Alegeri în CSM. Cine se bate pentru locurile din consiliul magistraților

Publicat: 04 08. 2016, 14:42
Actualizat: 04 08. 2016, 17:30

Codruț Olaru, fost procuror șef al DIICOT și fost adjunct al lui Tiberiu Nițu, în prezent procuror militar în cadrul Parchetului General, este unul dintre cei care candidează pentru un loc în CSM din partea Parchetului instanței supreme, au declarat surse oficiale pentru MEDIAFAX. Olaru a candidat și pentru funcția de Procuror General al României, în final fiind desemnat să conducă parchetele procurorul Augustin Lazăr.

La data de 17 mai 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de rechemare în activitate a lui Codruț Olaru, general de brigadă cu o stea, în rezervă, în Ministerul Apărării Naționale. Simultan cu această trecere în activitate a lui Olaru, în vârstă de doar 43 de ani, a avut loc și numirea sa în funcția de procuror militar la secția parchetelor militare. Activarea ca general a lui Olaru a scos la iveală o parte mai puțin cunoscută, și deopotrivă, controversată a carierei sale: două grade militare obținute în câteva luni, în 2011, la propunerea lui Gabriel Oprea, unul retras câteva luni mai târziu, în 2012, de Corneliu Dobrițoiu, și redat, în 2013, de Mircea Dușa.

Potrivit surselor menționate anterior, din partea Parchetului General candidează și procurorul șef al Biroului de Criminalistică, Romulus Varga, cel care instrumentează dosarul Hexi Pharma și care a făcut ancheta în cauza privind decesul lui Ionuț Anghel, copilul care a murit după ce a fost mușcat de câini. De asemenea, Romulus Varga este cel care a instrumentat o parte din dosarul „Elodia”, cauză în care fostul polițist Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani și opt luni pentru uciderea soției sale, Elodia Ghinescu, deși cadavrul nu a fost găsit.

De la Direcția Națională Anticorupție candidează Paul Dumitriu, procuror șef adjunct al Secției a II-a. Dumitriu este magistratul care a instrumentat dosarul „Transformatorul”, în care fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat dar și dosare care îl vizau pe omul de afaceri Ioan Niculae.

Din partea DIICOT candidează Alina Albu, procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor de violență din cadrul Serviciului de prevenire și combatere a criminalității organizate al DIICOT, susțin aceleași surse.

Ca reprezentanți ai parchetelor de pe lângă Curțile de Apel, printre cei care s-au înscris în cursă sunt Elena Hach, în prezent membru în cadrul Plenului Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării, fost candidat la conducerea Pachetului General în anul 2012, și Cristian Ban, procurorul șef al Parchetului București, au mai precizat sursele citate.

În ceea ce privește reprezentanții parchetelor de pe lângă tribunale, printre cei care vor un loc în CSM sunt Felix Banilă, de la Parchetul Tribunalului Bacău, și Nicolae Solomon, din Capitală, susțin surse oficiale. Din partea parchetelor de pe lângă judecătorii candidează Alexandra Lăcrăjan, formator INM și președinte al Asociației Liderjust.

În urma alegerilor vor fi desemnați doi procurori din partea parchetelor de pe lângă tribunale, unul de la cele de pe lângă curțile de apel, unul de la parchetele de judecătorii și un altul din cadrul Parchetului General.