A început numărătoarea inversă pentru mult așteptatele alegeri locale din Cluj-Napoca. Pe primul loc, conform primului Exit Poll, este Emil Boc. Are, oare, victoria asigurată? Votarea va avea loc duminică, 27 septembrie, între orele 07.00-21.00. Actualul primar are nu mai puțin de 13 contracandidați.
UPDATE, ORA 21:00
Emil Boc (PNL) a obținut 51,52% din voturi, iar Emanuel Ungureanu (Alianta USR – Plus) 38,64%, potrivit unor surse politice.
UPDATE, ORA 20:00
În județul Cluj au votat 254.881 de persoane, ceea ce reprezintă 41,20 % dintre alegători. În Cluj-Napoca prezența la urne, până la ora 20:00 a fost de 33,75 %, adică 94.194 de votanți.
UPDATE, ORA 19:00
Până la ora 19:00, în județul Cluj și-au exercitat dreptul la vot 235.657 de persoane, ceea ce reprezintă 38,09 % dintre alegători. În Cluj-Napoca, la urne s-au prezentat 30,86 %, adică 86.114 de votanți.
UPDATE, ORA 18:00
Până la ora 17:00, au fost la vot peste 74.000 de clujeni, adică aproape 27% dintre alegătorii din Cluj-Napoca. O secție din centrul orașului a fost cea mai asaltată de alegători. Aici vorbim de cea amenajată la Liceul Gh. Șincai, unde au votat 33,36% dintre cei de pe liste.
UPDATE, ORA 17:00
Horia Șulea, actualul primar din Florești, candidat independent, a oferit o scurtă declarație după ce a ieșit din secția de votare.
“Dragii mei floreșteni, consider că fiecare comunitate are nevoie de oameni alături de care să crească și să se dezvolte. Am votat oameni, nu partide, am votat pentru oameni din partea unui om. Pentru binele tuturor floreștenilor. Pentru continuarea proiectelor ample de dezvoltare din Florești, proiecte pe care le-am demarat în ultimii ani, multe din ele fiind deja duse la bun sfârșit. Îi îndemn pe toți floreștenii să își exercite dreptul la vot, esența democrației”, a scris Horia Șulea pe Facebook.
UPDATE, ORA 16:00
Radu Fărcaș, candidatul Pro România pentru Florești, a postat un filmuleț pe o rețea socială imediat după ce a ieșit din secția de votare.
“Am fost la vot, am votat. Am votat pentru schimbare, am votat pentru o normalitate în Florești. Pe drumul spre normalitate în Florești vă așteptăm pe toți la vot pentru că votul nostru, al tuturor, contează”, a spus Radu Fărcaș într-un filmuleț postat pe pagina sa de Facebook.
UPDATE, ORA 15:00
Prezenţa la urne în Cluj este de 25,47 %, la ora 15.00, şi de 20,98 % în municipiul Cluj-Napoca.
UPDATE, ORA 14:00
Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, și-a exercitat duminică dreptul la vot, iar la ieșirea de la urne a anunțat ce speranțe are pentru viitor.
„Am votat în primul rând pentru echilibru, pentru nevoia de a împărți puterea. Într-un oraș cum e Clujul, o capitală a Transilvaniei, este nevoie ca la decizii să participe și societatea civilă, și opoziția, ceea ce până acum nu s-a întâmplat. Am votat, de asemenea, pentru ca să începem construcția unei social-democrații în Transilvania„, a declarat Vasile Dîncu, la ieşirea de la urne.
UPDATE, ORA 13:00
Dan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, a fost să voteze alături de soţia sa. Acesta face parte din PNL.
„Astăzi am dat un vot pentru echipele care pot să menţină Clujul pe primul loc, am dat un vot pentru continuitate, pentru viitorul nostru şi al copiilor noştri şi, mai ales, am dat un vot în siguranţă„, a declarat Tarcea.
UPDATE, ORA 12:00
Alin Tişe are în plan să câștige încă un mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Acesta candidează din partea PNL.
„Astăzi am votat cu gândul la dezvoltarea Clujului pe mai departe, cu o echipă care ştie să facă performanţă, cu o echipă care a dus Clujul pe locul întâi în ţară la ceea ce înseamnă calitatea vieţii şi nivelul de trai. Am votat pentru un parteneriat cu primarul Emil Boc şi cu consilierii locali şi judeţeni care cred în aceste proiecte„, a declarat Alin Tişe.
UPDATE, ORA 11:00
Emanuel Ungureanu, candidat din partea USR-PLUS la Primăria Cluj-Napoca, a votat duminică dimineața, la o unitate de învățământ din cartierul Gruia.
„Sunt optimist. Vom avea un număr important de clujeni, care înţeleg că viaţa noastră poate fi mai frumoasă şi în cartiere şi nu numai în centru. Puţin nu este de ajuns, vrem mai mult, mai repede, mai bine, astăzi avem venit cu speranţă, că părinţii şi copiii, cei cu probleme de sănătate vor avea un oraş european, cu ritm de creştere care să se vadă din Valea Fânaţelor, până în Mărăşti, Mănăştur, Iris, Sopor, să avem un trai decent peste tot. Vot cu vot, mai aduceţi 10, 20, 30 de oameni, ca să contăm. Astăzi, puterea este în mâinile voastre„, a declarat Emanuel Ungureanu.
UPDATE, ORA 10:00
Valentin Cuibuș, candidatul PSD la funcția de primar al Municipiului Cluj-Napoca, a fost la vot în cursul acestei dimineți, iar la ieșirea de la urne s-a declarat încrezător în șansele pe care le are să devină edil.
„Am votat pentru Cluj-Napoca, pentru că se poate şi mai bine, pentru o dezvoltare echilibrată a acestui judeţ, pentru că pentru cetăţenii municipiului Cluj-Napoca se poate şi mai mult„, a declarat Valentin Cuibuș, fost inspector şcolar general.
––––––––––––––––––––––––
Emil Boc, candidatul PNL, ar urma să obțină 51.52% din voturile cetățenilor din Cluj-Napoca. Emanuel Ungureanu, candidat din partea USR-PLUS, ar urma să obțină doar 38.64% din voturi.
La aceste alegeri locale care vor avea loc în Cluj, cetățeanul trebuie să se prezinte, ca întotdeauna, cu actul de identitate sau, după caz, cu documentul care dovedește reședința. Dacă această condiție este îndeplinită, alegătorul va semna lista electorală permanentă, după care va primi buletinul de vot și clasica ștampilă cu mențiunea “VOTAT”.
Nu mai puțin de 14 candidați se vor lupta pentru fotoliul de primar. Aceștia sunt: Valentin-Claudiu Cuibus (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PSD), Emil Boc (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PNL), Avram Fiţiu (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PMP), Botond Csoma (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea UDMR), Paul-Eugen Siserman (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea ALDE), Dan-Cristian Codrean (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea Pro România), Simona-Teodora Roşca-Neacşu (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea AUR), Sorin-Valeriu Naş (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea Forţa Naţională), Daniela Gîfu (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PRM), Radu-Călin Lupaş (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PRR), Adela-Dorina Mîrza (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea Alternativa Dreaptă), Emanuel-Dumitru Ungureanu (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea USR-Plus ), Bogdan Gârbovan (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea Partidul Verde), Petru Mândru (candidat la primăria Cluj-Napoca din partea PRN).
În acest an, la aceste alegeri locale din Cluj-Napoca, pe primul loc conform primului Exit Poll este Emil Boc. Lupta cu Decebal Făgădău este, însă, deschisă. De precizat că alegătorii vor vota separat, în cabine închise. După ce a votat, cetățeanul urmează să îndoaie buletinele de vot și să le introducă în urna corespunzătoare. Trebuie neapărat ca pagina albă cu ștampila să rămână în afară. În caz contrar, votul va fi nul.
Ulterior, votantul restituie ștampila președintelui, iar pe buletinul alegătorului se aplică “VOTAT”, ocazie cu care se menționează și data scrutinului. Secțiile din Cluj-Napoca se vor închide la ora 21:00, iar rezultatele urmează să fie publicate pe parcurs, după cum decurge numărătoarea.