ALERTĂ. Protecția Consumatorului: Măști periculoase se vând în România. „O cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști”
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului avertizează că în România există modele de măşti aflate pe lista produselor periculoase, care nu trebuie puse în vânzare.
Paul Anghel, directorul instituţiei, spune că riscul de infectare cu noul coronavirus este mai mare cu aceste modele de măşti. Sunt 32 de modele care nu au trecut testele europene de calitate.
ANPC: Măștile nu se pun corect pe față
„ATENȚIE: Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar maștile nu se adaptează corespunzător la față.
În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, a scris Paul Anghel pe Facebook.
Măștile sunt obligatorii în spațiile închise
În starea de alertă, românii trebuie să poarte măști de protecție în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă şi în alte spaţii închise. Cine nu se supune legii riscă amenzi de până la 2.500 de lei.
Amenda pentru lipsa măştii în locurile amintite este cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei şi este prevăzută în Legea 55/2020 privind starea de alertă, în vigoare din 18 mai.
Medicul Olga Simionescu a precizat, pentru Mediafax, în contextul obligativităţii purtării măştii de protecţie, că „un om nu poate sta la serviciu opt ore cu masca, pentru că se sufocă”, existând, de asemenea, riscul apariţiei unor iritaţii şi a reacţiilor adverse.
„Masca nu trebuie în niciun caz spălată, nu e o lenjerie intimă să o spălăm, şi nu trebuie ţinută mai mult de două ore. În patru ore când porţi constant o mască te expui deja la iritaţii şi reacţii adverse dificile”, a mai spus medicul.
Prof. Dr. Simionescu explică şi că, dacă o persoană este afară, în spaţiu deschis şi face sport nu trebuie să poarte mască, pentru că trebuie să aibă acces neîngrădit la oxigen.