Criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19) trebuie să determine o regândire a condiţiilor în care unii oameni din Europa de Est lucrează în ferme şi în industria alimentară din Europa Occidentală, a declarat marţi ministrul Muncii din România, Violeta Alexandru.
„Situaţiile pe care le-am examinat cu atenţie au arătat un număr de probleme sistemice care nu au fost rezolvate adecvat în ultimii ani”, a declarat, pentru Reuters, Violeta Alexandru, după ce a condus 18 ore de la Bucureşti la Berlin pentru a verifica condiţiile în care cetăţenii români lucrează pe teritoriul Germaniei.
Majoritatea graniţelor din Europa au fost închise de la sfârşitul lunii martie, în urma măsurilor de izolare adoptate în scopul încetinirii răspândirii virusului, însă 30.000 de lucrători români se află printre puţinii care au continuat să se deplaseze, să zboare în Germania cu ajutorul curselor charter puse la dispoziţie de fermieri pentru a lucra în sectorul alimentar.
Muncitori români sosiţi recent cu zboruri charter au postat înregistrări video pe reţelele de socializare în care arată că trăiesc înghesuiţi, fiind patru sau mai mulţi oameni într-o cameră, nerespectându-se reglementările privind distanţarea socială, menite să reducă riscul transmiterii virusului. Reuters nu a verificat acele înregistrări video.
Alţi migranţi susţin că au fost nevoiţi să plătească pentru cazare, rămânând cu un salariu net de doar 6 euro pe oră, o bătaie de joc în condiţiile în care salariul minim în Germania este de 9,35 euro.
Cel mai recent focar a fost înregistrat la fabrica din Coesfeld, landul Renania de Nord-Westfalia, după ce testarea în masă a relevat că mai mult de un sfert dintre cei 1.000 de angajaţi erau infectaţi cu noul coronavirus. Infecţii cu noul coronavirus au apărut şi în abatoare şi facilităţi de procesare a cărnii din alte landuri germane, printre care şi Schleswig-Holstein din nord-vest.
„Criza provocată de pandemia de coronavirus scoate în evidenţă ce era deja bun sau rău în societate. Când ne confruntăm cu infectări în masă ale angajaţilor români care lucrează în industria alimentară, atunci trebuie să spun că nu este acceptabil. Trebuie să spun că îmi este jenă”, a declarat ministrul Muncii din Germania, Hubertus Heil, la o conferinţă de presă comună cu omologul său român, Violeta Alexandru.
El a promis că va oferi mai mult sprijin pentru agenţiile de muncă locale, pentru a se asigura că standardele minime de muncă sunt respectate în mod corespunzător.
Conform unui proiect al Guvernului, consultat de Reuters săptămâna trecută, Germania va ordona fabricilor de prelucrare a cărnii să nu mai folosească subcontractori şi să îmbunătăţească standardele de igienă la locul de muncă şi la facilităţile de cazare, după ce mai mult de 600 de lucrători din această industrie sunt infectaţi cu noul coronavirus.
„Am primit asigurarea că lucrătorii români vin în Germania cu contracte trimise de angajatori, dar sigur că trebuie să facem mai multe cu privire la conținutul acestor contracte. (…) Am avut toată deschiderea ministrului Heil pentru a răspunde cu fermitate tuturor sesizărilor primite de la cetățenii care muncesc în activități sezoniere”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru potrivit unui comunicat comun de presă al celor douăministere,, arătând că a încurajat lucrătorii români din fermele pe care le-a vizitat în Germania să facă sesizări când le sunt încălcate drepturile, pentru a veni în sprijinul autorităților care pot verifica aceste aspecte.
Ministrul federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania, Hubertus Heil, a apreciat că vizita de lucru în Germania a omologului său arată importanța subiectului, dar și angajamentul celor două guverne pentru a discuta despre o abordare comună.
„Igiena insuficientă şi lipsa măsurilor de siguranţă, în special în spaţiile de cazare şi în timpul transportului, ar putea duce la infecţii în rândul angajaţilor şi prin urmare la focare periculoase”. Infecţiile raportate la abatoarele din câteva landuri germane au fost însoţite de rapoarte care precizau că au fost ignorate standardele de igienă şi măsurile de distanţare socială, se arată în proiect.