Prima pagină » Știri » Alegeri locale în Republica Moldova. Cum au ajuns controversații milionari Shor și Usatîi să preia primăriile din Orhei și Bălți

Alegeri locale în Republica Moldova. Cum au ajuns controversații milionari Shor și Usatîi să preia primăriile din Orhei și Bălți

Doi tineri milionari, cu puternice legături cu Rusia, au ieșit primari chiar din primul tur: Ilan Shor, 28 de ani, a devenit primar la Orhei, în timp ce Renato Usatîi a preluat municipalitatea Bălți.

Aproape 50% dintre moldoveni au ieșit la urne duminică, pentru a-și alege primarii și consilierii locali, partidele pro-ruse bucurându-se de o susținere puternică, în defavoarea celor pro-europene, aflate la guvernare printr-o alianță instabilă, la care contribuie și comuniștii. La Chișinău, cursa electorală a fost strânsă, în turul doi intrând pe primul loc actualul primar Dorin Chirtoacă, de la Partidul Liberal, iar la mai puțin de două procente în urma sa fostul premier Zenaida Greceanîi, candidata socialiștilor (PSRM).

Doi tineri milionari cu puternice legături de afaceri cu Rusia, care reprezintă partide pro-ruse, au reușit să câștige din primul tur, detașat, primăriile din Orhei și Bălți.

Ilan Shor, 28 de ani, a câștigat primăria din Orhei cu aproape 62%, participând la alegeri din partea Mișcării Social Politice Ravnopravie, care susține separatismul Transnistriei și militează pentru integrarea Moldovei în Rusia, după modelul Crimeei.

Ilan Shor se află în centrul celui mai mare scandal financiar și penal din istoria recentă a  Moldovei, fiind urmărit penal în ceea ce a devenit cunoscut la Chișinău drept „furtul secolului” – devalizarea a trei bănci cu aproape 1 miliard de dolari, o mare parte din bani ajungând la firmele lui Ilan Shor, conform raportului firmei americane de audit Kroll. Pentru a putea participa la alegeri, lui Shor i s-a permis să părăsească arestul la domiciliu și s-a bucurat de imunitate în fața procurorilor, pe durata campaniei electorale.

Ilan Shor, om de afaceri de origine israeliană, controla cele 3 bănci moldovene Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. După ce a preluat controlul băncilor prin firmele sale, în decurs de doar câteva zile, în 2014, aceste bănci au acordat credite în valoare de 750 de milioane de dolari unor firme offshore controlate tot de Ilan Shor, ceea ce a dus la prăbușirea băncilor și la preluarea lor în administrare specială de către Banca Națională a Republicii Moldova.
Cazul a dat naștere unui imens scandal, zeci de mii de oameni protestând la Chișinău și cerând Guvernului să facă publice detaliile anchetei și să recupereze banii furați.

Cu toate acestea, personajul principal al acestui caz, Ilan Shor, a fost ales de cetățenii din Orhei ca primar, încă din primul tur de scrutin. Shor este și patronul echipei locale de fotbal, Milsami Orhei, care a devenit campioana en-titre a campionatului de fotbal din Republica Moldova. Shor mai controlează și o mare parte din spațiile comerciale din Aeroportul Chișinău, precum și două televiziuni, Euro Tv și Alt Tv.

La Bălți, milionarul Renato Usatîi, 36 de ani, a câștigat primăria cu peste 73% din voturi, reprezentând propriul partid, „Partidul Nostru”, fostul Partid Țărănesc Creștin Democrat. Usatîi are legături de afaceri puternice cu Kremlinul, precum și cu serviciul secret FSB, firmele sale lucrând cu Căile Ferate Ruse, un gigant de stat al Rusiei. Conform unui documentar realizat de Rise Project, Usatîi este cel care a preluat banca Universalbank de la Chișinău, lăsându-l pe milionarul Gherman Gorbunțov fără acțiuni la această bancă.

Gorbunțov a fost victima unei tentative de asasinat la Londra, căreia i-a supraviețuit, atacatorul său fiind Vitalie Proca, cel care se află acum în arest în România, după ce a ratat un alt asasinat la comandă, la București în 2013, confundându-l pe un bucureștean cu interlopul nemțean Puiu Mironescu.

Gorbunțov avea rolul de „bancher negru” la Chișinău, spălând banii afaceriștilor ruși implicați în Căile Ferate Ruse prin banca sa. Usatîi ar fi fost folosit de acești puternici oameni de afaceri pentru a prelua banca de la Gorbunțov, după ce acesta ar fi furat din bani – parte din care ar fi urmat să ajungă chiar la Vladimir Putin, ca șpagă, arată documentarul Rise Project.

Usatîi a negat toate aceste acuzații. În noiembrie 2014, partidul său „Patria” a fost eliminat din cursa electorală pentru Parlament, iar Usatîi a fugit la Moscova, după ce autoritățile de la Chișinău l-au acuzat că a primit finanțare ilegală din Rusia (aproape 400.000 de euro).

De asemenea, autoritățile moldovene au pus partidul lui Usatîi în legătură cu gruparea paramilitară „Antifa”, după un raid asupra membrilor săi în urma căruia a fost găsit un întreg arsenal – grenade, lansatoare de grenade, pistoale, muniție, etc. Gruparea ar fi pregătit un „Maidan sângeros” la Chișinău, după modelul protestelor de la Kiev, urmărind destabilizarea puterii politice din Moldova și atacarea unor instituții de stat. Un deputat apropiat de această mișcare se afla pe listele de candidați ai partidului lui Renato Usatîi.

Citește și