Prima pagină » Știri » ALERTĂ. Locul de unde poate exploda o nouă pandemie. „Cel mai mare bazin de coronavirusuri din lume”

ALERTĂ. Locul de unde poate exploda o nouă pandemie. „Cel mai mare bazin de coronavirusuri din lume”

ALERTĂ. Locul de unde poate exploda o nouă pandemie. „Cel mai mare bazin de coronavirusuri din lume”

Pădurea tropicală din Amazon ar putea deveni următorul epicentru al unei pandemii de proporții biblice.

Numeroși ecologiști, biologi și epidemiologi au tras un semnal de alarmă cu privire la următoarea pandemie, care ar putea veni din pădurea tropicală amazoniană, din cauza defrișărilor masive și a dezvoltării umane, care pun omul în contact cu habitatul animalelor și potențialele „rezervoare” ale bolilor, scrie iflscience.com.

„Amazonul este un imens bazin de virusuri”, a declarat David Lapola, ecologist al Universității din Campinas, Brazilia, pentru AFP.

Lapola a descris Amazonul ca fiind „cel mai mare bazin de coronavirusuri din lume”, făcând referire la numărul uriaș de virusui, printre care SARS, MERS și bineînțeles Covid-19.

„Este încă un motiv pentru care nu trebuie să nesocotim Amazonul”, a spus cercetătorul. „Ar fi bine să nu ne forțăm norocul”.

Animalele sălbatice transmit boli cumplite

Cele mai multe boli din ultimii ani – HIV, Ebola, SARS, Covid-19, sunt de natură zoonotică, însemnând că au migrat de la animale la oameni. De fapt, savanții estimează că cel puțin 60% din cele 335 de boli noi care au apărut între 1960 și 2004 au la origine animalele.

Primatele reprezintă cea mai mai comună sursă de boli virale pentru oameni, datorită legăturilor evoluționare, dar și liliecii reprezintă un pericol uriaș, din cauza metabolismului lor alert și a sistemului imunitar suprasolicitat. Legat de Covid-19, principalul „suspect” a fost o specie de liliac din China, dar au existat și alte teorii.

Omul, principalul „călău” al naturii din Amazon

Distrugerea echilibrului naturii poate duce la explozia virusurilor. În Amazon, oamenii desfășoară activități de distrugere, precum vânătoarea excesivă, comerțul cu animale sălbatice rare, degradarea habitatului, defrișarea și urbanizarea agresivă. Toate aceste acțiuni aduc viața sălbatică mai aproape de oameni într-un mod brusc și nefiresc.

„Animalele încep să ne dea și nouă virusurile lor”, a declarat Christine Kreuder Johnson, profesor de Epidemiologie și Protecția Ecosistemelor la UC Davis School of Veterinary Medicine.

Pe de altă parte, tăierea pădurilor tropicale dă cale liberă țânțarilor, care poartă virusuri periculoase, precum Zika, malaria, febra dengue și febra galbenă.

Pădurile amazoniene vor fi supraexploatate de oameni și acest gest necugetat transformă zona respectivă într-o adevărată „bombă cu ceas”, în privința răspândirii pandemiilor.

Doctorul chinez care a tras un semnal de alarmă în privința virusului din Wuhan a murit din cauza acestuia

Doctorul chinez Li Wenliang, în vârstă de 34 de ani, care a încercat să avertizeze societatea asiatică despre coronavirus a murit, potrivit edition.cnn.com.

Doctorul care lucra în Wuhan a tras un semnal de alarmă în legătură cu noul coronavirus pe 30 decembrie 2019 printr-o postare realizată pe aplicația WeChat în care anunța că șapte pacienți de la o piață locală de fructe de mare se află în carantină în spitalul în care lucra din cauza unei boli asemănătoare cu Sindromul Respirator Acut Sever (SARS).

Doctorul chinez Li Wenliang a fost spitalizat pe 12 ianuarie după ce a contrat virusul de la unul din pacienții pe care îi tratase, însă diagnosticul oficial i-a fost pus abia pe 1 februarie.

SUA, epicentrul actual al pandemiei

La sfârșitul lunii martie, Statele Unite au devenit ţara cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Autor

Citește și