ALERTĂ pe litoralul Mării Negre, declanșată de MAE. Autoritățile din Bulgaria: Apa infectată cu virusul hepatic A, la Varna, este un caz izolat, în rest litoralul este sigur. UPDATE

ALERTĂ pe litoralul Mării Negre, declanșată de MAE. Autoritățile din Bulgaria: Apa infectată cu virusul hepatic A, la Varna, este un caz izolat, în rest litoralul este sigur. UPDATE
Publicat: 04/07/2014, 19:37
Actualizat: 08/04/2019, 10:10

UPDATE 19.25 MAE a revenit cu un comunicat de presă legat de situația de pe litoralul bulgăresc. Citând Ministerul Sănătății de la Sofia, din acesta reiese că infestarea cu virusul hepatic A a avut loc doar într-un singur punct din Portul Varna, pe Plaja Ofițerilor, în restul litoralului bulgăresc rezultatele analizelor de-a lungul ultimelor două luni arătând că apa este este sigură din punct de vedere al standardelor de sănătate.

Autoritățile de la Sofia arată că riscul de infectare cu virusul hepatitei A și cu bacteria E coli este scăzut și că apa din această zonă a Portului Varna a fost infestată și în anii anteriori, cu diferite ocazii, din cauză că acolo se deversează un canal din oraș, care adună apele pluviale și la care probabil că sunt racordate ilegal și rețele de canalizare.

Redăm mai jos comunicatul autorităților bulgare, tradus de MAE:

„Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai și iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna și Burgas) nu constată înrăutățirea calității apelor pentru îmbaiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetați în zonele de îmbaiere sunt în conformitate cu cele legale, iar în cea mai mare parte din zone chiar și cu cele mai înalte cerințe recomandate privind calitatea apelor și îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populație și turiștii care își petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbaiere – Plaja Ofițerească din orașul Varna – s-a constatat depășirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicția temporară de îmbaiere în această zonă și a informat corespunzător populația precum și autoritățile regionale și locale. În cazul unei eventuale îmbunătățiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidență de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat.

Trebuie menționat că în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere și cu alte prilejuri (în anii anteriori). Cauza principală o constituie intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a așa numitului Kanal Șokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a orașului Varna și zonelor de vile din jurul orașului, foarte probabil și din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conțin reziduuri organice. Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenția instituțiilor la nivel regional și municipal din orașul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.

Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele orașului Varna nu arată abateri de la cerințele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.

În legătură cu aparițiile în mass-media a unor știri și comentarii care se bazează pe declarațiile diferitelor persoane, care nu reprezintă instituții oficiale competente din Republica Bulgaria, referitoare la pericolul de îmbolnăvire cu hepatita de tip A în cazul utilizării apei de îmbăiere trebuie menționat următoarele:

În conformitate cu indicațiile actuale ale Organizației Mondiale de Sănătate privind siguranța apelor naturale pentru recreere, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A în cazul utilizării apelor naturale pentru îmbăiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusă, dar riscul pentru aceasta este scăzut și poate fi de interes doar în cazul unei infestări masive a apelor de îmbăiere cu reziduuri organice. Așa cum s-a arătat mai sus, conform rezultatelor monitorizării efectuate, o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgar în care nu există interdicție de îmbăiere.

Ministerul Sănătății nu a recomandat publicului și turiștilor care își vor petrece concediile pe litoralul bulgăresc să se imunizeze în prealabil împotriva hepatitei de tip A și respinge categoric o asemenea necesitate.

Informațiile privind rezultatele monitorizării calității apelor pentru îmbăiere se publică pe paginile de internet ale inspecțiilor de sănătate regionale corespunzătoare (Burgas, Varna și Dobrici). Link-urile către aceste pagini au fost transferate și pe pagina de internet a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății, prin inspectoratele regionale de sănătate, va continua monitorizarea necesară a calității apelor pentru îmbăiere și în caz de necesitate va da dispozițiile necesare și va informa corespunzător populația și turiștii aflați pe litoralul Mării Negre, precum și organele competente și alte persoane interesate și instituții pentru luarea măsurilor corespunzătoare (inclusiv în ceea ce privește interdicția de îmbăiere) acolo și când aceasta se impune în scopul eliminării riscului pentru sănătatea populației”.

UPDATE 12:10 Reprezentanții Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marinădau asigurări că probabilitatea ca virusul hepatic identificat pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să ajungă pe litoralul românesc este zero, datorită curenților de aer care circulă de la nord la sud.

„Probabilitatea ca virusul să ajungă la noi este zero. Circulația curenților de aer este de la nord la sud”, a declarat la Antena3 Simion Nicolaev, directorul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină.

La rândul său, dr. Ștefan Ion, șeful secției de boli infecțioase a Spitalul Matei Balș, a explicat pentru Digi24 că modalitatea de transmitere prin ape contaminate este, mai ales, pentru virusul hepatitei E, care se aseamană foarte mult cu virusul hepatitei A ca potențial evolutiv.

Într-un comunicat de presă transmis vineri dimineață, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care intenționează să călătorească în Bulgaria sau care se află deja pe litoralul bulgăresc al Mării Negre asupra faptului că, potrivit informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice care au afectat Portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A.

„Inspecția Regională de Sănătate Varna a comunicat, la 3 iulie 2014, că, urmare a unor analize ale apei de mare din zona «Plaja ofițerilor- Varna», s-a constatat un rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» și «enterococi intestinali». Specialiștii recomandă turiștilor să nu consume midii crude, să utilizeze dușul după băile în mare, să respecte cu strictețe regulile igienico-sanitare și, pentru siguranță, cei care își petrec vacanța pe litoralul bulgăresc în acest an să se vaccineze împotriva hepatitei A”, precizează reprezentanții MAE.

De asemenea, aceștia recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât și a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Imperiul lui Ion Țiriac a fost împărțit. Magnatul a luat decizia în privința averii
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a fost arestat în Franţa. La 39 de ani, „Mark Zuckerberg...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă regulile ITP. Vehiculele trebuie inspectate în fiecare an
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Directorul general al Telegram, arestat în Franța