Prima pagină » Știri » Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora
Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora. Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Alegerile prezidențiale din 2019 vor avea loc în străinătate în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie (turul I), respectiv 22, 23 și 24 noiembrie (turul II).   
Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.
Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție  următoarele opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot:

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora. Votul prin corespondență

Alegătorul care s-a înscris pentru a vota prin corespondență pe www.votstrainatate.ro va primi prin intermediul CN Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.
 

ATENȚIE! În situația în care biroul electoral pentru votul prin corespondență nu a înregistrat primirea plicului, vă puteți exprima dreptul de vot la cea mai apropiată secție de votare.

Pentru a evita erorile ce pot apărea în exercitarea dreptului de vot, vă rugăm să parcurgeți, pas cu pas, instrucțiunile primite, înainte de a vă exprima opțiunea de vot. 

Veți fi informat prin SMS și/sau prin e-mail cu privire la statusul PLICULUI EXTERIOR expediat de către dumneavoastră și cu privire la înregistrarea acestuia la biroul electoral competent

Verificarea documentelor din plicul pentru care ați confirmat primirea

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora. Documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență transmise sunt următoarele:

– două plicuri exterioare cu dimensiunea 250X353 mm (tip TB4), câte unul pentru fiecare tur, care au lipită câte o etichetă (cu mențiunea TURUL 1 sau TURUL 2) pe care sunt inscripționate următoarele elemente: numele, prenumele și adresa dumneavoastră (așa cum au fost trecute în cerere), precum și un cod unic de bare;

– două plicuri interioare cu dimensiunea 229X324 mm (tip TC4);

– patru etichete pentru sigilarea plicurilor menționate mai sus, prevăzute cu elemente de securitate grafică și ștanțare împotriva dezlipirii;

– două certificate de alegător inscripționate cu TURUL 1 sau TURUL 2;

– două buletine de vot prin corespondență inscripționate cu TURUL 1 sau TURUL 2;

– două plicuri suport, inscripționate cu TURUL 1 sau TURUL 2, ce conțin câte un autocolant cu mențiunea VOTAT 2019 P Turul 1, respectiv cu mențiunea VOTAT 2019 P Turul 2;

– două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară;

– două autocolante pe care sunt imprimate mențiunile „PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”, cod „IBRS/CCRI Nr. …..”, „NE PAS AFRANCHIR/A nu se franca/NO STAMP REQUIRED”

– instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot.

Dacă, după verificare, constatați că lipsește unul dintre documentele necesare exercitării dreptului de vot enumerate mai sus, vă rugăm să contactați Autoritatea Electorală Permanentă la adresa de e-mail: [email protected].

În corpul e-mailului este OBLIGATORIU să menționați numărul CERERII APROBATE

Procedura de exercitare a dreptului de vot prin corespondență

Plicul exterior, cu dimensiunea 250X353 mm (tip TB4), conține: un certificat de alegător pentru Turul 1, o etichetă pentru sigilarea plicului, un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență, un autocolant cu mențiunea „PRIORITY/PRIORITAIRE….” și un plic interior cu dimensiunea 229X324 mm (tip TC4).

Plicul interior, cu dimensiunea 229X324 mm (tip TC4), menționat mai sus, conține: o etichetă pentru sigilarea plicului, un buletin de vot pentru Turul 1 și un Plic suport ce conține autocolantul cu mențiunea „VOTAT 2019 P Turul 1″.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora. Votul la secția de votare

Dacă nu ați optat pentru votul prin corespondență puteți vota la oricare din secțiile de votare organizate în afara țării, pe baza unui document de identitate valabil în ziua votării:

– cartea electronică de identitate;
– cartea de identitate provizorie;
– buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic;
– pașaportul diplomatic electronic/ pașaportul de serviciu/  pașaportul de serviciu electronic/ pașaportul simplu/ pașaportul simplu electronic/ pașaportul simplu temporar;
– în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar

Vă reamintim că pot vota la alegerile prezidențiale cetățenii români care

– au vârsta de cel puțin 18 ani, dacă această vârstă a fost împlinită până în ziua alegerilor inclusiv;  
– nu au fost puși sub interdicție sau nu li s-a interzis exercitarea dreptului de vot, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Listele electorale suplimentare din străinătate sunt generate în format electronic, în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot (SIMPV) și de prevenire a votului ilegal. În situația disfuncționalității Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare din străinătate se întocmesc pe suport hârtie și cuprind rubrici pentru numele și prenumele, codul numeric personal și semnătura alegătorului.

Alegeri prezidențiale 2019, turul 2. Procedura de vot în diaspora.  Orar secții de votare
 
-Vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21
-Sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21
-Duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21.

Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot. Doi membri desemnați de biroul electoral al secției de votare, din cadrul acestuia, verifică la ora 21:00 dacă în afara sediului secției de votare se află alegători care așteaptă să își exercite dreptul de vot și constată și monitorizează ordinea în care aceștia au acces în localul de vot. Alegătorii aflați în situațiile de mai sus pot vota până cel mult la ora 23:59.

Informații complete AICI

Autor

Citește și