Prima pagină » Știri » ALERTĂ. Președintele Klaus Iohannis: Nu am atins MAXIMUL în România/ Relaxarea extinsă a măsurilor poate fi prematură / Nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall (VIDEO LIVE)

ALERTĂ. Președintele Klaus Iohannis: Nu am atins MAXIMUL în România/ Relaxarea extinsă a măsurilor poate fi prematură / Nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall (VIDEO LIVE)

ALERTĂ. Președintele Klaus Iohannis: Nu am atins MAXIMUL în România/ Relaxarea extinsă a măsurilor poate fi prematură / Nu ne putem întâlni mai mult de trei, nu putem merge la restaurant sau la mall (VIDEO LIVE)

Klaus Iohannis susține, la Palatul Cotroceni, prima conferință de presă din ultimele două luni. Presa a fost invitată să participe, pentru a-i pune întrebări președintelui. Au fost luate măsuri stricte de protecție: reprezentanții presei au primit măști de protecție și mănuși de la reprezentanții Administrației Prezidențiale.

LIVE TEXT. Principalele declarații ale Președintelui Klaus Iohannis:

A trecut o lună și jumătate de când am instituit starea de urgență, și mai mult de când ne confruntăm cu aceeastă epidemie.

După acest timp putem extrage destule concluzii, mai ales statistice. Autoriățile au obținut rezultate notabile. Românii au dovedit simț civic și echilibru.

Se discută mult zilele acestea despre relaxarea măsurilor. Nu am atins MAXIMUL în România și o relaxare extinsă a măsurilor poate fi prematură.

Președintele prezintă un grafic al evoluției epidemiei în țările europene. În România avem 600 de români infectați cu COVID-19 dintr-un milion de români. Asta înseamnă că avem rezultate foarte bune.

Sunt conștient că românilor le-a fost greu, că personalului medical i-a fost extrem de greu în această perioadă, dar trebuie să fim conștienți că pericolul nu a trecut.

15 mai nu înseamnă o revenire bruscă la normalitatea pe care am cunoscut-o.

Vor rămâne foarte multe restricții: ne vom putea întâlni maxim câte trei, nu vom putea merge la restaurant și la mall, nu vom putea pleca din localitate decât în condișii stricte.

La intrarea în instituții vor fi persoane care ne vor lua temperatură.

Marile festivaluri vor fi amânate.

Competițiile sportive ar putea fi reluate, dar fără spectatori.

Măsurile de reducere a restricțiilor vor fi graduale.

Vom avea obligația să purtăm măști după 15 mai.

Guvernanții au acționat corect, specialiștii au venit cu sfaturi și cu soluții bune și urmează ca noi, cetățenii să dăm un bun exemplu.

Când a venit acest Guvern rezervele naționale erau aproape goale: măști, biocide, echipamente de protecție. A fost nevoie să achiziționăm repede.

România are acum acces la 1,5 miliarde de euro în acest exercițiu bugetar care vor fi folosiți pentru achiziții de echipamente și medicamente.

În Parlament, fie că s-a lucrat în sistem video, fie că s-a lucrat de la distanță am văzut un spectacol deplorabil din partea acelor politicieni care și înainte au avut un comportament nociv. Banii românilor au fost risipiți de guvernele PSD-iste. E trist ca în urma acestor guvernări să facem față unei epidemii cu vistieria aproape goală, după care să facă aceste declarații despre măsuri populiste care sunt imposibil de pus în aplicare.

Întrebări din partea jurnaliștilor:

Cum considerați că au gestionat autoritățile pandemia?

Am spus-o, autoritățile s-au comportat responsabil, au luat măsurile corecte și la timp. Măsurile economice sunt de bun simț și vor ajuta real economia.

Considerați că a exista la nivel european o coordonare?

Trebuie să recunoaștem că la început coeziunea a fost mai puțină. Comisia a încercat să vină cu măsuri care să sprijine statele membre și a reușit.

Despre românii plecați la muncă în străinătate: majoritatea pleacă fiind sub contract cu agenții, nu sunt organizați de stat

A apărut o discuție despre românii plecați la muncă în străinătate. Știați la cum au gestonat autoritățile această situație?

În fiecare an, mulți români au plecat la muncă în străinătate. După Revoluție încoace probabil au plecat peste 4 milioane. Sunt și sezonieri. Oamenii care pleacă sezonieri, majoritatea pleacă fiind sub contract cu agenții, nu sunt organizați de stat. Este alegerea lor. probabil e bine să ne gândim cum să le oferim un viitor în România. Se pare că la început au fost greșeli și cine a greșit trebuie să plătească.

Despre alegeri: „Dacă nu se pot ține în siguranță, ar trebui amânate”

Se discută depsre amânarea datei alegerilor parlamentare. Sunteți de acord?

Sunt mai multe lucruri de care trebuie să ținem cont. Eperții ne spun că nu vom scăpa de acest virus. Este prematur să spunem că vom avea alegeri. Depinde de cum gestionăm noi epidemia.
Important e să facem alegerile când nu reprezintă un pericol pentru populație. Nu sunt de acord să facem alegeri cât timp e epidemia. Dacă nu se pot ține în siguranță, trebuie amânate. Nu voi tolera să avem alegeri sub semnul epidemiei.

Despre redresarea economiei: Avem nevoie să aducem anumite producții în România, să încurajăm sectoare strategice

Selectarea unor sectoare?

Avem nevoie să aducem anumite producții în România, să încurajăm sectoare strategice să se relocheze în România. La începutul acestei pandemii am fost nevoiți să cumpărăm echipamente din țări care sunt foarte departe de noi, nu geografic, ci al percepții democratice. Părerea mea e că va exista o regândire și reașezare a lanțului de producție.

Deschiderea stadioanelor, mall-urilor?

Putem să comunicăm săptămâna viitoare dacă vom lua o decizie dacă continuăm cu stare de urgență sau găsim o variantă. Sunt exemple de posibile măsuri.

Despre măsuri economico-sociale: Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas

Cum va ajuta statul cetățenii pentru a reveni economic și social?

Vom avea măsuri de relaxare pas cu pas. Nu putem să spunem acum despre ce vom prevedea peste maxim două săptămâni. Vom ști abia în octombrie noiembrie dacă va exista un al doilea val. Apar și oportunități în piața muncii, pentru noi afaceri.

Despre Educație: Ministerul va veni cu soluții, probabil, cu achiziții de tablete, vom avea ghiduri și pentru dascăli

Cum va fi respectat dreptul la educație în contextul în care elevii din mediul rural nu au acces la internet?

Ministerul va veni cu soluții, probabil, cu achiziții de tablete. Este o preocupare pe care eu o am de multă vreme, în conducerea ministerului există multe dicuții pentru a rezolva aceste chestiuni. Am discutat ce trebuie să facă ministerulul în timpul verii.  Am pretenția și am găsit că la minister se vede la fel chestiunea: să avem ghiduri și pentru dascăli.

„Există o legislație în vigoare care permite unui părinte să stea acasă dacă școala este închisă. Eu cred că foarte mulți au o problemă cu asta, dar, pe de altă parte, gândiți-vă ce problemă ar avea dacă și-ar trimite copilul la școală și ar veni bolnav acasă și ar aduce boala în familie. Cred că ar fi mult, mult mai complicat”, a declarat Iohannis.

Despre decizia privind prelungirea stării de urgență sau instituirea stării de alertă: Discutăm aceste variante de două săptămâni

După 15 mai aveți posibilitatea de a prelungi starea de urgență sau guvernul va decide stare de alertă?

Noi discutăm aceste variante de două săptămâni. Decizia nu o vom lua mâine. Decizia dacă vom prelungi sau va fi stare de alertă o vom lua poate săptămâna viitoare. Legislația secundară e aproape finalizată. Am vrut să fim pregătiți din timp și pentru o situație, și pentru cealaltă.

Despre majorarea pensiilor: Mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epidemiei

Ați vorbit despre o reevaluare a cheltuielilor. Sunteți de acord cu majorarea de 40% a pensiilor?

Această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți. Când vom avea suficiente date, la jumătatea anului, Guvernul trebuie să ia o decizie. Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epidemiei. Dacă se va puteam nu se va putea sau cât se va putea va răspunde Guvernul.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va susține marți, 28 aprilie a.c., ora 18:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

• acces pentru reporterii/redactorii acreditați permanent la Administrația Prezidențială;
• oportunități de imagine pentru cameramanul și fotograful oficiali”, se arată în anunțul publicat pe presidency.ro

Este de așteptat ca acesta să facă anunțuri importante legate de măsurile care vor fi luate după data de 15 mai, când expiră starea de urgență. Miercuri, președintele Klaus Iohannis va avea discuții la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban, pentru a stabili detaliile pe acest subiect. Potrivit informațiilor Digi24, va fi declarată stare de alertă, pentru a putea menține legal unele dintre restricțiile necesare combaterii răspândirii noului coronavirus.

Declarațiile președintelui vor fi transmise LIVE pe Gândul.ro.

Citește și