O mină marină a fost descoperită de Garda de Coastă plutind în derivă în Marea Neagră, la 10 kilometri de Sulina

O mină marină a fost descoperită de Garda de Coastă plutind în derivă în Marea Neagră, la 10 kilometri de Sulina
Încă o mină marină pe litoralul românesc, la Costinești
Publicat: 16/05/2023, 12:27
Actualizat: 16/05/2023, 13:18

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit o mină care plutea în derivă în Marea Neagră, în urma unei informaţii primite de la o navă comercială. Obiectul plutitor a fost găsit la şapte mile marine est de localitatea Sulina, mina marină retrăgându-se în apele teritoriale ale Ucrainei.

Potrivit unui comunicat transmis, marţi, de Garda de Coastă, poliţiştii de frontieră au fost sesizaţi pe 15 mai de către o navă comercială cu privire la faptul că la aproximativ şapte mile marine est de localitatea Sulina, pe Marea Neagră, se află un obiect plutitor care semăna cu o mină marină.

„Aceştia s-au deplasat la locul indicat cu o navă din dotarea Gărzii de Coastă şi au procedat la monitorizarea cu atenţie a obiectului, ocazie cu care, în urma observării în detaliu, s-a constatat faptul ca este o mină marină, aflată în derivă. La un moment dat, mina a ieşit din câmpul vizual al poliţiştilor de frontieră, intrând în apele ucrainene”, se arată în comunicat, citat de Agerpres.

Zona unde a fost găsită mina marină este asigurată şi au fost anunţate şi autorităţile ucrainene, acestea urmând să intervină pentru distrugerea acesteia.

„Conform procedurilor specifice, poliţiştii de frontieră au instituit o zonă de siguranţă şi asigură securitatea perimetrală, fiind totodată anunţate autorităţile naţionale, dar şi cele ucrainene cu atribuţii în domeniu, fiind informaţi de către cei din urmă cu privire la faptul că vor interveni pentru distrugerea minei”, se mai mai arată în comunicat.

Forţele Navale Române, despre măsurile luate în urma descoperirii minei marine în zona Sulina

Statul Major al Forţelor Navale (SMFN) a informat, referitor la mina marină descoperită în Marea Neagră, că după primirea confirmării a fost pus în aplicare planul de cooperare interinstituţională pentru asigurarea siguranţei navigaţiei în rada portului Sulina.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de SMFN, structura Gărzii de Coastă din Sulina a fost informată luni, 15 mai, în jurul orei 14.10, de către comandantul unei nave care se afla în rada portului Sulina că există un obiect plutitor, în derivă, asemănător cu o mină.

După primirea informaţiei, o navă MAI s-a deplasat la locul indicat pentru investigaţie, iar la ora 16.00 echipajul Gărzii de Coastă a confirmat că obiectul respectiv este o mină marină, la o distanţă de aproximativ 12 mile marine de ţărmul României, travers Sulina, care pune în pericol siguranţa navigaţiei, fiind necesară intervenţia scafandrilor militari EOD.

„După primirea confirmării, în jurul orei 16.30, s-a pus în aplicare planul de cooperare interinstituţională pentru asigurarea siguranţei navigaţiei în rada portului Sulina. Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait a ordonat pregătirea unei grupe de scafandri EOD şi a puitorului de mine şi plase ‘Viceamiral Constantin Bălescu’, pentru a se deplasa în raionul indicat, în vederea neutralizării şi distrugerii minei marine, iar Direcţia Hidrografică Maritimă a emis un aviz pentru navigatori, cu privire la existenţa pericolului de mină marină”, se arată în comunicat.

Conform SMFN, curenţii marini de suprafaţă existenţi în largul ţărmului de la Sulina au generat mişcarea minei marine spre nord – nord-vest, aspect care a condus la ieşirea acesteia din zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române şi intrarea sa în apele teritoriale ale Ucrainei, în jurul orei 20.00.

Ca urmare, misiunea de intervenţie a puitorului de mine şi plase a fost suspendată, spaţiul maritim românesc a rămas sub monitorizare continuă, iar o navă ucraineană a ajuns la faţa locului şi a preluat misiunea de cercetare, supraveghere şi de neutralizare a minei.

Forţele Navale Române recomandă tuturor navelor care îşi desfăşoară activitatea în proximitatea litoralului românesc să navigheze cu prudenţă şi să întărească măsurile de observare, pe timpul navigaţiei, iar dacă descoperă un obiect plutitor, de culoare neagră şi cu formă sferică, în derivă, să anunţe imediat autorităţile române, prin canalele specifice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Se complică ancheta în cazul familiei din Suceava care a murit când se întorcea din...
Tatăl lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai, filmat în ipostaze strigătoare la cer....
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
Tragedie în Dolj! Un băiat de doar 11 ani a murit, iar sora și mama...
Un român a fost arestat în Grecia pentru că ar fi dat foc intenționat unei...
Gabi Bădălău și Ramona Gabor, împreună după 15 ani! PRIMELE IMAGINI
Vedeta, suspectată că a apelat la medicamente pentru a slăbi RAPID. Face furori cu noua...
Staţiunile în care Marea Neagră s-a făcut verde. Turiştii evită să facă baie, dar experţii...
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
IGPR: care este, de fapt, marja de toleranță a RADARULUI?
Tabloul complet şi programul sferturilor de finală de la UEFA Euro 2024
Au fost descoperite resturi din SCOARȚA PRIMORDIALĂ a PĂMÂNTULUI!
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
România, sufocată de inundații. Pericol major în multe zone
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat!...
Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Oamenii de știință au descoperit originile fierului metalic de pe Lună
×