ALEGERILE parlamentare din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat NECLAR, prelungind criza politică: Doar 44% dintre cetățeni cred că scrutinul va fi LIBER și CORECT

ALEGERILE parlamentare din Republica Moldova riscă să aibă un rezultat NECLAR, prelungind criza politică: Doar 44% dintre cetățeni cred că scrutinul va fi LIBER și CORECT
Publicat: 23/02/2019, 12:18
Actualizat: 25/03/2019, 19:11

Cele mai recente sondaje de opinie arată că niciun partid nu va obține majoritatea în Parlamentul de la Chișinău, situație care poate conduce la negocieri politice îndelungate pentru formarea guvernului sau chiar la alegeri anticipate. Partidul Socialiștilor ar putea obține între 40 și 49% din voturi, fiind urmat de Partidul Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, cu un scor cuprins între 14% și 19,5%, și de Blocul electoral ACUM (Platforma DA și PAS) – condus de Maia Sandu (Partidul Acțiune și Solidaritate) și de Andrei Năstase (Platforma Demnitate și Adevăr) -, cu 16%, potrivit sondajelor din ultimele săptămâni.

„Faptul că socialiștii proruși sunt pe primul loc cu 49% în unele sondaje nu ar trebui să fie o surpriză, dat fiind că guvernele occidentale au fost afectate de dispute interne, de corupție și de scandaluri politice începând din 2009 (…). Cu toate acestea, pentru socialiști nu va fi ușor să formeze guvernul dacă nu obțin o majoritate clară”, comentează Institutul Carnegie Europe.

Președintele țării, Igor Dodon, un politician prorus și fost lider al Partidului Socialist, le spunea marți susținătorilor să se pregătească pentru proteste masive dacă Partidul Democrat vrea să fie la putere.

Compania americană Facebook a anunțat săptămâna trecută că a respins o tentativă de influențare a alegătorilor din Republica Moldova.

„Chiar dacă doar 44% dintre cetățenii moldoveni cred că scrutinul va fi liber și corect, nu există riscuri majore privind fraude masive. Liderii Republicii Moldova trebuie să păstreze măcar aparența democrației, altfel riscă situația catastrofală de a nu fi recunoscut rezultatul de către Uniunea Europeană”, subliniază Institutul Carnegie Europe.

„Rezultatul alegerilor riscă să amplifice clivajul din Republica Moldova între forțele prooccidentale și cele proruse, într-un moment în care preocupările privind corupția și starea democrației au afectat relațiile cu Republica Moldova”, notează agenția de presă Reuters, avertizând că rezultatul scrutinului parlamentar riscă să mențină Republica Moldova în „zona gri” aflată între Occident și Rusia.

„R. Moldova a devenit o zonă gri, un teritoriu al nimănui situat între Orient și Occident. Iar elitele aflate acum la putere sunt foarte bucuroase pentru această situație, întrucât pot stabili regulile și nu sunt trase la răspundere nici de Bruxelles, nici de Moscova”, argumentează, potrivit Reuters, analistul Vladislav Kulminski, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, cu sediul la Chișinău.

„Alegeri parlamentare în Republica Moldova – O țară mică în fața unor decizii majore”, observă postul german Deutschlandfunk.

„Salarii, nivelul de trai, corupție – acestea sunt temele dominante în campania electorală din Republica Moldova. Sondajele de opinie arată că pe primul loc vor fi socialiștii proruși. Dar aceștia nu prea au parteneri pentru coaliție de guvernare, iar problemele țării rămân”, subliniază Deutschlandfunk.

Liderii alianței electorale ACUM din Republica Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, au susținut, joi, că „există suspiciuni rezonabile” care ar demonstra că actuala guvernare de la Chișinău ar fi pus la cale otrăvirea lor cu mercur.

„Vă spun cu toată certitudinea că suntem ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări, care ne dorește morți. […] Ei au atentat la viața și sănătatea noastră prin metale grele. Unul din acele metale este mercurul. La mercur s-a apelat și împotriva mea și împotriva Maiei Sandu și a domnului Machedon și a unor colegi de ai noștri”, a spus Andrei Năstase.

Foto: Mediafax Foto

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...