ALERTĂ. Stăpânii de sclavi au întins capcane pentru românii care pleacă la muncă în străinătate! Care sunt cele mai periculoase țări din Europa

ALERTĂ. Stăpânii de sclavi au întins capcane pentru românii care pleacă la muncă în străinătate! Care sunt cele mai periculoase țări din Europa
Polițiștii trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care îl reprezintă grupările de trafic de persoane/Sursa Facebook/Poliția Română
Publicat: 28/05/2020, 16:11
Actualizat: 28/05/2020, 16:38

Polițiștii avertizează că românii care pleacă în străinăte în căutarea unor locuri de muncă, în contextul pandemiei de COVID-19, riscă să ajungă sclavi, exploatați de grupări internaționale de trafic de persoane. Chiar dacă pare greu de crezut, în capul listei celor mai periculoase state, din acest punct de vedere, sunt patru dintre cele mai civilizate țări din Europa.

Criza economică, generată de închiderea multor afaceri, a lăsat pe drumuri un număr mare de români, care, în lipsa unor studii, ori din alte motive, nu își pot găsi, cu ușurință, un loc de muncă mai bine plătit. Ca urmare, oamenii sunt tentați să-și caute de lucru în Europa, în agricultură sau pe șantier. Mulți dintre ei, însă, habar nu au ce pericole îi pândesc dincolo de granițele țării.

Oficiali din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au declarat, pentru Gândul.ro, că disperarea celor afectați de criză poate fi ușor de speculat de către grupările specializate în traficul de persoane în vederea exploatării prin muncă.

Tocmai de aceea, spun polițiștii, oamenii trebuie să plece în străinătate numai pe căi oficiale. Chiar și așa, în cazul în care apelează la serviciile unei agenții de recrutare a forței de muncă, aceștia ar trebui să verifice, pe internet, ce referințe există vizavi de societetatea respectivă.

„Este periclos să plecăm la muncă, în străinătate, la recomandarea unui vecin, a unei cunoștințe sau și mai rău, la recomandarea cuiva pe care nici nu-l cunoaștem”, au spus sursele citate.

Oamenii ajung sclavi în cele mai civilizate țări europene

Polițiștii susțin că traficanții întind în calea celor plecați la muncă mai multe capcane din care, de cele mai multe ori, este foarte greu de ieșit.

„Este absolut necesar ca toate contractele să fie scrise în limba română, asfel încât cei care le semnează să înțeleagă toate clauzele. Altfel, se pot trezi că sunt obligați să facă altceva decât s-au înțeles de la început iar numărul orelor de lucru să fie mai mare”, susțin specialiștii.

O altă capcană se referă la bani. După ce semnează un contract cu un salariu mult sub nivelul lefurilor din statul respectiv, oamenii află că, din aceiași bani, vor plăti pentru cazare și masă, astfel încât fie râmân cu foarte puțin, fie, în unele cazuri, se întâmplă să rămână chiar datori.

Există situații ceva mai rare în care persoanele traficate ajung să fie închise în adevărate lagăre de muncă forțată, unde, ca să nu fugă, sunt supravegheați de gărzi care folosesc, la patrulare, câini de pază.

Un alt aspect subliniat de polițiști este ca muncitorii să nu lase, sub nicio formă, actele de identitate în grija angajatorilor. În plus, este indicat ca oamenii să stabilească o parolă cu cei de acasă, pe care s-o folosească în caz de pericol, iar înainte să plece la drum să noteze adresa Ambasadei sau misiunii diplomatice a României în țara respectivă.

Conform Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, cele mai periculoase patru țări din Europa pentru muncitorii proveniți din România sunt, în ordine, din punctul de vedere al numărului de cazuri înregistrate anul trecut, Germania, Marea Britanie, Italia și Spania, urmate de Elveția, Franța, Danemarca, Austria, Olanda , Irlanda, Grecia și Cehia.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”