĂ DE GRADUL ZERO. SUA, în pragul DEZASTRULUI/ Prețul petrolului a scăzut sub zero, la minus 37 dolari/ Producătorii disperați plătesc investitorii să le preia stocurile

ALARMĂ DE GRADUL ZERO. SUA, în pragul DEZASTRULUI/ Prețul petrolului a scăzut sub zero, la minus 37 dolari/ Producătorii disperați plătesc investitorii să le preia stocurile

Situație alarmantă în Statele Unite unde, pentru prima oară în istorie, petrolul american se tranzacționează la prețuri negative. Cauza este scăderea cererii cauzate de pandemia de coronavirus și a capacității de stocare insuficiente, scriu CNN și Financial Times.

Practic, acest lucru înseamnă că producătorii sunt nevoiți să îi plătească pe cumpărători pentru a le achiziţiona petrolul pentru că nu mai au capacități de stocare disponibile. Potrivit AFP, la sfârșitul unei sesiuni infernale pe bursă, un baril de petrol listat la New York pentru livrare în luna mai s-a încheiat luni, pentru prima dată, sub zero dolari, investitorii fiind gata să plătească pentru a scăpa de el din cauza lipsei capacității de depozitare.

Prețul petrolului a scăzut luni până la -37,63 dolari pe baril. Acesta este cel mai scăzut nivel din momentul în care NYMEX a deschis tranzacțiile pentru futures pe petrol în 1983, scrie CNN.

Declinul dramatic al cererii din cauza crizei COVID-19 înseamnă că instalațiile de depozitare sunt aproape pline, notează și sky.news.com. Conform analiștilor, tancurile își pot atinge limitele în termen de trei săptămâni.

Naeem Aslam de la Avatrade a sctis într-un raport că „Scăderea accentuată a prețului se datorează lipsei cererii suficiente și lipsei locului de depozitare, dat fiind faptul că reducerea producției nu a reușit să fie proporțională cu scăderea cererii de aprovizionare.”

David Winans de la Investment Grad Credit Research din SUA a declarat: „Prăbușirea  prețurilor de astăzi se simte în economie ca și cum petrolul ar fi o piatră la rinichi”

„O mișcare foarte dureroasă, dar nu poate dura mult timp, deoarece producătorii își opresc sondele în timp ce vorbim”.

 

Situația poate fi atribuită în parte mecanicii de piață, notează CNN. Contractul futures pentru luna mai pentru West Texas Intermediate, reperul american în domeniu, urmează să expire. Cei mai mulți investitori se concentrează deja pe contractul din iunie, reducând volumul de tranzacționare și volatilitatea alimentării, a spus analistul UBS Giovanni Staunovo.

Contractul futures din iunie pentru WTI tranzacționează în jur de 22 de dolari pe baril.
Presiunea extremă asupra contractului WTI pentru luna mai evidențiază îngrijorările continue cu privire la dinamica ofertei și a cererii care afectează piața petrolului.

„Nimeni din America nu vrea petrol pe termen scurt”, a declarat Jeffrey Halley, din Oanda.

Arabia Saudită, Rusia și alți producători au încercat să susțină prețurile cu o înțelegere, săptămâna trecută, pentru a reduce producția cu 9,7 milioane de barili pe zi în mai și iunie, cea mai mare reducere vreodată negociată. Dar nimeni nu se aștepta ca cererea să scadă atât de mult.
Instalațiile de stocare a petrolului sunt pline și în pericol de deversare, crescând șansa ca unii producători de petrol din Statele Unite și Canada să plătească clienții pentru a scăpa de stocuri.  Investitorii sunt deosebit de îngrijorați de atingerea capacității de stocare în Cushing, Oklahoma, principalul hub american al SUA.
Rystad Energy, o companie de consultanță, prognozează că stocurile comerciale brute comerciale din SUA vor atinge valori maxime la sfârșitul lunii aprilie și vor continua să crească în mai.

Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A intrat în presă accidental, după ce a câștigat ... vezi toate articolele