Am stat de vorbă cu economiști, muzicieni, actori, regizori, interpreți de muzică populară, medici și le-am adresat o întrebare care îi privește direct pe toți românii, indiferent de culoarea lor politică, ocupație, vârstă, religie: „Mergeți la vot?”. Iar majoritatea lor au răspuns că vor fi prezenți la urne duminică, în ciuda dezamăgirii pe care o simt față de politicieni.
Unul dintre cei care nu va lipsi de la alegerile europarlamentare este regizorul Tudor Giurgiu „Cred că absenteismul nu duce la nimic bun. Nu cred că aceasta este soluția împotriva clasei politice care arată cum arată. Dimpotrivă, soluția este să ne implicăm mai mult în felul în care se fac alegerile interne în partide, în felul în care ajung să fie desemnați candidații. Cu cât absentăm mai mult, cu atât șansele să facem acest lucru scade”, spune regizorul. Este de acord cu diagnosticul pus de cei care îndeamnă la absenteism în masă clasei politice, însă este convins că nu aceasta este solluția. „Nu în felul acesta trebuie să ne exprimăm, nu este o măsură activă. Acest lucru nu va face decât să crească procentul celor plătiți/prostiți să meargă la vot. Din contră, noi avem nevoie să atragem la vot cât mai mulți oameni tineri, educați”.
Adrian Vasilescu: „Și cei de la Banca Națională votează”
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, va merge și el duminică la vot „Eu lucrez la BNR. BNR nu se implică în politică, nu se implică în viața partidelor, dar și cei de la Banca Națională votează. Eu personal voi merge duminică la vot. Cred că nu este o soluție pentru nimeni, oricât de decepționat ar fi de viața publică, ca să nu voteze. Un calcul statistic simplu arată că cei ce nu merg la vot fac ca realitatea politică din țară să se depărteze de ceea ce ei cred și doresc”, a declarat pentru gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
„Nu am sărit vreun vot”, spune pentru gândul Hanno Hoffer, care va merge să voteze și la europarlamentare. Deși de fiecare dată a știut, „în principiu”, cu cine să voteze, de data aceasta muzicianul de la Nightlosers spune că se află „într-o situație inedită”: „Știu doar cu cine nu am să votez”.
De ce nu ratează Hanno votarea, indiferent că este vorba despre alegeri locale, generale sau europarlamentare? „Din naivitate”, susține cu umor. „Poate par naiv, cel puțin asta îmi spun prietenii mei cu care am discuții la o bere, dar am considerat întotdeauna că merită să mergi la vot. Sigur, colegii îmi spun, cu argumente la fel de puternice, de ce nu și-au exercitat acest drept. Ascultându-i, realizez că adevărul e undeva la mijloc. Dar da, eu merg la vot”, conchide muzicianul regizor.
Arșinel: „Cei care vor să „saboteze” aceste alegeri fac o mare greșeală”
Alexandru Arșinel are un motiv bun să meargă la vot: „Este un mare câștig că am reușit să intrăm în UE – și în NATO, desigur . Prin aceste alegeri se materializează ideea că nu am greșit că am făcut pasul acesta. Nu știu ei, politicienii, dacă au greșit, dar noi, românii, sigur nu am greșit. Cred că aceste alegeri sunt poate chiar mai importante decât cele prezidențiale, având în vedere că reprezentanții noștri în Uniunea Europeană au astfel ocazia să facă ceva bun pentru România. Cei care ne vor reprezenta acolo sau care ar trebui să ne reprezinte trebuie să fie oameni foarte bine pregătiți, și nu neapărat din punct de vedere politic, ci în ceea ce privește capacitatea lor de a înțelege care sunt nevoile pe care le are România și de propune măsurile necesare pentru a răspunde acestor nevoi”.
Actorul și-ar dori ca aceste alegeri să fie tratate cu mai multă seriozitate. „Cei care vor să „saboteze” aceste alegeri și să nu iasă la vot fac o mare greșeală. Să îi aleagă pe cei independenți dacă susțin că sunt sătui de partide. E foarte important să te ridici în picioare și să ai o opinie, oricare ar fi aceea. E foarte important să acționezi”, avertizează el.
Alexandru Darie: „A nu merge la vot înseamnă să lași pe altcineva să voteze în locul tău”
Regizorul Alexandru Darie va fi și el prezent la urne. „Cred că este important în acest context internațional. A nu merge este egal cu a lăsa pe altcineva să voteze în locul tău. Pentru că cei care simpatizează cu un partid sau altul sigur vor merge. Și atunci, orice cetățean obișnuit, care nu este neapărat simpatizantul unui partid, ar trebui să lupte și el și să meargă la vot, poate să voteze un independent”. La un moment s-a gândit însă să nu meragă la vot, în semn de protest. „Dar mi-am dat seama că cineva tot va vota. Și atunci, de ce să nu merg eu la vot, dacă tot am șansa mea, și să-mi exprim opinia, oricare ar fi aceea”, este convins regizorul.
Felicia Filip crede că românii trebuie să meargă la vot. „Nu am lipsit niciodată de la vot. Suntem răspunzători. Eu găsesc că dacă trăim bine este meritul nostru, dacă nu trăim bine este nemeritul nostru”, a declarat pentru gândul soprana.
Și interpretul de muzică populară Nicolae Furdui Iancu își va exprima opțiunea la urne. „Aceasta este una dintre îndatoririle fiecărui cetățean. Nu sunt de acord cu cei care spun că preferă să nu meargă. Trebuie să te duci acolo și îți exprimi opțiunea.”
Ovidiu Lipan Țăndărică are cetățenie germană și spune că „democratic ar fi ca fiecare să meargă să-și pună votul pe hârtie, oricare ar fi acesta. Pentru că apoi iar stăm și ne văităm și ne mirăm ce se întâmplă. Pentru că doar prin efort și multă trudă vei promova interesul tău. Mi se pare stupid să fii cetățean european, într-o țară liberă, să ai deci drept de vot, iar tu să stai acasă. E un pic ciudat.”
Alis Grasu, de la Seviciul de Ambulanță: Votul e un drept și o datorie
Alis Grasu, șefa Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, se duce la vot. „Nu am lipsit niciodată și nu o să lipsesc nici de această dată. E dreptul meu. Acțiunea de a vota este una civică de care noi, ca și cetățeni ai acestei țări, trebuie să ne achităm”, a spus dr. Grasu.
Cardiologul Wargha Enayati, fondator al lanțului de servicii medicale Regina Maria, care se află de 30 de ani în România, afirmă că va merge duminică la vot pentru că alege omul, nu partidul. „Merg la vot, fiind aici. Nu alegem partide, alegem nume” , afirmă cardiologul de origine iraniană, care deține și cetățenia română.
Acesta vorbește, în continuare, de decepția pe care o resimte mulți români față de clasa politică, precum și despre „sistemul defect care produce oameni defecți”. „Sistemul de candidatură este defect. Un candidat nu poate fi independent, pentru că are nevoie de sponsori. Astfel apare sistemul clientelar. Sistemul îi face pe oameni corupți”, mai spune Wargha Enayati, care a venit în urmă cu 30 de ani să studieze în România și s-a stabilit aici.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Nu am pe cine să votez!”
Există și oameni publici din România care, din diferite motive, nu merg la vot. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că nu participă la alegerile parlamentare pentru că pur și simplu nu are pe cine să voteze. „Niciunul nu îmi inspiră încredere. Sunt conștientă de faptul că am datoria ca și cetățean al acestei țări de a merge la vot, dar nu am cui să acord votul meu. Anul trecut am tot făcut naveta la Paris și au fost nenumărate cazurile în care m-am întâlnit cu europarlamentarii noștri pe aeroport și chiar în avion. De fiecare dată mi-au demonstrat că nu sunt de încredere, prin aroganța și indolența pe care o afișau”, a spus dr. Bilic.
Solistul trupei Holograf Dan Bittman se dezice de politică, după ce a fost consilierul ministrului de Finanțe Sebastian Vlădescu în 2010. „În 20 de ani i-am văzut pe toți. Nu am pe cine să votez având în vedere că oamenii politici nu ne-au susținut. Nu mai au ce să ne demonstreze. Eu nu am mințit niciodată publicul. Nu pot să acord votul meu cuiva care nu face nimic altceva decât să ne spună pilde. Să conduci o țară e ca și cum ai organiza un concert”, a spus Bittman. Acesta a menționat că a fost dezamăgit de la ultimele alegeri și anume cele organizate în urmă cu doi ani, atunci când au fost alegerile locale. „Nu mă voi mai duce niciodată la vot”, a conchis Bittman.
Regizorul Călin Peter Netzer se bucură că este plecat din țară în ziua alegerilor europarlamentare: „ Așa că de data asta am scăpat. Nici nu știu pe cine aș vota. Nu-i condamn pe cei care aleg să stea acasă pe 25. Fiecare este liber să ia această decizie, dacă ei cred că nu au pe cine vota. Soluția aceea de a vota răul cel mai mic nu cred că mai este valabilă”, spune acesta.
Ioan Gyuri Pascu nu va avea vreme să voteze duminică. „Duminică voi fi toată ziua la niște filmări și nu sunt sigur că voi ajunge la vot. Și nici n-aș ști pe cine să aleg pentru că după 24 de ani nu simt încă, eu ca cetățean, că vreun politician reprezintă interesele mele și nu pe cele proprii. Nu-i condam pe cei care nu vor să meargă la vot. Și nu- condamn nici pe cei care au fost aleși, pentru că nu au ajuns singuri acolo. Cineva i-a votat. Nu judec pe nimeni, eu nu sunt judecător”.