Candidatul PDL la Primăria Capitalei, Silviu Prigoană, a declarat, luni, că eșecul său în ALEGERI LOCALE 2012 a fost cauzat de alternanța la putere, adăugând că el se aștepta la 11%, iar rezultatul de 16-17% „e un succes incredibil”, informează Mediafax.
„E un joc democratic care se întâmplă peste tot pe planetă: alternanța la putere. A fost un vot politic, a fost de așteptat, știa toată lumea rezultatul. Din punctul meu de vedere, a fost un mare succes pentru PDL”, a spus Prigoană.
Întrebat fiind dacă știa dinainte rezultatele, deputatul democrat-liberal a confirmat, adăugând că acestea i-au depășit așteptările. „Eu mă așteptam să avem 11%, faptul că a fost 16-17% e un succes incredibil. Noi știam rezultatele aproximative deci să nu vă faceți iluzii că noi știam că o să avem 19% și am fost suprinși să avem 17%. Cum dracu să fii surprins când toate sondajele, totul spunea care e rezultatul”, a răspuns Prigoană.
La întrebarea dacă a prevăzut rezultatele obținute de Liviu Negoiță și Cristian Poteraș, Silviu Prigoană a replicat că acesta a fost un vot politic și că „nu s-a votat omul, gospodarul și proiectul, ci s-a votat politic”.
El a adăugat că a fost un vot politic de 60% în medie pe țară. „Trei partide au format o alianță de 60%, dumneavoastră ați fost suprinsă de treaba asta?” a întrebat el, retoric, o reporteriță.
Întrebat dacă este necesară vreo schimbare în politica partidului, așa cum au declarat unii lideri ai formațiunii, Silviu Prigoană a negat, subliniind importanța PDL pentru România în anii crizei economice.
„Păi de ce să se schimbe? Asta nu înțeleg oamenii în partide, e vinovată politica pe care am făcut-o toți ca să salvăm România de la dezastru și ne-am asumat lucrul ăsta”, a menționat Silviu Prigoană.
În privința unei posibile „schimbări de gardă” vehiculată de diverși lideri ai PDL, Silviu Prigoană a declarat că nu știe despre ce este vorba. „Eu n-am văzut pe nimenea să fie în gardă. Îmi pare rău nu știu despre ce e vorba. Ce știu e că oamenii politici se aleg în congres și la următorul congres, conform statutului, probabil că vor fi modificări: îți depui candidatura, ești bine, nu ești, iar e bine. Asta înseamnă democrație. Nu înseamnă că dacă s-a pierdut o primărie cineva e de vină. E de vină criza economică care a dat buzna peste România”, a explicat Silviu Prigoană care a reamintit faptul că în timpul guvernării PDL a luat măsuri „care au salvat România de la dezastru” și a dat ca exemple în acest sens – Grecia, Portugalia și Spania, în aceasta din urmă șomajul fiind, după spusele lui Prigoană, de 25%.
În ceea ce privește scorul obținut de el și în general de candidații PDL din toată țara, Silviu Prigoană a l-a calificat drept „senzațional”, adăugând că un scor dezastruos ar fi însemnat 2%.
„Tot ce este mai mare de 2% e un mare succes, asta a demonstrat că în momentul de față PDL este un partid puternic”, a spus Prigoană.
Prigoană a amintit că alegerile din 2004 când PD și PNL reunite în Alianța DA au obținut 32%, Partidul Democrat având un procentaj de 18%.
În ceea ce privește data unei eventuale convenții în partid (înainte sau după alegerile generale), Prigoană a declarat că aceasta va fi organizată „conform statutului la termen”.
În ceea ce privește situația actuală a lui Emil Boc, și anume dacă el se mai poate ocupa de partid în momentul de față, aflându-se la Cluj, Silviu Prigoană a ținut să precizeze că își păstrează încrederea în președintele partidului.
„Dacă îmi aduc bine aminte domnul Boc s-a mai ocupat de partid când era primar la Cluj. Atunci a fost bun. Acum nu mai e bun, nu? Asta e o decizie politică pe care trebuie s-o ia Partidul Democrat Liberal, nu eu. Eu în calitate de candidat al PDL pentru București am făcut o figură senzațională. Eu m-am așteptat la 11%, tot ce e peste m-a onorat”, a încheiat Silviu Prigoană.
Declarațiile au fost făcute la sediul PDL din aleea Modrogan 22, înainte ca Silviu Prigoană să participe la renumerarea voturilor obținute de către partid.
Rezultatele finale ale alegerilor locale 2012 anunțate de BEC vor fi publicate, în curând, de gândul.
VEZI AICI REZULTATELE ȘI HARTA INTERACTIVĂ A ALEGERILOR