ALEGERI LOCALE. Un proiect de lege inițiat de PSD, PNL și ALDE prevede ca mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la 1 noiembrie 2020

ALEGERI LOCALE. Un proiect de lege inițiat de PSD, PNL și ALDE prevede ca mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la 1 noiembrie 2020
Publicat: 11/06/2020, 14:55
Actualizat: 11/06/2020, 14:57

Un proiect de lege inițiat de președintele PSD, Marcel Ciolacu, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și liderul deputaților PNL, Florin Roman, a fost depus joi la Parlament. Proiectul prevede că mandatul aleșilor locali va fi prelungit până la 1 noiembrie 2020. Astfel, alegerile locale pot fi organizate cel mai târziu în luna octombrie. De asemenea, proiectul prevede că data alegerilor va fi stabilită prin lege organică, Parlamentul fiind cel care va decide când va fi organizat scrutinul.

O astfel de lege organică ar trebui votată în iulie, pentru că proiectul PSD-PNL prevede emiterea acesteia ”cu cel puțin 60 de zile înaintea votării”.

În ultimii 30 de ani, data alegerilor a fost stabilită de Guvern, prin Hotărâre. De această dată, Guvernul va stabili, la propunerea Autorității Electorale Permanente, doar „calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale”.

Proiectul de lege reduce termenele pentru depunerea candidaturilor și numărul minim al susținătorilor pentru depunerea candidaturilor, care este redus la jumătate. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic.

Inițiatorii motivează prevederile privind prin faptul că în „​contextul epidemiologic actual, alegerile pentru autoritățile administrației publice locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislația în vigoare, deoarece operațiunile preelectorale și electorale nu pot fi realizate fără riscuri majore la adresa sănătății publice și fără încălcarea măsurilor dispuse de autoritățile medicale„.

Mandatele aleșilor din expiră pe 21 iunie. Inițial, mandatele acestora au fost prelungite până la sfârșitul anului prin ordonanță de urgență. La data de 3 iunie, CCR a decis că OUG de prelungire a mandatelor nu este constituțională. De asemenea, Curtea Constituţională a hotărât, la aceeași dată, cu majoritate de voturi, că și ordonanţa de urgenţă prin care au fost prelungite mandatele aleşilor locali este neconstituţională.

Prevederile din legea depusă în Parlament:

  • Art.1-Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020.
  • Art.2 (1)-Prin derogare de la prevederile art. 10 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puțin 60 de zile înaintea votării.
  • (2) – În cazul prevăzut de alin. (1), prin derogare de la art. 126 alin. (1) Legea nr. 115/2015 cu modificările și completările ulterioare, în cel mult 5 zile de la intrarea în vigoare a legii, Guvernul stabilește, prin Hotărâre, la propunerea Autorității Electorale Permanente, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale. Hotărârea privind cheltuielile necesare pregătirii și desfășurării în bune condiții a alegerilor locale, Hotărârea privind măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale și Hotărârea pentru aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare organizării și desfășurării în bune condiții a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se publică împreună în MonitorulOficial al României, Partea I.
  • (3) În cazul prevăzut la alin. (1), termenele prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția duratei campaniei electorale, a termenului pentru depunerea candidaturilor și a termenului de 24 de ore, se reduc la jumătate. Dacă din operațiunea de reducere la jumătate a termenelorrezultăfracțiuni de zileegalesaumaimari de 12 ore, rotunjirile se facîn plus; fracțiunile mai mici de 12 ore nu se iau în calcul.
  • Art.3-Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate.
  • Art.4-Prin derogare de la prevederile art. 49 alin. (2), art. 50 şi art. 51 alin. (5) dinLegeanr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, pentru candidaturile la consiliul local şi funcţia de primar din aceeaşi circumscripţie electorală, respective pentru candidaturile la consiliul judeţean şi preşedintele consiliului judeţean din aceeaşi circumscripţie electorală, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor prezenta câte o singură listă de susţinători.
  • Art.5-La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea opta să întocmească şi să depună electronic, în condiţiile legii, dosare de candidatură, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 47 şi art. 49-51 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare. Listele de susţinători vor putea fi semnate şi depuse şi electronic, în condiţiile legii.
  • Art.6-Metodologia de aplicare a prevederilor art.(6) se stabileşteprinhotărâre a AutorităţiiElectorale Permanente, adoptatăîncelmult 30 de zile de la data intrăriiînvigoarea prezenteilegi, cu consultareaAutorităţiipentruDigitalizareaRomâniei.
  • Art.7-Alineatul(3) al articolului 151 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrative publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 5 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
  • „(3) Mandatul primarului prevăzut la alin. (1) se exercită până la depunerea jurământului de către primarul nou-ales. Mandatul primarului poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau catastrofa ori alte situaţii expres prevăzute de lege atunci când, din cauza acestor situaţii, nu pot fi organizate alegeri în condiţiile alin.(1).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Când se anunță rezultatele finale la prezidențiale 2024? S-au numărat 99,83% din secțiile de votare
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Drama haiducului neînfricat, iubit de toți românii. Domnițele oftau după el. A murit în condiții...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
O structură subacvatică de mari dimensiuni, similară unui vulcan, găsită în largul statului Alaska