Alegeri pentru Sovietul Suprem și consiliile locale în Transnistria

Publicat: 29 11. 2015, 14:33

Potrivit postului Europa Liberă, lupta se duce între reprezentanții mediului de afaceri și echipa executivă condusă de către Evgheni Șevciuk.

Potrivit unor experți, comunitatea de afaceri din Transnistria, acuzată de administrația de la Tiraspol de delapidarea unor sume enorme și de faptul că ar fi responsabilă de criza economică din regiune, ar vrea să preia controlul asupra Sovietului Suprem, iar anul viitor, în alegerile prezidențiale, ar intenționa să prezinte un candidat împotriva lui Șevciuk.

La rândul său, Șevciuk, care nu are o formațiune politică, încearcă să mobilizeze resurse administrative, dar mai ales structurile de forță.

Cele 263 de secții de votare s-au deschis duminică dimineața la ora 8.00. Potrivit Tiraspolului, pe listele electorale ar fi înscrise 431.307 cu drept de vot, însă autoritățile de la Chișinău afirmă că în Transnistria ar locui în total 380-400 de mii de persoane, inclusiv minori. Numărul ar fi exagerat pentru a ascunde amploarea exodului populației din regiune.

Comisia Electorală de la Chișinău a cerut organizațiilor internaționale să nu trimită observatori în alegeri și să nu recunoască rezultatele scrutinului.

În pofida acestui apel, Rusia, Abhazia și Osetia de Nord au trimis observatori.

Pentru cele 43 de locuri de deputat în Sovietul Suprem candidează 138 de persoane, iar pentru cele de consilieri locali 624 de persoane.

Persoanele care nu au putut vota duminică au votat anticipat în perioada 24-28 noiembrie.

Miliția din regiunea transnistreană a fost plasată într-un regim de lucru alert, cu un program de 12 ore și patrulări mai frecvente. Tiraspolul a motivat această măsură evocând eventuale presiuni asupra candidaților și echipelor lor și în vederea evitării unor „provocări”.

Potrivit unor observatori din regiune, campania a avut loc într-o atmosferă tensionată, cu atacuri la persoană și folosirea unor metode dure.

Liderul transnistrean Evgheni Șevciuk a pledat săptămâna trecută pentru schimbarea legislației în vederea unei responsabilizări a candidaților și unei confruntări de idei – ci nu a capitalurilor, sumelor investite în campanie sau agresiunii fizice și verbale. El a pledat pentru modificarea prevederilor legislative în vederea impunerii unor limite candidaților, inclusiv financiare.

În campania acestui scrutin a avut loc o confruntare dură între structurile de forță ale administrației conduse de Șevciuk și mediul de afaceri, potrivit lui Ion Tabăra, un expert din cadrul Centrului de analiză Politicon de la Chișinău.

Șevciuk ar dori să preia modelul lui Vladimir Putin care, odată ajuns la putere, a înlocuit oligarhia cu KGB-ul la conducerea Rusiei, este de părere Tabăra.

Date cu privire la participarea la vot și rezultate urmează să fie anunțate de Comisia electorală din regiune în zilele următoare.

Niciun fel de sondaje nu au fost realizate și nu vor fi prezentate nici exit-polluri.