La ALEGERI LOCALE 2012 au fost depuse la BEC patru cereri de anulare a scrutinului de către PSD, UNPR și PC, a anunțat, luni dimineață, purtătorul de cuvânt al BEC Marian Muhuleț. Gândul va publica REZULTATELE FINALE ale alegerilor imediat ce vor fi anunțate de BEC
Cereri de anulare a alegerilor în trei localități și în sectorul 5 al Capitalei au fost depuse la Biroul Electoral Central, de PSD, UNPR și PC, a anunțat, luni dimineață, purtătorul de cuvânt al BEC Marian Muhuleț, informează Mediafax.
Conform lui Muhuleț, PSD Constanța a depus o cerere de anulare a alegerilor din localitatea Valul lui Traian, o cerere similară fiind depusă de PSD Sascut în legătură cu scrutinul din localitate.
UNPR a solicitat anularea scrutinului desfășurat în sectorul 5 al Capitalei, iar PC a cerut același lucru în cazul localității ilfovene Ștefăneștii de Jos.
Marian Muhuleț a precizat că cererile de anulare pot fi depuse în termen de 48 de ore de la încheierea alegerilor și că acestea trebuie însoțite de dovezi.
Potrivit legii, BEC soluționează sesizările privitoare la frauda electorală, putând dispune anularea alegerilor dintr-o circumscripție electorală, în cazul în care constată, pe baza probelor administrate, că votarea și stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripția electorală respectivă.
În astfel de cazuri, BEC dispune repetarea scrutinului, care are loc în termen de cel mult două săptămâni de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc în aceleași condiții, folosindu-se aceleași liste electorale și aceleași liste de candidați și candidaturi independente, cu excepția cazurilor în care s-a dispus de către birou anularea unei liste de candidați sau a unor propuneri de candidaturi independente, în sarcina cărora s-a reținut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.
Existența fraudei electorale se stabilește de Biroul Electoral Central de la caz la caz, pe baza probelor prezentate de cei care au invocat-o.
În cazul unei fraude electorale, cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscripție electorală se poate face numai de către partidele politice, alianțele sau candidații independenți care au participat la alegeri și numai în termen de 48 de ore de la închiderea votării, sub sancțiunea decăderii.
Potrivit Legii 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, cererea trebuie motivată și însoțită de dovezile pe care se întemeiază.
Cererea poate fi admisă numai dacă cel care a sesizat frauda nu este implicat în producerea acesteia. Cererea trebuie soluționată până la data publicării rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial.
Citește aici dosarul complet de la ALEGERI LOCALE 2012 și află REZULTATE ÎN TIMP REAL: ALEGERI LOCALE 2012. REZULTATE și EXIT POLL – HARTA INTERACTIVĂ a ALEGERILOR pe GANDUL.INFO