Alarmele care se aud din Ucraina îi sperie pe sigheteni. Aparent, unii dintre locuitori au crezut că alarmele care se aud din Ucraina sunt pe teritoriul României şi au intrat în panică.
Mai mulţi oameni din Sighetu Marmaţiei, localitate aflată la graniţa cu Ucraina, s-au speriat după ce au auzit alarmele care sună pe teritoriul Ucrainei.
În urmă cu câteva săptămâni, doi tineri s-au distrat acţionând sunetul unei alarme dintr-o maşină cu care s-au plimbat prin tot oraşul Sighetu Marmaţiei şi alarmând populaţia să se pregătească de un atac al ruşilor.
După ce acel incident a fost lămurit şi oamenii au înţeles că e vorba doar de o glumă proastă, acum au început să audă alarmele de peste graniţă. Unii dintre ei s-au panicat, alţii au rămas calmi. Alţii spun că nu le-au auzit deloc. „Aici, în centrul oraşului, nu am auzit, dar în punctual vamal am auzit şi eu. Oamenii nu ştiu ce să creadă, îşi fac scenarii, dar nu e cazul. Noi suntem ţară NATO, nu e cazul să ne îngrijorăm”, spune Adriana Curmei din Sighetu Marmaţiei.
Pe de altă parte, alţii au fost la un pas de panică. „Cel mai tare se aude în zona graniţei sau în zona Crăciuneşti”, spune Gabriela Petean, din Sighetu Marmaţiei. Crăciuneşti este o localitate situată lângă graniţă, în apropierea localităţii Biserica Albă din Ucraina. Potrivit ei, mai mulţi oameni din localitate spun că alarmele se aud cu preponderenţă noaptea.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş face apel la calm şi spune că nu este niciun pericol pentru România.
Alarmele, arată ISU, sunt generate de centrala de alarmare publică din Ujgorod. Ceea ce se aude la noi sunt, cel mai probabil, sistemele de alarmare din localităţile din apropierea graniţei.
„În urmă sesizărilor venite de la cetăţenii din zona Sighetu Marmaţiei, referitoare la sunetul alarmei aeriene auzit în ultimele zile, precizăm că acesta este generat de către centrală de alarmare publică din oraşul Ujgorod, Ucraina, care alarmează şi regiunea Transcarpatia, aflată la frontieră cu România.
Facem apel la calm, deoarece nu există niciun pericol pentru cetăţenii din România”, transmite ISU Maramureş.
Nu există informaţii deste un posibil bombardament al locaităţii Ujgorod, care se află la 140 de kilometri de graniţa cu România, dar unda de şoc de la bombardamente a mai fost auzită pe tritoriul României, când un sat aflat la 15 kilometri de graniţă – Cairaclia, din regiunea Odesa – a fost bombardat, pe 1 martie.