Prima pagină » Știri » ALERTĂ în România: Un copil de 3 ani a murit după ce ar fi mâncat shaorma infectată cu salmonella. Părinții, internați și ei în stare foarte gravă

ALERTĂ în România: Un copil de 3 ani a murit după ce ar fi mâncat shaorma infectată cu salmonella. Părinții, internați și ei în stare foarte gravă

ALERTĂ în România: Un copil de 3 ani a murit după ce ar fi mâncat shaorma infectată cu salmonella. Părinții, internați și ei în stare foarte gravă
Un băiat a murit după ce a mâncat shaorma infestată cu salmonella

„Băiețelul a decedat aseară în spital, iar părinții se află într-o stare deosebit de gravă și sunt internați. Ne rugăm pentru ei să scape cu bine. Fiind adulți, au șanse mari să supraviețuiască acestei infecții cu salmonella. O familie în componența căreia se afla și un copil a consumat o shaorma într-un fast food din București și au ajuns la spital. Copilul, din păcate, a decedat”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului, Costel Stanciu.

Acesta a precizat că salmonella, bacteria din cauza căreia a murit băiețelul, se transmite prin ouăle de rață, prin sosurile folosite la shaorma sau prin intermediul mâinilor murdare.

„Decesul a fost cauzat de o bacterie numită salmonella care provoacă salmoneloză, o boală destul de gravă și în unele situații se lasă cu deces, în special la copii, de aceea le-aș sugera părinților să evite cu cât pot cu putință să le ofere copiilor alimente pregătite în fast food. Salmonella se transmite prin intermediul ouălor de rață și a preparatelor alimentare realizate cu materii prime crude sau se poate transmite și prin intermediul mâinilor murdare”, subliniază Costel Stanciu.

Reprezentanții Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București au confirmat, pentru MEDIAFAX, că băiețelul de trei ani a decedat vineri.

În acest caz, reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București au precizat, pentru MEDIAFAX, că procurorii au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă.

Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorului a explicat că instituțiile statului nu își fac datoria în ceea ce privește controalele pe care ar trebui să le efectueze în cazul unităților de tip fast-food.

„Vina o poartă și instituțiile statului, pentru că nu realizează controale frecvente în astfel de unități alimentare publice. Igiena este esențială în unitățile de tip fast food. Acest caz nu doar la București a fost observat, dar și la Iași unde în ultima săptămână au fost internate 100 de persoane din cauza bacteriei salmonella. (…) Shaorma este periculoasă datorită unor sosuri realizate cu alimente crude, adică maionezele care se fac din gălbenuș crud”, a afirmat președintele APC.

Infecția cu salmonella se manifestă prin vărsături, dureri musculare, iar procesul de refacere durează între 4 și 7 zile.

Autor

Citește și