ALEGERI SUA 2020 | Viceministrul de Externe al Chinei speră ca noua administrație americană să „întâlneasca țara sa la jumătatea drumului”
Cu președinția SUA încă agățată, un înalt diplomat chinez a făcut joi declarații, solicitând eforturi comune pentru reconstruirea legăturilor dintre două superputeri, indiferent de rezultatul alegerilor.
Observațiile lui Le Yucheng, viceministrul Afacerilor Externe, au fost primele semne pozitive de la Beijing pe care observatorii le consideră cele mai importante pentru China, pe fondul luptei sale de putere cu SUA.
„Sperăm că SUA va colabora în principiile non-conflictului, non-confruntării, respectului reciproc și cooperării win-win”, a declarat viceministrul de Externe al Chinei, Le Yucheng, după cum a raportat rețeaua de stat CGTN.
Sub administrația Trump, SUA și China s-au confruntat cu obstacole în legătură cu comerțul bilateral, care a urcat anul trecut la peste 560 miliarde de dolari și este în favoarea Beijingului.
Administrația Trump a pedepsit, de asemenea, China pentru presupusele abuzuri ale drepturilor omului asupra musulmanilor uighuri din provincia Xinjiang și legea securității naționale pentru Hong Kong adoptată în luna iunie.
Cele două mari economii ale lumii au fost blocate în escaladarea tensiunilor în ultimii doi ani, începând cu comerțul și continuând în tehnologie și geopolitică.
Cu toate acestea, Le a spus că poziția Chinei față de relațiile chino-americane „este foarte clară și consecventă”.
„În ciuda diferențelor dintre China și SUA, există interese comune largi și spațiu pentru cooperare”, a spus în timpul unui briefing de presă la Beijing.
În timp ce lumea așteaptă informatii despre cine va deveni următorul președinte american, Le a spus că speră că alegerile vor continua stabil și fără probleme.
În timp ce sondajele electorale pentru alegerile prezidențiale din SUA s-au închis deja, se așteaptă ca numărarea voturilor să continue în următoarele zile.
Miercuri seara, președintele chinez, Xi Jinping, a declarat că țara sa va accelera discuțiile comerciale cu UE, Japonia și Coreea de Sud, fără a menționa SUA.
Pe de alta parte, fostul negociator comercial la Casa Albă, Clete Willems, a spus:
„Duritatea este ceea ce ne uneste într-o națiune polarizată în acest moment”.
Profesor de relații internaționale la Universitatea „Ocean„ din China, Pang Zhongying, a declarat că mesajul vicepremierului de Externe este mai pozitiv și mai sincer, comparativ cu cel al ministrului de Externe.
„Mesajul lui Le este în mare măsură în concordanță cu abordarea guvernului chinez la alegerile din SUA. Dar a fost puțin mai pozitiv și mai sincer decât remarcile Ministerului de Externe din ultimele săptămâni.”
Potrivit lui Pang, Beijingul are așteptări reale ca Biden să poată revizui politica confruntativă a Chinei a lui Trump, să redeschidă mecanismele oficiale de dialog și chiar să reînvie parțial politica de angajament a Americii cu China, pe care Trump a eliminat-o în ultimele luni.
„Acestea fiind spuse, China știe foarte bine că este imposibil să ne întoarcem la vremurile bune, deoarece ambele țări s-au schimbat”, a spus el. „Și rămâne de văzut cât de departe ar putea ajunge Biden pentru a anula daunele cauzate legăturilor bilaterale de către administrația Trump și a reveni la vremurile anterioare lui Trump”.
Wang Jiangyu, expert în drept internațional la Universitatea din Hong Kong, a declarat că Biden ar putea afla de la administrația Obama despre cum să se ocupe mai eficient cu China și să înroleze foști oficiali din acea epocă.
Analiștii se așteaptă ca politica SUA cu privire la China să rămână pe un ton mai strict, indiferent de candidatul care câștigă. Expertii au subliniat că o administrație Biden ar atrage probabil aliații americani pentru a forma o strategie mai unificată împotriva Beijingului decât administrația Trump.
Poziția mass-mediei
Spre deosebire de remarcile lui Le, mass-media de stat în limba chineză a fost relativ dezactivată la alegerile prezidențiale din SUA.
Multe postări și articole WeChat s-au concentrat asupra alegerilor, în timp ce hashtagurile pentru victoria lui Trump în Florida și primele două tweet-uri de la ziua alegerilor s-au numărat printre primele 25 de tendințe pe platforma Weibo, de tip Twitter, miercuri.
Într-un editorial în limba engleză, publicat miercuri târziu de ziarul internațional de stat China Daily, autorii spun că alegerile reprezintă o „oportunitate” pentru SUA de a-și schimba politica. „Nu ar trebui risipită”, s-a scris în editorial.
Un tabloidul mai deschis al statului, Global Times, a publicat miercuri târziu articole în limba engleză care au încercat să descopere neliniștile recente din SUA ca probleme care „contrazic valorile democratice”.