Inspectorii sanitari au descoperit în magazinele și piețe din România mai multe sortimente de brânză care conțin substanțe extrem de periculoase pentru organismul uman.
Proctecția Consumatorului îi avertizează pe români că unele sortimente de brânză românească sunt „îmbogățite” cu substanțe extrem de periculoase. În urma cotnroalelor, inspectorii sanitari au găsit în brânzeturi clorură de calciu, o substanță foarte toxică pentru organism, care se folosește de obicei în timpul iernii pe șosele pentru a preveni înghețarea apei.
„40% din sortimentele analizate au calitatea a II-a. Consumatorii cumpără brânză telemea de vacă, de calitatea a II-a, la preţ de calitate superioară! Unul din 3 sortimente de brânză telemea conţine clorură de calciu! Cea mai largă utilizare, în ultimii şi viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheţii şi îndepărtarea acesteia de pe şosele”, transmit autoritățile.
Odată de clorura de claciu se acumulează în organismul uman, apar și o serie de reacție precum: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greaţă şi vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă.
Astfel, dacă sunteți iubitori de brânzeturi, verificați foarte bine lista de ingrediente de pe ambalaj și aveți grijă ce cantitate consumați.
Asociaţia Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România) membră a Organizaţiei Europene a Consumatorilor, a analizat 32 de sortimente de brânză telemea de vacă comercializate în marile structuri comerciale.
Mulți producători de pe piața din România încearcă să grăbească procesul de închegare a brânzei sau a cașului pentru a mări producția. Di naceastă cauză folosesc uleiuri hidrogentate sau nehidrogenate sau coagulanți chimici.
Și clorura de calciu este un coagulant chimic ce se obține din calcar, prin reacţie cu acidul clorhidric, sau ca produs secundar la obţinerea sodei.