Prima pagină » Știri » Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot
Urna specială poate fi trimisă la persoanele bolnave, în stare de invaliditate, internate sau în arest, dacă se indeplinesc condițiile legale / Sursa: Mediafax Foto
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Incidente în secțiile de votare din țară. Românii din țară și din străinătate votează în turul al doilea de scrutin pentru a-l alege pe noul președinte al țării.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot. UPDATE 18.38 Bărbat cercetat de polițiști după ce a rupt buletinul de vot, pe motiv că a votat greșit în Dolj

Un bărbat din Craiova a sunat duminică la Poliție și l-a reclamat pe președintele unei secții de votare că nu-l lasă să-și exercite dreptul la vot. Când au sosit la secția de votare, polițiștii au constatat că bărbatul rupsese buletinul de vot, iar președintele nu a vrut să îi dea altul.

Citiți în continuare…

UPDATE 18.03 Mită electorală într-o comună din Dolj. Liderul filialei PNL, acuzat că a oferit bani alegătorilor

Un bărbat din comuna Leu, județul Dolj, este acuzat că ar fi mituit două persoane pentru a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale. Polițiștii fac cercetări într-un dosar de corupere a alegătorilor.

Citiți în continuare…

UPDATE 16:50 Bătaie la o secție de vot din Dolj, după ce un bărbat l-a pozat pe altul, care ducea oameni la vot

Un bărbat din localitatea Țuglui, județul Dolj, a depus o plângere la poliție, în care susține că a fost bătut de un alt bărbat, pe care îl fotografia în timp ce transporta două persoane la vot.

Potrivit Poliției Dolj, în cauză a fost întocmit dosar penal pentru lovire sau alte violențe.

„Polițiștii Secției 3 Poliție Rurală Bucovăț au fost sesizați de un bărbat de 42 de ani, din Țuglui, cu privire la faptul că, în timp ce se afla pe o stradă din localitate, a fost agresat fizic de un alt bărbat, pe motiv că i-a făcut fotografii, în timp ce transporta două persoane la vot. Din verificările efectuate a rezultat că un bărbat de 49 de ani ar fi transportat un bărbat de 73 de ani, care se deplasa cu ajutorul unui cadru metalic, acesta fiind însoțit și de fiica sa de 53 de ani, cei doi fiind rude cu cel pe care il transportau. În cauză a fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe”, a declarat Cosmin Grădinaru, purtătorul de cuvânt IPJ Dolj.

Reprezentanții USR Dolj susțin că bărbatul agresat este membru al formațiunii, iar cel care l-ar fi bătut ar fi angajat al Primăriei.

„Colegul nostru de la USR Țuglui a fost lovit și agresat de un angajat al Primăriei pentru că a fotografiat oameni care staționau ilegal în fața secției de votare” , a scris, pe Facebook, Adrian Prisnel, președintele USR Dolj.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot. O femeie din Argeș a murit în curtea secției de votare. Procesul electoral nu a fost întrerupt

O femeie de 69 de ani din județul Argeș a murit, duminică, la scurt timp după ce a votat. Femeii i s-a făcut rău în curtea unei secții de votare din localitatea Ștefănești, fiind resuscitată, dar fără succes, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Reprezentanții Poliției Argeș au transmis că femeii i s-a făcut rău la scurt timp după ce a votat chiar în curtea liceului în care funcțioează secția de votare nr. 173 din localitatea Ștefănești.

„I s-a făcut rău la plecare, nu a fost întrerupt procesul de votare”, a anunțat IPJ Argeș.

Femeia avea 69 de ani. Medicii i-au făcut manevre de resuscitare, însă fără succes.

În acest caz, polițiștii au deschis o anchetă.

UPDATE 14:49 Bătrân căzut lângă o secție de votare, resuscitat de un pompier care păzea o secție de votare în Cluj

Un bărbat de 70 de ani a căzut lângă o secție de votare din Cluj, suferind o lovitură puternică la cap. Bătrânul rămas inconștient a fost resuscitat de un pompier care păzea secția.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, la secția de votare 177 din Cluj-Napoca unui bărbat de 70 de ani i s-a făcut rău și a căzut, suferind un traumatism la nivelul capului, după care a rămas inconștient.

Un pompier care păzea secția i-a dat bărbatului primul ajutor, manevrele de resuscitare făcute de subofițer având efect.

„S-a repornit cordul bărbatului, a fost preluat de un echipaj SMURD și transportat la UPU Cluj-Napoca. Intervenția promptă a contat foarte mult, a fost o șansă pentru bărbatul în vârstă că pompierul a început masajul cardiac extern până la la sosirea echipajului medical SMURD”, au spus reprezentanții ISU Cluj.

Incidentul nu a afectat procesul electoral.

UPDATE 14:12 Primarul și viceprimarul unei localități din Olt, acuzați că plătesc localnicii să meargă la vot

Primarul și viceprimarul orașului Potcoava, județul Olt, sunt acuzați că oferă bani cetățenilor pentru a merge la vot.

Poliția Olt a fost sesizată prin 112 de acest lucru.

„În această dimineață, polițiștii din cadrul Poliției orașului Potcoava au fost sesizati prin apel la 112 cu privire la faptul că primarul și viceprimarul orașului Potcoava oferă bani cetățenilor pentru a merge la vot”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Cristian Grigorescu.

S-a întocmit dosar de urmărire penală pe numele celor doi pentru coruperea alegătorilor.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot. Constanța: Dosar penal după ce un primar a însoțit în cabina de vot un bătrân imobilizat

Polițiștii constănțeni au deschis duminică un dosar penal după ce au primit o plângere conform căreia primarul unei localități din Constanța a intrat în cabina de vot alături de un bărbat de 83 de ani, imobilizat în scaun cu rotile. Primarul a fost reclamat și în primul tur al prezidențialelor.

Dosarul de cercetare penală a fost întocmit pentru violarea confidențialității votului.

„Astăzi, în jurul orei 11.15, polițiști din cadrul Poliției orașului Hârșova au fost sesizați de către un membru al secției de votare nr. 391 din cadrul Liceului Tehnologic Ciobanu cu privire la faptul că primarul localității Ciobanu ar fi însoțit la secția de votare un bărbat de 73 de ani, imobilizat în scaun cu rotile, și ar fi intrat cu acesta până la cabina de votare unde, profitând de perdeaua întredeschisă, ar fi observat procesul de votare și l-ar fi îndrumat cum să voteze”, informează IPJ Constanța.

Primarul comunei Ciobanu s-a aflat în centrul unui scandal și la primul tur al prezidențialelor, atunci când poliția a deschis un dosar penal pentru coruperea alegătorilor, în urma unei plângeri în care se arăta că primarul stă în fața secțiilor de vot și încearcă să îi influențeze pe alegători.

În județul Constanța sunt amenajate 556 secții de votare, la are sunt așteptați 623.193 alegători.

UPDATE 12.23 Încă un bărbat din Dolj a murit lângă o secție de votare

După bărbatul de 80 de ani din comuna doljeană Amărăștii de Sus care a murit așteptând să voteze, un alt bărbat a decedat lângă o secție de votare.

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Dolj, Cosmin Grădinaru, unui bărbat de 81 de ani din Apele Vii i-au fost acordate îngrijiri medicale, după ce și-a pierdut cunoștința lângă secția de votare din localitate.

Și în acest caz a fost declarat decesul.

Mai devreme, unui bărbat de 80 de ani din comuna Amărăștii de Sus i s-a făcut rău în timp ce aștepta să voteze și a murit. Procesul electoral a fost suspendat temporar.

În Dolj, aproximativ 590 de mii de alegători sunt înscriși pe listele electorale permanente.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Incidente în secțiile de votare din țară. UPDATE 12.02 MAI: 17 sesizări de incidente la vot. Mai multe persoane,la spital după ce li s-a făcut rău în secții

Până în prezent, au fost înregistrate 17 sesizări de posibile incidente electorale, cinci dintre acestea nefiind confirmate, anunță MAI. Mai multe persoane au fost transportate la spital după ce li s-a făcut rău în secțiile de votare din țară și din Capitală.

„Până la acest moment au fost înregistrate 17 sesizări de posibile probleme în legătură cu procesul electoral. Din verificările efectuate până în prezent, 5 dintre sesizări nu se confirmă. Au fost aplicate trei avertismente pentru apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe 112 și pentru consum de băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare”, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Potrivit sursei citate, cele mai multe incidente au fost semnalate în județele Dâmbovița (4), Dolj (4), București (3).

Reprezentantul MAI a prezentat câteva exemple:

– În județul Dâmbovița, respectiv în Bistrița-Năsăud, au fost înregistrate sesizări care făceau referire la continuarea propagandei electorale, însă în urma verificărilor efectuate nu s-au confirmat.

– De asemenea, au fost raportate mai multe cazuri medicale: În Capitală, două femei au căzut în secțiile de votare și au fost transportate la Spitalul Universitar.

– În județul Ilfov unui bărbat de 85 de ani i s-a făcut rău în secția de votare, fiind chemată ambulanța, însă bărbatul a refuzat transportul la spital.

– La o secție din județul Bihor, unui membru al unui birou electoral care este diabetic i s-a făcut rău, fiind transportat la o unitate medicală.

– În municipiul Mediaș, la ieșirea dintr-o secție de votare o femeie de 80 de ani a alunecat și a căzut. Subofițerul din cadrul ISU Sibiu, aflat în paza secției i-a acordat primul ajutor și a sunat la 112. Femeia a fost transportată la spital.

– La mai multe secții de votare din Timiș au fost înregistrate probleme cu alimentarea cu energie electrică, motiv pentru care Inspectoratul pentru Situații de Urgență a trimis de urgență un generator.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot. UPDATE Președintele unei secții de votare din Brăila, beat la urne

Președintele unei secții de votare din orașul Brăila a fost trimis acasă deoarece duminică dimineață era beat. El a fost înlocuit, iar procesul electoral nu a fost perturbat.

Mai multe persoane au reclamat faptul că președintele secției nr. 82 din cadrul Liceului „Anghel Saligny” mirosea a alcool și părea a fi în stare de ebrietate.

Ca urmare, conducerea Biroului Electoral Județeaa a decis să-l înlocuiască din funcție și a raportat incidentul Autorității Electorale Permanente.

„Incidentul ne-a fost raportat, am luat măsuri de urgență. Procesul electoral nu a fost perturbat, președintele a fost înlocuit. Dimineață, el părea că a consumat alcool, de aceea am decis să-l înlocuim. Am înștiințat Autoritatea Electorală Permanentă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele BEJ, judecător Anamaria Chiroi.

Cazul este anchetat și de polițiști.

UPDATE Un bărbat din Dolj a murit în secția de votare, când aștepta să voteze

Bărbatului i s-a făcut rău în timp ce aștepta să voteze. A primit îngrijiri medicale, dar nu s-a mai putut face nimic pentru salvarea vieții sale.

„Unui bărbat de 80 de ani din Amărăștii de Sus i-au fost acordate îngrijiri medicale după ce și-a pierdut cunoștința, în timp ce se afla în incinta secției de votare din localitate. Din nefericire, a fost declarat decesul”, a declarat Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al IPJ Dolj

Procesul electoral a fost suspendat temporar.

În Dolj, aproximativ 590 de mii de alegători sunt înscriși pe listele electorale permanente

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Incidente în secțiile de votare din țară. Incident la o secție de votare din Tâncăbești, str. Ion Constantin Baicoianu, nr.10. Unei persoane i s-a făcut rău, se află în stop cardio respirator în interiorul secției. Pacientul are în jur de 85 de ani. SMURD a plecat deja spre acesta.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot. MAI: Procesul electoral a început fără probleme deosebite UPDATE ora 9.00

Votul din țară a început fără probleme deosebite, fiind mobilizați peste 39.000 de angajați ai MAI care se vor asigura că alegerile se desfășoară în condiții normale, a anunțat Monica Dajbog, reprezentantul MAI.

„Având în vedere experiența primului tur al alegerilor, astăzi (duminică, n.r.), la nivel național, este mobilizat un dispozitiv de peste 39.000 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri operative: 20.000 de angajați ai MAI răspund de paza și protecția celor 18.748 de secții de votare din întreaga țară, peste 3.600 de specialiști din MAI vor verifica și soluționa sesizările privind posibilele incidente electorale, iar restul de efective mobilizate vor asigura ordinea publică la nivel național”, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

În afara dispozitivului angrenat în misiunile de duminică, peste 17.000 de angajați ai MAI au asigurat paza secțiilor de vot începând de duminică, de la ora 18, și până în luni dimineață, când le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare.

„La nivel național, procesul de vot a început fără probleme deosebite”, mai arată sursa citată.

Președintele biroului electoral al secției de votare este obligat să ia toate măsurile necesare, inclusiv măsurile de ordine, pentru ca alegerile să decurgă în cele mai bune condiții. Persoana care refuză să respecte dispozițiile președintelui secției de votare cu privire la asigurarea ordinii va primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care se află în țară pot vota în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Cetățenii români care votează în străinătate și cei care votează în România, dar au domiciliul în străinătate, pot vota cu pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care doresc să voteze, dar nu dețin acte de identitate valabile, Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date a recomandat serviciilor județene și Direcției din București să lucreze cu publicul și duminică, până la ora 21.00, mai anunță reprezentantul Ministerului.

Sancțiunile pentru principalele contravenții și infracțiuni electorale sunt:

– Continuarea propagandei electorale, precum și sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei. Aceeași amendă se aplică persoanelor care comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spațiul de protecție al secției de votare între orele 7,00-21,00.

– Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

– Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secției de votare se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

– Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

– Persoana care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

– Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot.. Un bărbat a atacat un polițist în apropierea unei secții de votare. Omul legii l-a împușcat pe agresor

Un polițist care intervenea pentru aplanarea unui scandal în localitatea Drăgăneasa, județul Prahova, a împușcat, sâmbătă seara, un bărbat, care l-ar fi atacat.

Citiți continuarea…

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Incidente în secțiile de votare din țară. Poliția din Dolj, sesizată după ce președintele unei secții de vot a plecat cu ștampila acasă

PSD Dolj a cerut, sâmbătă, Biroului Electoral de Circumscripție înlocuirea președintelui unei secții de votare pentru că acesta ar fi plecat acasă cu ștampila de control a secției. Social-democrații au sesizat și IPJ Dolj în acest caz.

Citiți continuarea…

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Unde pot fi sesizate incidentele și neregulile electorale

Numărul de telefon unic de urgențe 112 poate fi folosit de oricine pentru a sesiza eventuale incidente electorale. De asemenea platforma www.votcorect.ro conține un formular prin care orice cetățean poate sesiza nereguli din ziua votului. 

Platforma www.fiecarevot.ro pune la dispoziția tuturor celor interesați numărul Telverde 0800 080 200 (pentru România, gratuit) și +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate). Serviciul va funcționa pe 22 noiembrie între orele 12 și 21, iar pe 23 și 24 noiembrie între 7 și 22. În același timp, alegătorii pot găsi informații utile privind procedurile de votare și votul prin corespondență pe platforma www.votcorect.ro, alături de un formular de sesizări. Fiecare dintre sesizări este analizată de juriști și experți electorali și transmisă instituțiilor relevante, unde este cazul.

Ce este interzis la alegeri și ce nu ai voie să faci în cabina de vot

Legislația spune că fotografierea buletinului de vot este strict interzisă, iar cei care filmează sau fotografiază prin orice mijloace buletinul de vot în timpul exercitării dreptului de vot riscă o amendă cuprinsă între 600 și 1.000 lei.

Campania în ziua alegerilor este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Dacă găsiți afișe electorale în secția de votare sau pe clădirea unde este amplasată, raportați președintelui biroului electoral al secției de votare. Acesta dispune îndepărtarea materialelor de propagandă electorală de orice tip din și de pe clădirea sediului secției de votare.

Alegătorul care din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menținerea ordinii, de persoanele prevăzute la art. 47 alin. (1) și de personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice și de comunicații utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare. –  Art 43 (10).

În fiecare secție nu trebuie să intre mai mulți alegători decât numărul cabinelor, de aceea membrii biroului vă vor cere să așteptați în cazul în care este aglomerat.
 

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Principalele incidente la vot.Tot ce trebuie să știi despre al doilea tur la alegerile prezidențiale 
 

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale se desfășoară între un candidat de dreapta, al PNL, Klaus Iohannis, și candidatul de stânga, al PSD, Viorica Dăncilă. Campania electorală a început vineri, 15 noiembrie, de la ora 00.00, și s-a încheiat pe data de 23 noiembrie, ora 7.00, conform legislației Autorității Electorale Permanente.

„Potrivit legii, al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, sub conducerea operațiunilor electorale de către aceleași birouri electorale și pe baza acelorași liste de alegători de la primul tur”, au transmis reprezentanții AEP.

Nici în această campanie, al celui de-al doilea tur, candidații nu au avut o dezbatere, deoarece candidatul PNL, Klaus Iohannis, a refuzat, în nenumărate rânduri, invitațiile contracandidatului PSD, Viorica Dăncilă, afirmând că „PSD-ul nu merită să fie legitimat”. Astfel, fiecare candidat și-a organizat propria dezbatere, cu presa.

Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, joi, 14 noiembrie, rezultatele finale oficiale la primul tur al alegerilor prezidențiale, Klaus Iohannis a obținut 37,82%, Viorica Dăncilă – 22,26% și Dan Barna – 15,02%.

AEP reamintește că la secțiile de votare din străinătate, se votează pe durata a trei zile, conform următorului program: – vineri, 22 noiembrie 2019, între orele 12:00 – 21.00;
– sâmbătă, 23 noiembrie 2019, între orele 7.00 – 21.00; – duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00 – 21.00.

Autoritatea menționează că în toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21.00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Potrivit legii, pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în străinătate, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări – domiciliați, rezidenți sau turiști.

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare), mai arată sursa citată.

Lista secțiilor de votare din străinătatea poat fi consultată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, AEP atenționează că alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate care au primit plicul pentru votul prin corespondență trebuie să se asigure, înainte de a lipi autocolantul pe candidatul preferat, că acesta a intrat în turul al doilea. În cazul în care autocolantul este aplicat pe un candidat care nu a intrat în turul al doilea, votul este anulat.

„Plicurile cu opțiunile pentru turul ala doilea trebuie expediate astfel încât să ajungă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență până cel mai târziu în data de 21 noiembrie 2019. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menționat vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare”, indică sursa amintită.

În țară, au fost organizate 18.748 de secții de votare, iar lista acestora poate fi consultată pe site-ul www.roaep.ro la secțiunea Management Electoral/Geografie electorală/Registrul secțiilor de votare. Alegătorii pot afla la ce secție de votare sunt arondați accesând www.registrulelectoral.ro.

Votarea în țară are loc duminică, 24 noiembrie 2019, între orele 7.00 și 21.00, cu posibilitatea de prelungire până cel mai târziu la ora 23.59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

Alegătorii din țară votează cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic; pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar.

AEP menționează că pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite doar de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România. În țară, cetățenii votează la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, iar în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială, pot vota la orice secție de votare din cadrul acesteia.

„Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din țară, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării – ștampilă cu mențiunea «VOTAT», buletine de vot și timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea”, transmite AEP, în documentul de presă.

Ca și în primul tur, operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

Autoritatea Electorală Permanentă amintește că persoanele acreditate să asiste la efectuarea operațiunilor electorale la primul tur de scrutin sunt de drept acreditate să asiste la efectuarea acestor operațiuni și la al doilea tur de scrutin.

Președintele AEP Constantin Buică a transmis: „îi îndeamnă pe toți cetățenii români cu drep de vot să își exercite acest drept și în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin, iar celor din străinătate le recomandă să nu lase pe ultima zi votul la secțiile de votare, pentru a evita aglomerația și pentru a fi siguri că și votul lor va intra în calcul la alegerea Președintelui României”.

Autor

Citește și