A început numărătoarea inversă pentru mult așteptatele alegeri locale din București. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Gabriela Firea, actualul edil. Votarea va avea loc duminică, 27 septembrie, între orele 07.00-21.00.
UPDATE, ORA 20:00
În acest moment, situația prezenței la vot, pe sectoare, este următoarea:
Sectorul 1 – 40,52%
Sectorul 2 – 35,84%
Sectorul 3 – 29,06%
Sectorul 4 – 35,77%
Sectorul 5 – 36,22%
Sectorul 6 – 36,38%
UPDATE, ORA 19:00
Filozoful Mihai Șora a scris un mesaj pe Facebook, la scurt timp după ce a votat. “Unde poate fi văzut, în toată splendoarea lui albastră, rotocolul cu douăzeci-douăzeci-lî-mare-de-tipar” a scris Mihai Şora pe Facebook, după care a adăugat încă o frază, de această dată cu o notă de umor negru:
“Iar domnul cu ştampila a zis: > Eu am crezut – cum e şi firesc – că se referea la următoarele alegeri locale, dar (cred că) era vorba (doar) de parlamentare”.
UPDATE, ORA 18:00
Prezența la vot cu patru ore până când se va finaliza procesul de votare, este de 34,52%, la nivel național, și și 26,24%, în Capitală.
UPDATE, ORA 17:00
Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului, a explicat pe Facebook principalele motive care l-au determinat să meargă la vot.
“Am votat pentru a scăpa de mizeria primarilor şi baronilor care au ţinut mulţi ani în sărăcie multe localităţi şi regiuni din ţară. Am votat cu gândul la o schimbare de direcție în localitatea mea, in Popesti-Leordeni, dar și in Bucuresti și in județele oropsite până acum de o șansă la dezvoltare și la un trai mai bun pentru fiecare român. Am votat cu gândul la o schimbare, mai ales în județele din Moldova, la Iași, Botoșani, Neamț, Bacău, cu epicentrul schimbării la Vrancea, care au acum o șansă istorică sa-și schimbe destinul politic. Am votat cu dorința de schimbare în Sudul României, în mod special la Giurgiu și la Teleorman, unde se duce o bătălie politică simbolică împotriva satrapilor de până acum. Și, nu in ultimul rând, am votat cu gândul la Argeș, unde avem șansa de a spăla rușinea județului brătienilor de a fi condus de ultimele vestigii ale comunismului din țară”, a scris Ionel Dancă pe o rețea socială.
UPDATE, ORA 16:00
PSD a sesizat Poliţia cu privire la afirmațiile făcute de candidatul PNL si USR-PLUS pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan, la adresa Primarului General în funcție, Gabriela Firea la ieșirea de la urne. Social-democrații consideră că legislația electorală a fost încălcată.
“Acest mesaj de propagandă electorală ilicit, pe lângă faptul că este difuzat în ziua alegerilor, după încheierea campaniei electorale este și defăimător la adresa candidatului PSD prin folosirea unor cuvinte/sintagme precum „caracatiță de interese, neamuri, cumetri, nași, fini, prieteni, minciună,” „incompetență”, „corupție”, „superficialitate fudulă”, încălcând astfel în mod flagrant legislația electorală”, se arată în plângerea PSD.
UPDATE, ORA 15:00
Monica Anisie, ministrul Educației, a votat în cursul zilei de duminică. La plecare, a oferit și o mică declarație: “Bucureştiul are nevoie la acest moment şi de oameni competenţi. La momentul acesta am emis un ordin de ministru, prin care, începând cu data de 30 septembrie vom relua cursurile în scenariile pe care comitetele județene sau al municipiului Bucureşti pentru situații de urgență le vor stabili”.
UPDATE, ORA 14:00
Gabriel Mutu, primarul sectorului 6 al Capitalei, a votat, duminică, la Liceul Petru Poni. Edilul îi îndeamnă pe bucureșteni să iasă la vot.
“În acestă zi superbă de toamnă am votat pentru dezvoltarea acestui sector pe care îl iubesc și am convingerea că locuitorii sectorului vor da votul acelui candidat care a construit pentru sector ceea ce era și este în continuare necesar: școli și gărdinițe, care a făcut locuri de joacă și care a schimbat în bine fața sectorului nostrum. Vreau să anunț că am luat toate măsurile necesare pentru ca toți participanții să voteze în condiții de maximă siguranță. Toți participanții primesc la intrarea în secțiile de votare mască medicinală și dezinfectant. Îndemnul meu este să ca bucureștenii vină la vot”, a declarat la ieșirea de la vot primarul sectorului 6 al Capitalei.
UPDATE, ORA 13:00
Adrian Moraru, candidatul PNL la Sectorul 3, este acuzat că s-ar fi băgat în fața oamenilor la secția de votare. La rând aștepta, printre alții, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru.
“Noi pentru ce stăm aici? Nu stăm la rând? Așa se intră?”, l-a apostrofat o alegătoare. Însă, candidatul PNL nu a avut nicio replică, ignorând complet faptul că a fost apostrofat.
La ieșirea din secția de votare, Adrian Moraru a declarat în fața ziariștilor că “n-am sărit nicio coadă, aveam programare”.
UPDATE, ORA 12:00
Prezența la vot în București de 12,09%, la cinci ore distanță de la deschiderea urnelor.
UPDATE, ORA 11:00
Liderul Pro România, Victor Ponta, a votat în această dimineață, iar la ieșirea de la urne a acordat o scurtă declarație.
“Eu, ca de fiecare dată în ultimul timp, nu am votat împotriva cuiva, ci am votat pro ceva și cred că după atâta ură și scandal cât a fost în ultima vreme o să ne aștept patru ani destul de răi. În București nu au cum să fie probleme, București, Cluj, Timișoara, Iași, dar sunt 18.600 de secții de vot în țară, în orașe sărace, unde nu sunt condiții și mi-e teamă că am riscat. Sper să se termine cu bine anul acesta.
Sper sincer ca cei care au pus votul mai important decât sănătatea să nu fi greșit toți, pentru că altfel vom plăti toți. Eu am votat pro și nu contra, m-am învățat minte.
Toată campania a fost despre cât de rău este celălalt, nu despre ce facem noi”, a declarat Victor Ponta.
UPDATE, ORA 10:00
Gabriela Firea a postat duminică pe o rețea de socială un mesaj în care a precizat că tinerii din București nu își doresc “câinii nimănui” în Primăria Municipiului București. Actualul edil al Capitalei a făcut referire la scandalul în care a fost implicat candidatul PNL și USR-PLUS la Primăria Capitalei, Nicușor Dan, acuzat că l-ar fi ajutat pe controversatul om de afaceri Mihai Mitrache, zis “Câine”.
“Ce zi superbă! O zi în care tinerii NU vor CÂINII nimănui la Primărie, politicieni marionetă, fara pic de competență și suflet pentru oameni. Tinerii și seniorii vor bunăstare, nu austeritate! Toți oamenii vor investiții în spitale și NU închiderea lor, investiții în transport și NU scumpirea biletelor de călătorie, sprijin pentru femei, copii și bolnavi cronici. Frații interlopilor nu știu decât să-i servească pe interlopi și să urle și-n ultima clipă cu toată URA și SETEA DE BANI!!”, a scris Firea pe Facebook.
––––––––––––––––––––––
Potrivit IRSOP, Gabriela Firea, candidatul PSD, ar urma să obțină 42% din voturile cetățenilor din București. Nicușor Dan, susținut de PNL și Alianța USR-PLUS, ar urma să obțină doar 35% din voturi. Pe podium mai intră Traian Băsescu, cu 15%. În careul de ași mai intră și Călin Popescu Tăriceanu, cu doar 3%. Ceilalți candidați ar însuma, împreună, 5% din voturi.
La aceste alegeri locale care vor avea loc în București, cetățeanul trebuie să se prezinte, ca întotdeauna, cu actul de identitate sau, după caz, cu documentul care dovedește reședința. Dacă această condiție este îndeplinită, alegătorul va semna lista electorală permanentă, după care va primi buletinul de vot și clasica ștampilă cu mențiunea “VOTAT”.
De precizat că fiecare alegător din Capitală urmează să primească patru buletine de vot, după cum urmează: pentru primarul de sector, pentru consiliul local al sectorului, pentru primarul general al Capitalei și pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
În acest an, la aceste alegeri locale din București, pe primul loc conform primului Exit Poll este Gabriela Firea. Lupta cu Nicușor Dan este, însă, deschisă. De precizat că alegătorii vor vota separat, în cabine închise. După ce a votat, cetățeanul urmează să îndoaie buletinele de vot și să le introducă în urna corespunzătoare. Trebuie neapărat ca pagina albă cu ștampila să rămână în afară. În caz contrat, votul va fi nul.
Ulterior, votantul restituie ștampila președintelui, iar pe buletinul alegătorului se aplică “VOTAT”, ocazie cu care se menționează și data scrutinului. Secțiile din Capitală se vor închide la ora 21:00, iar rezultatele urmează să fie publicate pe parcurs, după cum decurge numărătoarea.