ALERTĂ. Stăpânii de sclavi au întins capcane pentru românii care pleacă la muncă în străinătate! Care sunt cele mai periculoase țări din Europa
Polițiștii avertizează că românii care pleacă în străinăte în căutarea unor locuri de muncă, în contextul pandemiei de COVID-19, riscă să ajungă sclavi, exploatați de grupări internaționale de trafic de persoane. Chiar dacă pare greu de crezut, în capul listei celor mai periculoase state, din acest punct de vedere, sunt patru dintre cele mai civilizate țări din Europa.
Criza economică, generată de închiderea multor afaceri, a lăsat pe drumuri un număr mare de români, care, în lipsa unor studii, ori din alte motive, nu își pot găsi, cu ușurință, un loc de muncă mai bine plătit. Ca urmare, oamenii sunt tentați să-și caute de lucru în Europa, în agricultură sau pe șantier. Mulți dintre ei, însă, habar nu au ce pericole îi pândesc dincolo de granițele țării.
Oficiali din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) au declarat, pentru Gândul.ro, că disperarea celor afectați de criză poate fi ușor de speculat de către grupările specializate în traficul de persoane în vederea exploatării prin muncă.
Tocmai de aceea, spun polițiștii, oamenii trebuie să plece în străinătate numai pe căi oficiale. Chiar și așa, în cazul în care apelează la serviciile unei agenții de recrutare a forței de muncă, aceștia ar trebui să verifice, pe internet, ce referințe există vizavi de societetatea respectivă.
„Este periclos să plecăm la muncă, în străinătate, la recomandarea unui vecin, a unei cunoștințe sau și mai rău, la recomandarea cuiva pe care nici nu-l cunoaștem”, au spus sursele citate.
Oamenii ajung sclavi în cele mai civilizate țări europene
Polițiștii susțin că traficanții întind în calea celor plecați la muncă mai multe capcane din care, de cele mai multe ori, este foarte greu de ieșit.
„Este absolut necesar ca toate contractele să fie scrise în limba română, asfel încât cei care le semnează să înțeleagă toate clauzele. Altfel, se pot trezi că sunt obligați să facă altceva decât s-au înțeles de la început iar numărul orelor de lucru să fie mai mare”, susțin specialiștii.
O altă capcană se referă la bani. După ce semnează un contract cu un salariu mult sub nivelul lefurilor din statul respectiv, oamenii află că, din aceiași bani, vor plăti pentru cazare și masă, astfel încât fie râmân cu foarte puțin, fie, în unele cazuri, se întâmplă să rămână chiar datori.
Există situații ceva mai rare în care persoanele traficate ajung să fie închise în adevărate lagăre de muncă forțată, unde, ca să nu fugă, sunt supravegheați de gărzi care folosesc, la patrulare, câini de pază.
Un alt aspect subliniat de polițiști este ca muncitorii să nu lase, sub nicio formă, actele de identitate în grija angajatorilor. În plus, este indicat ca oamenii să stabilească o parolă cu cei de acasă, pe care s-o folosească în caz de pericol, iar înainte să plece la drum să noteze adresa Ambasadei sau misiunii diplomatice a României în țara respectivă.
Conform Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, cele mai periculoase patru țări din Europa pentru muncitorii proveniți din România sunt, în ordine, din punctul de vedere al numărului de cazuri înregistrate anul trecut, Germania, Marea Britanie, Italia și Spania, urmate de Elveția, Franța, Danemarca, Austria, Olanda , Irlanda, Grecia și Cehia.