Prima pagină » Actualitate » Alertă de sănătate publică în Buzău după moartea fulgerătoare a doi copii. Autoritățile suspectează că ar fi vorba despre un focar de meningită

Alertă de sănătate publică în Buzău după moartea fulgerătoare a doi copii. Autoritățile suspectează că ar fi vorba despre un focar de meningită

Alertă de sănătate publică în Buzău după moartea fulgerătoare a doi copii. Autoritățile suspectează că ar fi vorba despre un focar de meningită

Autoritățile de sănătate publică din județul Buzău sunt în alertă după ce moartea fulgerătoare a doi copii din comuna Râmnicelu indică un posibil focar de meningită.  Cauza exactă a deceselor poate fi stabilită abia după sosirea unor buletine de analize mai amănunțite, însă situația este destul de gravă pentru că, inițial, rudele copiilor au refuzat colaborarea cu specialiștii, iar numărul contacților este  extrem de mare.

În vârstă de un an, respectiv trei ani și jumătate, cei doi copii au murit la distanță de 9 zile și au avut simptome asemănătoare, iar medicii suspectează că ar putea fi vorba de meningită.

Inițial, rudele copiilor au refuzat colaborarea cu specialiștii, iar numărul contacților este extrem de mare, printre care și zeci de cadre medicale din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat care i-au îngrijit pe cei doi copii.

Primul copil, o fetiță de un an de zile, a fost adusă de mamă la unitatea medicală pe 19 ianuarie, în jurul orei 22.00.

”Primul copil decedat era în vârstă de un an. Cu aproximativ 5 zile înainte de prezentarea la spital el a prezentat, în domiciliu, scaune diareice și tuse. Mama i-a administrat un antibiotic dar cum simptomatologia s-a menținut, pe 19 ianuarie, ea s-a hotărât să meargă cu copilul la spital. S-au prezentat la ora 22:00 și a murit la ora 01:00. Bebelușul a fost testat și COVID-19, rezultatul a fost negativ, în schimb analizele au arătat că micuțul era pozitiv la rotavirus”, a spus Carmen Scântei, medic epidemiolog șef în cadrul DSP Buzău, pentru sansanews.ro.

Al doilea copil, un băiețel de 3 ani și jumătate, a fost adus la medic pe 28 ianuarie, prea târziu, însă, decesul micuțului fiind înregistrat la jumătate de oră de când a fost preluat de cadrele medicale.

”În al doilea caz este vorba despre un băiețel de 3 ani și jumătate. A fost prezentat la medic, pe 28 ianuarie, la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat pentru diaree și vărsături. I s-a propus internarea, mama a refuzat, însă a revenit la spital la ora 15:00, în aceeași zi, iar la 15:30, în pofida tuturor măsurilor care s-au aplicat, s-a pronunțat decesul”, a spus Carmen Scântei.

Deocamdată există doar suspiciunea de infecție cu virusul meningococic. Analizele au fost trimise la București pentru confirmare.

Zeci de persoane au intrat în contact cu cei doi copii

În urma anchetelor epidemiologice s-a stabilit că sunt zeci de persoane care au intrat în contact cu cei doi copii.

„La primul caz noi am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 7 contacți din familie, din care 3 erau copii și 16 cadre medicale. În cel de-al doilea caz, cu ajutorul mediatoarelor sanitare în teren, am reușit să aplicăm chimioprofilaxie la 6 contacți din familie, din care 2 erau copii, frate și soră și la 10 persoane din cadrul Spitalului Râmnicu Sărat”, a spus Carmen Scântei.

O parte dintre contacți ar fi fost plecați și la București

Medicul epidemiolog șef atrage atenția asupra faptului că o parte dintre cei care au intrat în contact cu unul dintre copiii decedați ar fi fost plecați și la București. Este vorba despre 8 persoane din Râmnicelu care au ajuns cu simptome la un spital din București.

„Pentru copiii care au părăsit județul Buzău fără să consulte vreun medic la acest nivel și au ajuns la București și ulterior, în aceleași 24h, au revenit în Buzău, am reușit să recoltăm de la ei și de la membrii lor de familie tampoane de exudat nazal și faringian pentru încercarea de a-i izola, de a pune în evidență portajul de meningococ. Deși, la nivelul Spitalului „Marie Curie” unde ei au fost, primiseră deja chimioprofilaxie. Sunt și membri de familie, părinți și bunici, dar sunt 8 persoane”, a mai spus Scântei.