Prima pagină » Știri » ALERTĂ METEO | UPDATE Intervenții MAI în 34 de județe și în București / Au fost deblocate 70 de mașini / 654 de persoane salvate din calea gerului / Când expiră Codul Galben

ALERTĂ METEO | UPDATE Intervenții MAI în 34 de județe și în București / Au fost deblocate 70 de mașini / 654 de persoane salvate din calea gerului / Când expiră Codul Galben

Meteorologii au extins avertizarea cod portocaliu de viscol pentru Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea până la ora 13.00 și anunță viscol până sâmbătă noapte în mai multe zone. În ultimele 12 ore, peste 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, polițiști și jandarmi au fost la datorie pentru a sprijini comunitățile afectate de fenomenele meteorologice severe. Ninsorile au pus stăpânire pe toată țara.

BILANȚ MAI – 17:00

„Intervenții în desfășurare, angajații MAI – pompieri, polițiști și jandarmi sunt în continuare la datorie, în sprijinul populației, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase.

În prezent, se acționează la nivelul în 9 județe (BC, BN, BR, CL, CS, CT,  HR, IL și TL) și în Municipiului București atât pentru degajarea zăpezii de pe carosabil și deblocarea/salvarea persoanelor ce au fost afectate, pentru împrăștierea de materiale antiderapante, cât și pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice.

Sunt în desfășurare intervenții pentru deblocarea persoanelor sau autovehiculelor blocate în zăpadă în județele Brăila și Ialomița.

Totodată, rămân închise preventiv mai multe sectoare de drumuri naționale și județene pe raza județelor: Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Harghita, Ialomița și Tulcea, însă se lucrează pentru degajarea acestora, urmând să fie redate circulației odată ce condițiile vor permite desfășurarea traficului în siguranță.

La nivel național sunt închise, în totalitate, unitățile de învățământ din 6 județe (BZ, BR, CL, IL, TL și VN), iar parțial în 3 județe ( AG,  BV, PH).

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situației distribuitorilor de electricitate, la ora 14.00 erau nealimentate cu energie electrică 186 localități din 6 județe, fiind afectați 84.583 de consumatori finali, unde acționează 64 echipe de intervenție.

Au fost ridicate restricțiile din punctul de trecere a frontierei Giurgiu, dar, la acest moment, se înregistrează încă timpi mari de așteptare.

Totodată, accesul în Punctul temporar de trecere a frontierei Lipnița este închis.

Totodată, din cauza închiderii DN 38 Agigea – Vama Negru Vodă, la nivelul PTF Negru Vodă pe sensul dinspre Bulgaria, a fost restricționat accesul autovehiculelor cu masă maximă totală autorizată mai mare de 7,5 tone.

La ora 18.00,  expiră Codul Galben pentru zona de Sud a Moldovei, Dobrogea și Estul Munteniei, dar rămân sub Cod Galben de intensificări ale vântului și ninsori viscolite, până mâine la ora 23.00, Carpații Meridionali și de Curbură. Vântul va avea intensificări, temporar cu viteze de peste 70 km/h.

Până pe data de 08.02.2020, ora 02.00, vântul va prezenta intensificări temporare în estul și sud-estul țării, cu viteze, în general, de 45…55 km/h, la munte, cu peste 60 km/h, dar și în restul țării, pe arii mai restrânse.

Până la finalul săptămânii, în cea mai mare parte a țării, vremea va fi rece, local geroasă în timpul nopților, favorizând producerea poleiului”, transmise MAI. 

 

Stațiune din Vâlcea izolată după ce vântul a doborât brazi pe drum. Zeci de angajați, izolați

Stațiunea Vârful lui Roman din județul Vâlcea este izolată de miercuri noaptea. Zeci de brazi au fost rupți de vântul puternic și sunt căzuți pe drumul de acces către cabane. Turiștii au plecat de când s-a anunțat codul portocaliu, dar zeci de angajați ai cabanelor sunt blocați.

Potrivit reprezentanților Salvamont Vâlcea, vântul a bătut cu 120 de kilometric pe oră.

Vijelia a rupt zeci de brazi care au căzut pe drum și blochează accesul către cabanele și pensiunile de pe munte. Vântul a răsturnat și o rulotă și a smuls obloanele de la geamurile cabanelor.

Autoritățile au intervenit cu utilaje joi, dar îndepărtarea copacilor este grea, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Lera, șef Salvamont Vâlcea.

„La Vârful lui Roman, accesul spre cabane e blocat, de la jumătatea drumului în sus. Sunt zeci de brazi rupți și căzuți aici, dar în pădure sunt, probabil, de ordinul sutelor. Vântul a bătut cu peste 120 km/h. Nu avem informații că avem turiști, dar sunt oameni care lucrează la cabane. Eu verific să vedem ce probleme mai sunt. Din ce am discutat cu oamenii, la o cabană, o rulotă a fost răsturnată cu roțile în sus, la alta vântul a smuls obloanele de la geamuri. Autoritățile intervin acum cu un utilaj, mai multe persoane, dar nu se știe cât durează până se va debloca drumul”, a spus Mircea Lera.

Proprietarii pensiunilor din stațiune spun că turiștii au plecat de când s-a anunțat codul portocaliu, de teamă să nu rămână blocați.

Angajații pensiunilor au rămas, însă izolați.

„Sus este zăpadă, sunt nămeți peste tot, dar vântul a făcut probleme. Eu am acolo cabanierul care nu a ieșit din cabană pentru că n-a avut curajul să se îndepărteze deoarece e riscul să nu se mai poată întoarce. Din ce a putut vedea pe geam cabanierul, rulota de lângă cabană a răsturnat-o vântul. Turiști nu avem acum. Au fost și au plecat când s-a anunțat că va fi cod portocaliu. Sunt însă în stațiune cabanieri, angajați….sunt zeci oameni „, a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Ghiță, proprietarul unei cabane.

Potrivit reprezentanților Salvamont Vâlcea, joi dimineața, vântul a scăzut în intensitate. Până la cota 1.500 nu este zăpadă.

Tulcea

Actualizări ora 11:00

PERSOANE BLOCATE PE DRUMURI:
–    persoană blocată între Carcaliu și Măcin, intervine șenilata și Dacia Duster de la Secția de Pompieri Măcin.

–     2 persoane blocate la Malcoci DJ 222C, km 2-4, intervine D.J.

–     2 persoane blocate într-un autoturism Turcoaia, intervine D.N. cu o lamă de dezăpezire.

STAREA DRUMURILOR
La data de 06.02.2020, se menține închiderea temporară a  circulației autovehiculelor pe toate drumurile naționale și județene.

65 de localități fără energie electrică

CAZURI MEDICALE:
Carcaliu – o persoană de sex feminin, vârsta de 70 de ani – asistență medicală –    Intervine –  șenilata de la Secția Măcin, Duster de la Secția Măcin, o ambulanță S.A.J. și lama de la D.N. – Persoana a fost transportată la unitatea spitalicească din Măcin;

Jijila – o persoană de sex feminin, vârsta de 66 de ani – asistență medicală – transportată la unitatea spitalicească Măcin;

Mineri – o personă de sex feminin, vârsta 21 de ani – asistență medicală – intervine SMURD Tulcea – persoana a fost transportată la Spitalul Județean Tulcea;

Mineri – o femeie gravidă (12 săptămâni) în vârstă de 35 de ani – traumatism cranio-cerebral – intervine SMURD Tulcea – persoana a fost transportată la Spitalul Județean Tulcea.

DEGAJARI ARBORI

3 copaci au afectat 3 autoturisme în municipiul Tulcea

SITUAȚIA UTILAJELOR DE DESZĂPEZIRE :
D.N. –  17 de utilaje
D.J. – 15 utilaje

Prahova

Din verificări, se pare că, un conducător auto în vârstă de 30 de ani,  efectua activități de deszăpezire a carosabilului pe str. Izvoarelor din orașul Azuga, pe un sector de drum în rampă. În timpul manevrelor, utilajul ar fi alunecat cu spatele, aproximativ 3 m și ar fi surprins și accidentat un pieton care se deplasa pe acostament, drumul nefiind prevăzut cu trotuar.

Victima, o femeie de 55 de ani, a fost transportată la spital, la prima vedere cu răni ușoare.

În urma investigațiilor medicale a fost stabilit că femeia a suferit mai multe traumatisme.

În cauză s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.
Conducătorul auto a avut rezultat negativ la testarea cu aparatul etilotest.

Date din apel: Azuga, accident rutier, str. Izvoarelor, pieton lovit de un auto care acționa pentru deszăpezire.

Constanța

Gravida de la Esechioi a fost preluată de șenilată si va fi adusa la spitalul din Constanța.

 Gravida în 7 luni.

 Șenilata de la Băneasa intervine să preia o gravidă din Esechioi.

Codul portocaliu de viscol, extins în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Vremea rea până sâmbătă

De la ora 10:30 până la ora 13:00, în estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea vântul va continua să prezinte intensificări susținute cu rafale de 70…80 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură peste 80…100 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Avertizarea cod portocaliu de viscol în aceste zone e în vigoare până la ora 13.00.

De asemenea, de la ora 10:30 până la ora 13:00 este cod galben de vânt puternic în județele Bacău și Vaslui. Aici se anunță intensificări cu viteze de 55…65 km/h.

Începând cu ora 13.00 și până la ora 18:00, meteorologii anunță un nou cod galben. Vântul va mai prezenta intensificări în jumătatea de sud a Moldovei, Dobrogea și estul Munteniei, cu viteze de 55…60 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură, precum și pe litoral peste 70 km/h, spulberând zăpada. Va mai ninge slab în extremitatea de sud-est a țării.

INFORMARE METEOROLOGICĂ

Interval de valabilitate: 06 februarie, ora 18:00 – 08 februarie, ora 02:00

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, zăpadă spulberată

Zone afectate: conform textului

În intervalul menționat, vântul va prezenta intensificări temporare în estul și sud-estul țării, cu viteze, în general, de 45…55 km/h, iar la munte, cu peste 60 km/h, spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul țării, dar pe arii mai restrânse.
Se vor semnala ninsori, în general slabe cantitativ, în zonele de munte, local în nord, centru și est, iar în cursul zilei de vineri (07 februarie) și în regiunile sudice.

Notă: Până la finalul săptămânii, în cea mai mare parte a țării, vremea va fi rece, local geroasă în timpul nopților.

Totodată, ANM a emis și o atenționate meteo în vigoare de miercuri, ora 18.00 până joi, care semnalează intensificări ale vântului și ninsori viscolite în Carpații Meridionali și Carpații de Curbură.

Vântul va avea intensificări cu viteze de peste 70 km/h, astfel ninsorile vor fi viscolite, zăpada spulberată, iar vizibilitatea se va reduce semnificativ.

În intervalul miercuri ora 18:00 sâmbătă ora 2:00, vântul va prezenta intensificări temporare în estul și sud-estul țării, cu viteze, în general, de 45…55 km/h, iar la munte, cu peste 60 km/h, spulberând zăpada. Intensificări ale vântului vor fi și în restul țării, dar pe arii mai restrânse.

Se vor semnala ninsori, în general slabe cantitativ, în zonele de munte, local în nord, centru și est, iar în cursul zilei de vineri (07 februarie) și în regiunile sudice.

După zăpezi vine gerul. Urmează temperaturi de minus 18 grade în următoarele zile

Schimbarea dramatică de regim termic în România: se răcește semnificativ în următoarele zile, din fericire gerul nu va poposi mult timp în România.

Citiți continuarea…

BILANȚ MAI – 10:45

În ultimele 12 ore, peste 17.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, polițiști și jandarmi au fost la datorie pentru a sprijini comunitățile afectate de fenomenele meteorologice severe.

Efectivele MAI au intervenit, în cursul nopții, în 34 județe și în Municipiul București pentru deblocarea a 70 autovehicule blocate/derapate, fiind salvate 654 de persoane, pentru degajarea a 361 copaci, 6 panouri publicitare, 11 stâlpi de electricitate și a 111 elemente de construcție de la nivelul unor imobile care au afectat 105 autoturisme.

Ca urmare a traumatismelor produse de copacii căzuți sau elementele de construcție, 7 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.

În prezent, se acționează la nivelul a 16 județe și Municipiul București pentru degajarea zăpezii de pe carosabil și deblocarea persoanelor care au fost afectate, pentru împrăștierea de materiale antiderapante și pentru repunerea sub tensiune a liniilor electrice.

Cele mai multe efecte au fost înregistrate la nivelul județelor Brăila, Ialomița, Călărași și Prahova.

Așa cum s-a dispus în videoconferința cu prefecții, condusă de ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, s-a realizat manevra de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea capabilităților în județele Argeș, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea cu 10 autospeciale.

Din punct de vedere al căilor de comunicații, situația este în dinamică, la acest moment fiind închisă circulația rutieră pe autostrada A2, pe 20 segmente de drumuri naționale, 6 drumuri județene și 1 drum comunal.

La nivelul drumurilor naționale și al autostrăzilor, CNAIR a acționat cu 423 utilaje, fiind utilizate 1.433,5 tone de material antiderapant.
Totodată, la nivelul județelor BR, BZ, IL și TL circulația rutieră a fost închisă pe toate categoriile de drumuri până la ieșirea de sub avertizarea COD ROȘU.
Traficul aerian se desfășoară în condiții de iarnă pe aeroporturile din zonele aflate sub avertizare.

Traficul feroviar se desfășoară cu dificultate și, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, se pot închide anumite tronsoane. Pe liniile de cale ferată care au avut probleme în timpul nopții, traficul a fost reluat cu locomotive diesel până la repunerea sub tensiune a instalației electrice.
Au fost suspendate manevrele în toate porturile maritime.  

În ceea ce privește tranzitul la frontieră, la nivelul PTF Giurgiu și PTF Calafat, traficul este restricționat pentru autovehiculele cu masă mai mare de 12t la solicitarea autorităților bulgare din cauza ninsorilor din această țară, iar în PTF Nădlac I se desfășoară pe o singură arteră pe sensul de ieșire din cauza afectării unei copertine.
Au fost suspendate cursurile, în data de 06.02.2020, la nivelul instituțiilor de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, de la nivelul a 6 județe (BZ, BR, CL, IL,TL și VN).
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, conform situației distribuitorilor de electricitate, la ora 06.30 erau nealimentate cu energie electrică 180 localități din 19 județe, fiind afectați 88.227 consumatori finali, unde acționează 141 echipe de intervenție.

Au fost emise mesaje de informare prin sistemul RO-ALERT la nivelul a 9 județe (AG, BZ, BR, CV, DB, HD, HR, NT și PH) pentru informarea populației despre emiterea avertizării meteorologice COD ROȘU (AG, BR și HD) închiderea circulației rutiere la nivelul întregii rețele de drumuri de la nivelul județului (BZ) sau doar pe unele segmente drumuri (CV, DB, HR, NT și PH).

Ialomița: 40 de persoane, printre care și copii mici, blocate de mai bine de 12 ore în zăpadă

Aproximativ 40 de persoane, printre care și copii mici, sunt blocate de mai bine de 12 ore în nămeți, în județul Ialomița. Apelurile de urgență au început să curgă încă de aseară, însă autoritățile nu au reușit până acum să îi salveze pe oameni din zăpadă.

15 mașini, printre care și două microbuze, sunt blocate la această oră în județul Ialomița, pe DN 21 Iazu-Bărăganu.

Reprezentanții ISU Ialomița au declarat pentru MEDIAFAX că fac tot posibilul să rezolve situația, însă prioritare au cazurile femeilor gravide sau ale persoanelor care au nevoie de spitalizare.

„Avem în continuare probleme pe DN21 Iazu-Bărăganu. Acolo sunt undeva până în 10 mașini blocate. În total ar fi undeva pe la 40 de persoane blocate în 15 autoturisme. Sunt și două microbuze blocate. Apelurile au început să curgă încă din cursul serii de ieri, o parte dintre ei au fost deblocați, o parte încă mai sunt acolo. O parte sunt apeluri mai recente. Pe tot parcursul nopții au curs apelurile. Sunt probleme în zona aceea, Nicolești, Iazu, Tovărășia. Facem eforturi să ajungem la oameni însă acordăm prioritate cazuri medicale, sau cazurilor în care nu mai putem lua legătura cu apelanții. Am gestionat de asemenea și două cazuri de gravide care, cu eforturi susținute, au ajuns la spitale. De asemenea, un copil de 10 luni cu stare febrilă a fost dus și el la spital”, a declarat pentru MEDIAFAX Lăcrămioara Chirea, purtătorul de cuvânt al ISU Ialomița.

Accident cu microbuz in Vrancea

Microbuz, cu 9 pasageri, ieșit în afara părții carosabile pe DN23 A, spre Mândrești. Persoanele nu au necesitat asistență medicală. A intervenit Detașamentul de Pompieri Focșani cu trei echipaje, modul SMURD și autospeciala de stingere cu apă și spumă.

Restricții de circulație la punctul de trecere a frontierei Negru-Vodă, din cauza ninsorilor

Traficul prin punctul de trecere a frontierei Negru-Vodă – Kardam, între România și Bulgaria, este restricționat pentru categoriile de vehicule care depășesc masa totală maximă autorizată de 7,5 tone, din cauza ninsorilor puternice.

Poliția de frontieră anunță că, având în vedere restricționarea temporară a traficului rutier pe Drumul Național 38 (Agigea – Vamă – Negru – Vodă) din județul Constanța, ca urmare a ninsorilor abundente, traficul prin PTF Negru-Voda – Kardam, dintre Romania și Bulgaria, este restricționat pentru categoriile de vehicule care depășesc masa totală maximă autorizată de 7,5 tone.

Poliția ține legătura cu autoritățile locale, precum și cu omologii din R. Bulgaria, pentru luarea unor măsuri comune astfel încât, la ridicarea restricțiilor, controlul de frontieră să fie rapid.

Suceava

În această dimineață, în jurul orei 3:30, pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului au intervenit, cu o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD, la un eveniment rutier produs pe raza localității Păltinoasa (de la sensul giratoriu, spre Fălticeni). În sprijinul militarilor a intervenit și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ).

Un autotren a ieșit în afara părții carosabile și s-a răsturnat pe o parte. În cabină se aflau șoferul și ajutorul acestuia, cetățeni polonezi. Ambii erau conștienți și cooperanți. Pompierii i-au ajutat să iasă din mașină și le-au acordat primul ajutor medical. Unul dintre cei doi, cu o rană ușoară la cap, a fost preluat de către echipajul SAJ și transportat ulterior la Centrul de Primire Urgențe al spitalului din Gura Humorului, pentru investigații suplimentare.

Zeci de turiști, între care 15 copii, blocați pe Muntele Mic din cauza drumului închis

Zeci de turiști, între care 15 copii aflați într-o tabără, sunt blocați pe Muntele Mic din județul Caraș-Severin din cauza drumului închis.

Potrivit autorităților, pe Muntele Mic sunt cazate 70 de persoane, dintre care 15 copii cu autism alături de părinții lor, aflați într0o tabără.

„Se lucrează la desfacerea drumului pe o porțiune de aproximativ 1 kilometru”, a transmis ISU.

Pe Muntele Mic stratul de zăpadă este de 20 de centimetri și e viscol puternic.

CNAIR: 29 de drumuri, inclusiv A2, sunt închise

Joi, la ora 06:00, după mai mult de 12 ore de cod portocaliu și roșu, situația rețelei de drumuri naționale și autostrăzi din România este următoarea:

Drumuri închise circulației:

1. A A2 Bucuresti – Constanța (km 12+500 – km 212+000)

2. DN 10 Buzau – Siriu (km 2+100 – km 94+760)

3. DN 12C Lacu Rosu (km 5+000 – km 32+000)

4. DN 13B Praid – Borzont (km 3+000 – km 33+000)

5. DN 1A Valenii de Munte/Ph – limita jud. Brasov (km 115+000 – km 160+600)

6. DN 1B Mizil – Ulmeni (km 47+245 – km 71+698)

7. DN 1D Ciorani – Urziceni (km 27+000 – km 42+330)

8. DN 2 Cotorca – Focsani (km 56+580 – km 180+220)

9. DN 21 Braila – Calarasi (km 1+000 – km 130+000)

10. DN 21A Tandarei – Baraganul (km 0+000 – km 23+363)

11. DN 22 Râmnicu. Sărat – Ovidiu (km 0+000 – km 287+456)

12. DN 22A Cataloi – Topolog (km 0+000 – km 66+603)

13. DN 22B Braila-Galati (km 2+200 – km 11+645)

14. DN 22D Macin – Caugagia (km 0+000 – km 81+325)

15. DN 22E Garvan – I.C. Bratianu (km 0+000 – km 14+200)

16. DN 22F Horia – Nalbant (km 0+000 – km 13+900)

17. DN 22H Babadag (km 0+000 – km 1+590)

18. DN 23 Braila – Focsani (km 5+025 – km 83+450)

19. DN 23B Maicanesti – Ciorasti (km 4+000 – km 15+000)

20 DN 24D Grivita – Vanatori (km 9+000 – km 84+000)

21. DN 2A Harsova – Ovidiu (km 127+000 – km 196+200)

22. DN 2B Spataru – Braila (km 0+000 – km 125+571)

23. DN 2C Costesti – Slobozia (km 0+000 – km 79+400)

24. DN 3 Fundulea – Cuza Voda (km 31+000 – km 110+000)

25. DN 3A Lehliu – Fetesti (km 0+000 – km 79+826)

26. DN 3B Fetesti – Vladeni (km 45+800 – km 96+732)

27. DN 72A Cetateni/jud. Arges (km 49+900 – km 51+100)

28. DN 73 Campulung – Valea Urdii (km 57+000 – km 92+000)

29. DN 31 Cuza Voda – Oltenita (km 0+000 – km 59+200)

Drumuri cu restricții de tonaj de 3,5 tone:

DN 25 Hanu Conachi – Sendreni (km 33+000 – km 68+000)

Drumuri cu restricții de tonaj de 7,5 tone:

DN 22A Harsova – Saraiu (km 66+600 – km 85+595)

DN 22C Cernavoda – Murfatlar (km 0+000 – km 42+740)

DN 3 Ostrov – Murfatlar (km 128+800 – km 242+800)

DN 38 Agigea – Negru Voda (km 0+000 – km 53+817)

Direcțiile Regionale de Dumuri și Poduri au acționat în intervalul 05.02.2019, ora 17:00 – 06.02.2019, ora 05:00, la nivelul intregii țări cu 1165 de utilaje și au răspândit 9211,675 tone material antiderapant, astfel:

DRDP București – 368 autoutilaje si s-au raspandit 2513 tone material antiderapant

DRDP Craiova – 123 autoutilaje si s-au raspandit 1020 tone material antiderapant

DRDP Timișoara – 51 autoutilaje si s-au raspindit 310 tone material antiderapant

DRDP Cluj – 56 autoutilaje si s-au raspandit 290,5 tone material antiderapant

DRDP Brașov – 139 autoutilaje si s-au raspandit 957 tone material antiderapant

DRDP Iași – 226 autoutilaje si s-au raspandit 3159,175 tone material antiderapant

DRDP Constanța – 202 autoutilaje și s-au raspandit 962 tonă material antiderapant

Prima noapte de iarnă, la Brăila: mii de oameni, fără curent electric, sute de persoane, blocate

Sute de oameni au rămas blocați în mașini și în trenuri din cauza zăpezii și a viscolului puternic din județul Brăila. Tot din cauza vântului puternic mai multe rețele electrice au fost rupte, lăsând 70 de localități fără curent.

Potrivit reprezentanților ISU Brăila, trenurile Constanța – Buzău, Galați – Buzău și București Nord-Galați au rămas blocate la Bărăganu, Făurei și Lacu Sărat, iar cel puțin 80 de persoane au așteptat zeci de minute pentru a fi transferate în alte garnituri.

Probleme au fost și pe șosele chiar dacă autoritățile au închis circulației auto toate drumurile naționale și județene.

Pe parcursul nopții, mai multe autoturisme, autocare, microbuze și tir-uri au rămas blocate pe DN 2B, între Ianca și limita județului, și pe DN 21, între Însurăței și limita județului, din cauza vizibilității reduse.

Dimineață, pompierii brăileni au mai multe intervenții în derulare în diferite puncta ale județului.

Sute de persoane așteaptă ajutorul autorităților.

„Între localitățile Mircea Vodă și Ianca, pe DN 2B este blocat traficul rutier de 2 tir-uri (cu 2 persoane), ceea ce a condus la blocarea a 15 autoturisme cu 2 persoane, a 2 microbuze cu 22 persoane, a unei camionete cu 3 persoane, a unui autocar cu 40 persoane și a altor 2 tir-uri cu 2 persoane. Pentru deblocarea acestora se acționează de către SDN Brăila și ISU Brăila. La ora 06.20 a fost deblocat un deblocat un semn în dreptul localității Mircea Vodă. S-a început defluirea coloanei de mașini blocate în zonă. Pe raza comunei Vădeni echipaje din cadrul ISU și IJJ Brăila acționează pentru deblocarea unui autoturism cu 2 persoane, la limita județului Brăila cu județul Galați. Pe DJ 203 între localitățile Făurei și Ulmu, echipaje din cadrul ISU și SVSU Ulmu, au acționat pentru deblocarea unui microbuz cu 12 persoane care au fost preluate și cazate în siguranță în comuna Ulmu, prin grija autorităților locale. Pe DE 584, între localitățile Însurăței și Bărăganul sunt blocate/derapate în trafic 11 tir-uri, 10 autoturisme și o autocisternă, totalizând 30 persoane. Se acționează cu echipaje din cadrul ISU și SDN pentru deblocarea traficului. La ora 06.150 a fost deblocat un deblocat un semn în dreptul popasului Dropia. S-a început defluirea coloanei de mașini blocate în zonă. Pe DE 584, între localitățile Viziru și Însurăței la popasul Dropia, drumul european este blocat de un tir pe toată partea carosabilă. Două utilaje din cadrul SDN Brăila încearcă să deblocheze tir-ul, dar întâmpină probleme datorită vizibilității foarte scăzute”, a anunțat ISU Brăila la ora 6.30.

Probleme mari sunt și pe rețelele electrice. 70 de localități au rămas fără curent electric, afectând aproape 40.000 de persoane. 30 de angajați ai companiei de electricitate încearcă să remedieze defecțiunile, dar misiunea lor este îngreunată de vânt și de zăpadă.

La ora redactării acestei știri, toate drumuri naționale și județene din Brăila sunt închise. De asemenea, au fost suspendate cursurile școlare pe parcursul zilei.    

MEC: Cursuri suspendate și în Mun. Tulcea, județul Vrancea și în localități din Constanța și Giurgiu

Ministerul Educației anunță suspendarea cursurilor în Municipiul Tulcea, în județul Vrancea, dar și în mai multe localități din Constanța și Giurgiu, din cauza condițiilor meteo nefavorabile. Școlile din Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița sunt închise, de asemenea,conform unei informări anterioare.

Astfel, elevii din Municipiului Tulcea și din județul Vrancea nu vor merge, joi, la școală.

La nivelul județului Constanța, mai multe localități au suspendat cursurile, respectiv Târgușor, Dumbrăveni, Pantelimon, Cerchezu, Mihai Viteazu, Topalu, Hârșova, Bărăganu, Independența, Crucea, Ion Corvin, Comana, Grădina, Adamclisi, Fantanele, Lipnita, Rasova, Deleni, Horia, Seimeni, Mereni, Ghindaresti, Tortoman, Silistea, Ciobanu.

În plus, anunță MEC, și în Giurgiu școlile și grădinițele din mai multe localități sunt închise. Este vorba despre Letca Nouă, Malu, Putineiu, Schitu, Slobozia, Stănești, Toporu, Frasinu, Mihai Bravu, Ghimpați, Bulbucata, Bucșani, Călugăreni, Daia, Frățești, Comana, Gogoșari, Greaca, Hotarele, Iepurești, Izvoarele.

Anterior, în cursul zilei de marți, MEC a anunțat că școlile din Brăila, Buzău, Călărași și Ialomița vor fi închise, joi, din cauza viscolului și a vântului puternic.

„Tot din aceste cauze, vor fi suspendate cursurile de la Liceul „Liviu Rebreanu” și Școala Gimnazială „Geo Bogza” din localitatea Bălan, județul Harghita. În județul Tulcea, cursurile vor fi suspendate la unitățile de învățământ din județ, cu excepția municipiului”, anunța sursa citată.

Un număr de 18 județe din Muntenia, Moldova și Dobrogea sunt joi de la ora 8.00 sub avertizare cod portocaliu de ninsori și viscol, iar alte patru sub cod galben. Avertizările expiră la ora 12.00, respectiv 15.00.

Potrivit meteorologilor, rămân sub avertizare cod portocaliu județele Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Vântul a făcut prăpăd în județul Galați. Mii de gălățeni au rămas în beznă

Peste 10.000 de gălățeni au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic care a smuls cablurile și a dărâmat stâlpii de electricitate. De asemenea, pompierii au fost solicitați să intervină pentru a lua de pe carosabil resturile unor copaci rupți de vânt

Vântul foarte puternic înregistrat pe parcursul nopții a făcut prăpăd în județul Galați.

21 de localități au rămas fără curent electric din cauza avariilor apărute la rețeaua companiei de electricitate, lăsând aproape 12.000 de persoane în beznă. Pe teren intervin mai multe echipe de electricieni care încearcă să repare rețelele.

„Sunt afectate Barcea, Hanțești, Cosmești, Furceni Noi, Furcenii Vechi, Drăgănești, Malu Alb, Stoicani, Frumușița, Ijdileni, Tămăoani, Chiraftei, Măstăcani, Scânteiești, Fântânele, Cișmele, Mihail Kogalniceanu, Smârdan, Sivița, Tulucești și Odaia Manolache cu un număr total de 11.975 de abonați și cu 135 puncte de transformare și linii de medie tensiune. Se acționează în teren cu 14 echipaje, cu 28 persoane din cadrul operatorului SDEE Muntenia Nord”, a transmis ISU Galați.

Tot în județul Galați au fost închise trei sectoare de drum, iar pe drumul național care leagă orașele Galați și Tecuci a fost instituită restricție de trafic pentru camioane.

De asemenea, pompierii gălățeni au avut pe parcursul nopții 10 misiuni pentru ridicarea de pe carosabil a unor trunchiuri și resturi de copac.    

Peste 20.000 de constănțeni, fără curent din cauza viscolului

Peste 20.000 de oameni din județul Constanța au rămas peste noapte fără curent electric după ce viscolul a afectat rețelele de înaltă tensiune. În total au fost rămas în beznă 41 de localități din județ. Șapte trenuri regio care pleacă din Constanța spre București, Buzău sau Tulcea au fost anulate.

Pe timpul nopții, mai multe troansoane de drum din județ au fost închise circulației, iar pompierii ISU au intervenit pentru scoaterea unei ambulanțe și a trei autovehicule înzăpezite. De asemenea, pompierii au înlăturat 17 copaci de pe șosele.

Pompierii au intervenit și la Săcele, acolo unde un microbuz cu 16 persoane a rămas înzăpezit.

Din cauza condițiilor meteo, șapte trenuri regio care pleacă din Constanța spre București, Buzău sau Tulcea au fost anulate.

ISJ Constanța a anunțat că în 35 de localități școlile sunt închise joi.

Codul roșu a afectat și județul Tulcea, unde 44 de localități au rămas fără curent. Peste noapte toate drumurile naționale și județene au fost închise iar joi toate cursurile școlare sunt suspendate.     
    
Infotrafic: Toate porturile închise din cauza viscolului. Trafic feroviar blocat în mai multe zone

Toate porturile sunt închise din cauza viscolului, anunță Infotrafic. De asemenea, traficul feroviar e blocat în mai multe zone. Polițiștii sfătuiesc șoferii să fie în continuare foarte atenți.

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că Autostrada A2 din București până în Constanța respectiv Cernavodă, intersecție cu Autostrada A4 Ovidiu- Agigea, traficul e închis din cauza viscolului.

Drumurile naționale cu trafic blocat sunt:

– în județul Harghita, DN12C Gheorghieni – Lacu Roșu, între kilometrii km 5 – 32 și pe DN 13B, între localitățile Bucin și Praid, din cauza căderilor de copaci pe partea carosabilă, traficul rutier a fost închis, până la remedierea situației;

– judetul Constanța, se închide DN 2A Hârșova – Ovidiu și DN22 Ovidiu -Tulcea, închis viscol.

– în județul Covasna, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN 10 Buzău – Covasna. Traficul a fost oprit și pe DN13E Zagoni -Barcani, din cauza viscolului.

– în județul Prahova, din cauza unor arbori căzuți pe carosabil, traficul este blocat pe DN1A Ploiești – Cheia (situația se va menține până în mâine dimineață). Închis DN 71 Sinaia -Moroieni, viscol.

– jud Galați, DN24 D Galați-Bârlad, trafic închis din cauza viscolului.

– în județul Călărași, din cauza viscolului traficul a fost oprit pe DN 3 Călărași – Lehliu -Fundulea, DN3A Fetești – Lehliu, DN 31 Oltenița – Călărași, pe DN 21 Călărași – Slobozia și DN 3B Călărași- Borcea.

Restricții rutiere instituite pe:

– în județul Botoșani, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DE 58 Botoșani -Suceava și DE 58 Botoșani – Iași;

– în județul Constanța, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN22C Cernavodă -Murfatlar, DN 3 Ostrov-Murfatlar, DN22 Ovidiu – Tulcea, DN22A Hîrșova- Tulcea, DN2A Hîrșova – Ovidiu și DN38 Agigea -Negru Vodă;

– în județul Iași, traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe DN28 Roman – Târgu Frumos, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani și DN 28B Târgu Frumos – Hârlău;

– în județul Vaslui traficul rutier este restricționat peste 7,5 tone pe la intrarea în țară(Vama Albița) precum și pe toată raza județului;

– în județul Galați traficul rutier este restricționat peste 3,5 tone pe DN25 Galați -Tecuci;

– în județul Prahova, traficul rutier este restricționat pentru toate categoriile de autpvehicule, pe DN1A Ploiești – Cheia.

În ce privește traficul feroviar, Infotrafic susține că pe Magistrala 300 Predeal – Brașov, la ieșirea din Timișu de Sus (în județul Brașov), un pantograf s-a defectat. Din acest motiv, traficul feroviar este întrerupt. Deplasarea mai multor trenuri de călători va fi afectată. De asemenea, pe Magistrala 501 Siculeni – Adjud, traficul feroviar este blocat, la kilometrul 129+900(localitatea Nădejdea), din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată. Pe Secția de Calea 502 Ilia -Vatra Dornei, traficul feroviar este blocat din cauza unui copac care a căzut pe șina de cale ferată, iar pe Secția de cale ferată 501 Adjud – Siculeni, traficul feroviar este blocat din cauza unor copaci care au căzut pe șina de cale ferată.

Traficul aerian: nu s-au înregistrat probleme cauzate de efectele fenomenelor meteorologice.

În județul Constanța, din cauza vântului puternic, toate porturile și-au suspendat activitatea.

Șoferii sunt sfătuiți ca pe drumurile din județele sub avertizări meteo să circule prudent, să adapteze viteza la condițiile din trafic, să aibă autovehiculele echipate corespunzător pentru condiții de iarnă și să se informeze în prealabil cu privire la condițiile de trafic din zonele tranzitate.
    
CJ Ilfov: Pe drumurile județene se circulă în condiții de iarnă

Consiliul Județean (CJ) Ilfov anunță că, joi dimineața, se circulă în condiții de iarnă, iar echipajele de deszăpezire au împrăștiat material antiderapant pe drumurile județene, anunță CJ Ilfov.

„Operatorii celor șase baze de deszăpezire sunt pe teren și la această oră. Azi noapte au acționat in tot județul cu lame și sărărițe, în special în zona de sud-est, unde a nins mai mult: Cernica, Bălăceanca, Berceni, Copăceni, 1Decembrie, Daărăști, Măgurele”, conform sursei citate.

Ca să prevină problemele create de polei, echipajele au împrăștiat material antiderapant pe drumurile județene, precizează CJ Ilfov.

Poliția rutieră îi sfătuiește pe șoferi să circule prident și să adapteze viteza la condițiile de trafic.    

CFR Infrastructură acționează în regionalele Brașov, Iași, Timișoara

CFR Infrastructură acționează cu utilaje și drezine pantograf pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe firul de contact și remedierea deranjamentelor produse la sistemul de alimentare cu energie electrică pe căi ferate aflate în regionalele Brașov, Iași și Timișoara.

Lucrările se defășoară între stațiileNădejde – Lunca de Mijloc – Livezi Ciuc (Regionala CF Brașov), Topolovăț – Recaș (Regionala Cf Timișoara) și Vatra Dornei – Ilva Mică – Năsăud (Regionala CF Iași).

Pentru asigurarea continuității traficului feroviar în zonele afectate, trenurile vor circula, până la finalizarea operațiunilor de intervenție în curs de desfășurare în acest moment, cu tracțiune Diesel pe intervalul Nădejde – Lunca de Mijloc – Livezi Ciuc (Regionala CF Brașov), Topolovăț – Recaș (Regionala CF Timișoara), iar între stațiile Vatra Dornei – Ilva Mică – Năsăud (Regionala CF Iași) se asigură transbordare cu mijloace auto.

De asemenea, pe relația București Nord – Constanța – Mangalia și Medgidia – Tulcea trenurile circulă în continuare cu locomotive Diesel, din cauza rafalelor puternice de vânt, iar pe distanțele Galați – Făurei și Făurei – Buzău circulația se defășoară pe un singur fir, deoarece pe al doilea fir personalul feroviar intervine pentru remedierea deranjamentelor la linia de contact. Pentru asigurarea condițiilor optime de trafic se patrulează cu pluguri de zăpadă pe distanțele Ciulnița – Slobozia – Urziceni și Tulcea – Medgidia.

La această oră nu sunt trenuri cu călători blocate, călătorii din trenurile R 8204 și R7360, care au avut probleme tehnice în cursul nopții, au fost preluați de celelalte garnituri aflate în circulație.

Compania spune că ar putea lua măsuri de restricționare a traficului pe anumite intervalele de stații, astfel încât să permitem accesul utilajelor de intervenție sau al plugurilor de zăpadă, această măsură fiind necesară pentru evitarea blocajelor în linie curentă.

Zeci de turiști, între care 15 copii, blocați pe Muntele Mic din cauza drumului închis

Zeci de turiști, între care 15 copii aflați într-o tabără, sunt blocați pe Muntele Mic din județul Caraș-Severin din cauza drumului închis.

Potrivit autorităților, pe Muntele Mic sunt cazate 70 de persoane, dintre care 15 copii cu autism alături de părinții lor, aflați într0o tabără.

„Se lucrează la desfacerea drumului pe o porțiune de aproximativ 1 kilometru”, a transmis ISU.

Pe Muntele Mic stratul de zăpadă este de 20 de centimetri și e viscol puternic.

CFR Călători a anulat peste 30 de trenuri, din cauza condițiilor meteo nefavorabile

CFR Călători a anulat peste 30 de trenuri, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, informează compania.

În data de 6 februarie 2020 sunt anulate următoarele trenuri:

R 8652 Tulcea Oraș – Medgidia

R 380 Mangalia – Constanța

R 8381 Constanța – Mangalia

R 8384 Mangalia – Constanța

R 8385 Constanța – Mangalia

R 8388 Mangalia – Constanța

R 8012 Fetesti – București Obor

R 8031 Fetesti – Constanța

R 8001 București Nord – Constanța

R 8002 Constanța – București Nord

R 8581 Slobozia Veche – Ciulnița

R 8580 Ciulnița – Slobozia Veche

R 8653 Medgidia – Tulcea Oraș

R 8654 Tulcea Oraș – Constanța

IR 1771 București Nord – Galați

IR 1770 Galați – București Nord

R 8201 Buzău – Constanța

R 8202 Constanța – Buzău

R 9571 Lugoj – Timișoara Nord

R 5701 Suceava – Ilva Mică

R 5704 Ilva Mică – Suceava

R 4205 Vatra Dornei – Bistrița Nord

R 5702 Ilva Mică – Suceava

R 9302 Rosiori Nord – București Nord

R 9301 Videle – Rosiori Nord

R 8443 Ciulnița – Călărași Sud

R 8592 Călărași Sud – Ciulnița

R 8591 Ciulnița – Călărași Sud

R 8122 Slobozia Veche – București Nord

R 8151 Urziceni – Ciulnița

R 8582 Ciulnița – Slobozia Veche

R 8081 București Nord – Fundulea

R 8080 Fundulea – București Nord

R 8083 București Nord – Fundulea

R 8082 Fundulea – București Nord

Pentru buna deservire a trenurilor de călători, CFR Călători a luat următoarele măsuri: asigurarea locomotivelor Diesel de rezervă și pregătirea materialului rulant pentru circulația în condiții de iarnă; asigurarea locomotivelor diesel pentru deservirea plugurilor de zăpadă, în caz de necesitate; asigurarea locomotivelor diesel pentru intervenție în caz de avarii la linia de contact; asigurarea căldurii în tren și funcționarea fără deficiențe a mijloacelor de tracțiune pe toată perioada staționării în stații, în linie curentă și pe întreaga rută de circulație; suplimentarea echipelor de intervenție și asigurarea personalului necesar pentru deszăpezirea unităților proprii (revizii, depouri, etc) în zonele afectate.

În funcție de evoluția condițiilor meteo și a dispozițiilor Comandamentului Operațional de Iarnă, pot să apară modificări în programul de circulație a altor trenuri de pasageri, spune compania.
    
Prahova: Zeci de copii, blocați la un hotel de la Cota 1400. Pompierii îi coboară cu șenilata

35 de copii și 5 adulți, cazați la un hotel de la Cota 1400 din Sinaia, sunt coborâți de pompieri, joi dimineața, cu șenilata, după ce unitatea de cazare a rămas fără curent, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al ISU Prahova, Raluca Vasiloae, a transmis că pompierii militari intervin cu șenilata și cu o autospecială de intervenție pentru a ajuta la transportul unui grup format din 35 de copii și 5 adulți.

Aceștia erau cazați la un hotel de la cota 1400 din Sinaia, iar hotelul nu are curent electric.

Copiii erau în vacanță.

Drumul care leagă Sinaia de Cota 1400 este blocat de copacii doborâți pe șosea din cauza vântului puternic.

Șenilată solicitată să intervină pentru o gravidă în 7 luni, la Constanța

O șenilată a fost solicitată să intervină pentru a prelua o gravidă în 7 luni din satul Esechioi, județul Constanța. Județul este încă sub cod portocaliu de viscol și ninsori și mai multe drumuri sunt acoperite cu zăpadă.

Șenilata a plecat de la Băneasa și intervine să preia o gravidă din Esechioi.

Femeia e însărcinată în 7 luni, iar drumurile sunt acoperite de zăpadă.

Județul Constanța este până la ora 12.00 sub cod portocaliu de intensificări susținute ale vântului, ninsoare viscolită și spulberată.

Știrea inițială. Potrivit meteorologilor, rămân sub avertizare cod portocaliu județele Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Sibiu, Alba, Hunedoara, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța și Călărași.

Până la ora 12.00, se anunță intensificări susținute ale vântului, ninsoare viscolită și spulberată. Astfel, spun meteorologii, în estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea vântul va continua să prezinte intensificări susținute cu rafale de 70 – 80 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură peste 80 – 90 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Totodată, județele Bacău, Vaslui, Giurgiu și Teleorman sunt, până la ora 15.00, sub cod galben de intensificări ale vântului și zăpadă spulberată. Va mai ninge în sud-estul țării, iar vântul va prezenta intensificări, cu viteze de peste 55 km/h, iar în zona montană peste 70 km/h, spulberând zăpada.

Avertizări cod roșu și portocaliu de viscol și vânt emise anterior expiră joi la ora 8.00.

Citește și