Alegerea vicepreședintelui CSM și revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, amânate

Alegerea vicepreședintelui CSM și revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica, amânate
Publicat: 13/02/2013, 10:00
Actualizat: 31/01/2019, 20:52

Consiliul Superior al Magistraturii a amânat, miercuri, alegerea vicepreședintelui, în urma solicitării lui Adrian Bordea, singurul candidat pentru această funcție, precum și luarea unei decizii privind revocarea judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica din CSM.

Judecătorul Adrian Bordea a cerut amânarea pentru o dată ulterioară a procedurii de alegere a vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii, invocând că procedura ar dura, iar mulți membri ai CSM trebuie să meargă la ședințele de bilanț de la instanțe și parchete.

Totodată, a fost amânată și luarea unei decizii privind revocarea din CSM a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

Alegerea vicepreședintelui Consiliului Superior al Magistraturii era primul punct pe ordinea de zi a ședinței de miercuri a Plenului CSM.

Pe ordinea de zi a Plenul Consiliului Superior al Magistraturii erau și cele două note ale Direcției Legislație a CSM referitoare la solicitările Judecătoriei Râmnicu Vâlcea și Curții de Apel Cluj de revocare a judecătorilor Cristi Danileț și Alina Ghica.

În ședința Plenului CSM s-a pus în discuție trimiterea centralizatoarelor cu voturi ale adunărilor generale ale instanțelor la o comisie a CSM, pentru a analiza dacă s-a respectat procedura de vot, cea referitoare la opțiunile de vot și centralizarea voturilor.

În acest sens, procurorul George Muscalu a spus că a observat că în cadrul a două judecătorii nu s-a întrunit cvorumul, deși s-a consemnat că la acestea s-a decis revocarea.

În replică, judecătorul Bogdan Mateescu, președintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, a spus că sunt două erori pe care și le asumă, însă a atras atenția că decizia unei adunări generale a judecătorilor este un act administrativ pe care nu CSM îl poate îndrepta.

Judecătorul Mateescu a arătat că se pune în discuție legitimitatea celor doi colegi judecători a căror revocare se cere, iar mesajul este prost atât pentru sistem, cât și pentru opinia publică.

Judecătoare Adina Lupea, de la Curtea de Apel Cluj, prezentă în sală, a reiterat faptul că este vorba de un act administrativ care nu poate fi îndreptat de către CSM, iar analizarea de către o comisie a Consiliului a centralizării voturilor ar însemna discutarea pe fondul problemei.

Pe de altă parte, judecătoarea Lupea a spus că, în ce privește adunările geneale ale Curților de Apel, sunt consemate într-un tabel opțiunile de vot, neexistând niciun fel de eroare.

Judecătorul Adrian Bordea, reprezentantul magistraților instanței supreme în Consiliul Superior al Magistraturii, și-a anunțat în 5 februarie candidatura pentru funcția de vicepreședinte al CSM, în urma ședinței Secției pentru judecători a forului.

Judecătorii Cristi Danileț și Alina Ghica și-au retras candidaturile la funcția de vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii înaintea ședinței din 23 ianuarie a Plenului CSM, în care urmau să aibă loc alegerile pentru această funcție.

Alina Ghica și Cristi Danileț își depuseseră candidaturile la funcția de vicepreședinte al CSM în 4 ianuarie, după alegerea Oanei Schmidt Hăineală ca președinte al Consiliului, ulterior împotriva lor adunările generale ale judecătorilor de la curțile de apel și judecătorii declanșând proceduri de revocare din CSM. Acțiunea constituie cea mai amplă formă de protest a magistraților împotriva membrilor Consiliului.

În 7 ianuarie, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea a declanșat procedura de revocare din CSM a judecătorului Cristi Danileț. Un demers similar a fost început în 10 ianuarie, la Curtea de Apel Cluj, pentru revocarea din funcția de membru al CSM a Alinei Ghica, reprezentant al Curților de Apel în Consiliu.

Un număr de 103 judecătorii din 135 au votat pentru revocarea din Consiliul Superior al Magistraturii a lui Cristi Vasilică Danileț, rezultatele fiind transmise în 23 ianuarie de Judecătoria Râmnicu Vâlcea la CSM.

În cadrul procedurii, 1.126 de judecători au votat pentru revocarea lui Danileț, iar 324 au votat împotrivă sau s-au abținut, a anunțat, miercuri, Judecătoria Râmnicu Vâlcea, într-un comunicat de presă.

Curtea de Apel Cluj a sesizat în 30 ianuarie Consiliul Superior al Magistraturii pentru procedura de revocare din calitatea de membru al CSM a Alinei Ghica, după centralizarea voturilor adunărilor generale ale judecătorilor din 13 curți de apel din țară din totalul de 16.

Curțile de Apel unde s-au întrunit adunările generale ale judecătorilor sunt: Curtea de Apel Alba Iulia, Curtea de Apel Brașov, Curtea de Apel Constanța, Curtea de Apel Craiova, Curtea de Apel Galați, Curtea de Apel Iași, Curtea Militară de Apel București, Curtea de Apel Oradea, Curtea de Apel Pitești, Curtea de Apel Ploiești, Curtea de Apel Târgu Mureș și Curtea de Apel Timișoara. La fiecare dintre aceste curți de apel, peste două treimi dintre judecătorii instanței au votat pentru revocarea Alinei Ghica.

„În urma centralizării voturilor la aceste curți de apel, precum și la Curtea de Apel Cluj a rezultat că, dintr-un număr total de 514 judecători cu drept de vot, au participat la ședința adunărilor generale 475 de judecători, din care 424 de judecători au votat pentru revocarea doamnei judecător Alina Nicoleta Ghica, 39 au votat împotrivă, 10 voturi au fost nule și au existat două abțineri”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Curtea de Apel Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul