Prima pagină » Știri » ALERTĂ. Coronavirusul, scăpat de sub control. Ce mutații ale virusului seceră vieți în Europa: „Se mișcă prea rapid pentru a fi studiat”

ALERTĂ. Coronavirusul, scăpat de sub control. Ce mutații ale virusului seceră vieți în Europa: „Se mișcă prea rapid pentru a fi studiat”

ALERTĂ. Coronavirusul, scăpat de sub control. Ce mutații ale virusului seceră vieți în Europa: „Se mișcă prea rapid pentru a fi studiat”

Cercetătorii care au analizat răspândirea inițială a coronavirusului la oameni au descoperit că există trei variante ale virusului.

Cercetătorii au reconstruit evoluția inițială a Covid-19, pe măsură ce infecția s-a răspândit din Wuhan, China, în Europa și America de Nord, scrie metro.co.uk. Prin studierea a 160 de genomi de la pacienți, medicii au descoperit că varianta cea mai apropiată de cea descoperită la lilieci este răspândită în mare parte la persoane din SUA și Australia, nu din Wuhan.

Dr. Peter Forster, genetician și autor al unor studii la Universitatea Cambridge, a declarat: „Există prea multe mutații rapide pentru a identifica arborele Covid-19. Am utilizat o rețea de algoritmi matematici, pentru a studia toate ramificațiile virusului.

Aceste tehnici sunt folosite mai degrabă la analiza migrării populațiilor preistorice – unde studiem ADN-ul. E prima oară când folosim metoda pentru a urmări o infecție cu un coronavirus precum Covid-19”.

Echipa a analizat datele prelevate din lume între 24 decembrie 2019 și 4 martie 2020. Medicii au descoperit trei variații ale Covid-19, denumite A, B și C.

Tipul A, cel din lilieci, a fost prezent în Wuhan, dar nu predominant în orașul chinez. Versiuni modificate ale coronavirus A au fost depistate la americanii care au locuit în Wuhan și multe virusuri de tip A au fost găsite la pacienți din SUA și Australia.

Virusul predominant în Wuhan a fost cel de tip B, care a afectat pacienții din estul Asiei. Cercetătorii spun că varianta C este prezentă în Europa, descoperită la pacienți din Franța, Italia, Suedia și Marea Britanie.

Analiza mai sugerează că virusul a ajuns în Italia în urma primei „infecții documentate” din Germania, în 27 ianuarie. O altă cale de infecție în Italia a fost legată de un „focar din Singapore”.

Datele privind China nu au fost disponibile, dar s-a analizat evoluția coronavirusului din Singapore, Hong Kong și Coreea de Sud.

Savanții susțin că vor putea prezice unde va lovi pe viitor coronavirusul, pe baza segmentării genomului.

Varianta A, coronavirusul întâlnit la lilieci și pangolini, este descrisă ca fiind sursa pandemiei globale. Varianta B este derivată din A, cele două fiind separate de două mutații, iar C este „copilul” lui B, sugerează acest studiu.

Rețeaua filogenetică folosită de cercetători – care analizează relațiile evolutive dintre entitățile biologice – permite vizualizarea a sute de arbori evolutivi, în același timp, într-un singur grafic.

Autor

Citește și