Direcțiile de Sănătate Publică verifică dacă în România au intrat loturi cu unele mărci de votcă și rom care conțin metanol, după ce ANSVSA a anunțat că a fost avertizată prin Sistemul de Alertă Rapidă că în Cehia 19 persoane au murit, iar 36 sunt spitalizate după ce au consumat astfel de băuturi.
Purtătorul de cuvânt de la Ministerul Sănătății, Oana Grigore, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX că în urmă cu o zi Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a primit o avertizare prin Sistemul de Alertă Rapidă pe subiectul „Metanol în votcă și rom, origine necunoscută”.
Informarea ar fi fost transmisă de specialiștii din Cehia, care au anunțat țările europene că în prezent au fost raportate 19 decese și 36 de persoane internate în spitale din cauza consumului acestor produse și că sursa de alcool periculos nu a fost confirmată încă, dar că se desfășoară o anchetă în acest caz.
Astfel, direcțiile de sănătate publică din România au primit o alertă de la ANSVSA, iar inspecția sanitară de stat verifică dacă în țară există loturi din produsele menționate în avertizarea respectivă.
Oana Grigore a precizat că în cazul în care vor fi descoprite astfel de produse, acestea vor fi confiscate.
În județul Suceava, de exemplu, Direcța de Sănătate Publică a anunțat că va interzice de la comercializare aceste produse, dacă sunt identificate în magazine și recomandă populației să nu cumpere băuturi alcoolice din surse neautorizate.
Lista de băuturi suspecte conține mărcile LaÅ¡ský Tuzemák, Tuzemák, Å vestková vodka, Vodka Lunar, Vodka, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská boroviÄka, potrivit DSP Suceava.
Intoxicațiile masive cu alcool contrafăcut au provocat moartea a 19 persoane în Cehia.
De asemenea, alcoolul contrafăcut a provocat decese și în Polonia, cinci persoane murind în 15 zile, potrivit AFP.
Aliniindu-se la normele europene, Polonia a anulat în 2010 standardele sale restrictive ale nivelului de metanol autorizat în produse cosmetice sau chimice, precum apa de toaletă sau lichidele de răcire pentru mașină.
De atunci, numărul de intoxicații cu alcool contrafăcut a crescut. În șase luni, octombrie 2011-martie 2012, au fost înregistrate mai mult de 80 de cazuri. Aproximativ 30 dintre persoane au murit. Înainte de modificarea reglementărilor, media anuală era între 8-10 cazuri, a explicat Burda.
Duminică, autoritățile sanitare poloneze au anunțat interzicerea vânzării băuturilor spirtoase provenind din Cehia.