Prima pagină » Știri » Alertă la aeroportul Iași, după ce un avion de pasageri a avut probleme la aterizare

Alertă la aeroportul Iași, după ce un avion de pasageri a avut probleme la aterizare

Alertă la aeroportul Iași, după ce un avion de pasageri a avut probleme la aterizare
Alertă la aeroportul din Iași după ce un senzor de la aeronava care venea de la Munchen a indicat că sunt probleme la roata din față a trenului de aterizare. Avionul a aterizat în siguranță la a doua încercare și niciun pasager nu a fost ranit, informează corespondentul MEDIAFAX.

La bordul aeronavei călătorea și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava.

Avionul, la bordul căruia se aflau 112 pagasgeri, trebuia sa aterizeze la ora 23:50.

Cătălin Bulgariu, directorul aeroportului Iași, a făcut o serie de declarații privind incidentul.

„Din fericire, nu s-a întâmplat nimic. Totul este normal. Totul a fost în regulă. Dar senzorul la aeronavă, la trenul de aterizare a arătat o defecțiune și a făcut o încercare de aterizare, a verificat trenul de aterizare, totul a funcționat normal și după aceea s-a aterizat în condiții de siguranță”, a declarat directorul aeroportului, pentru corespondentul MEDIAFAX.

„Au făcut un exercițiu, asta este procedura. În momentul în care sunt senzorii de la trenul de aterizare, vin spre aterizare, declanșează operațiunea de aterizare, dar nu aterizează astfel încât să se asigure că toate echipamentele merg normal. Atunci au urcat înapoi în zbor și au aterizat corect. Dar în primă fază așa este procedura, trebuie să facă un zbor de recunoaștere, adică să vadă dacă trenul de aterizare funcționează sau nu. Nu poți să mergi din prima atât timp cât senzorul îți arată o problemă la trenul de aterizare”, a adăugat oficialul.

„Tratăm orice astfel de problemă ca o problemă reală, ca o problemă care…într-adevăr dacă senzorul arată o defecțiune existentă, atunci într-adevăr aterizarea ar fi fost una în condiții excepționale, una de urgență și ar fi trebuit să fim acolo să asigurăm suportul. Și am asigurat suportul atât cu utilajele aeroportului, cât și cu utilajele celor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență”, a precizat Cătălin Bulgariu.

Ca măsură de precauție, au fost trimise 10 autospeciale de stingere, 8 echipaje de prim ajutor și autospeciala intervenție în caz de accidente colective.

Pasagerilor li s-a spus că pe pistă se afla o mașină.

Aflat la bordul aeronavei, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a declarat: „Au spus că era ceva pe pistă. Nu știu mai mult de atât. Am primit o poveste și trebuie să o lămurească. Nu știu. Mi-a spus echipajul că era o mașină pe pistă dar (…) nu știu. Am o aplicație. Mi-a spus fiică-mea că a făcut o buclă și am întrebat de ce când am ajuns pe aeroport.”

Un pasager de la bordul avionului a afirmat că ne-au „spus că a intrat o mașină pe pistă, dar nu s-au deschis roțile. Nu ne-am speriat deloc, că nu am știut. Ne-au spus că era o mașină în cale și au zis că mai fac un rond. Nu ne-au spus ca să nu intre lumea în panică. E mai bine că nu ne-au anunțat”.

„Nu ne-a spus nimeni nimic, că în România așa e. Ca la școală, te pun să înveți, să înveți, dar nu îți explică nimeni de ce. Așa și acum. Am aterizat în România, lumea s-a ridicat în picioare. Prin surse am aflat că nu s-a deschis roata, sau că nu se deschidea, dar din moment ce am aterizat e clar că s-a deschis,” a declarat un alt pasager.

Citește și